ISW: САЩ трябва да позволят на Украйна да нанася удари по военни цели в Русия с предоставени оръжия

Pan.bg 02 юни 2024 | 06:17 views (305) commentaries(0)
img
пан.бг

САЩ трябва да позволят на Украйна да нанася удари по военни цели в Русия с предоставени оръжия - ISW
Олга Хлущенко — неделя, 2 юни 2024 г., 4:30 ч.

Зенитно-ракетен комплекс с голям обсег HIMARS, илюстративна снимка mil.in.ua

Според анализатори от Института за изучаване на войната (ISW), Съединените щати трябва да позволят на Украйна да използва предоставените оръжия за поразяване на всички законни военни цели в оперативния и дълбокия тил на Русия.

Източник: ISW

Подробности: Анализаторите отбелязват, че настоящата липса на яснота по отношение на ограниченията на САЩ върху използването на оръжия, предоставени от САЩ, за нанасяне на удари по военни цели на руска територия, пропуска възможността да възпре по-нататъшните руски настъпателни усилия през границата в Северна Украйна.

Майкъл Карпентър, директор по европейските въпроси на Съвета за национална сигурност на Белия дом, каза, че решението на САЩ да позволят на Украйна да нанесе удари с американско оръжие на територията на Русия не се отнася само за района на Харков.

В същото време Politico съобщи, че президентът на САЩ Джо Байдън тайно е позволил на Украйна да нанесе удари с американско оръжие по територията на Руската федерация, но само в близост до границите на Харковска област.

Анализаторите казват, че коментарите на Карпентър и докладът на Politico предполагат, че има неяснота, че САЩ ясно са разрешили удари по цели в Русия на фона на сигнали, че са отворени за разширени разрешения, ако руските сили започнат настъпателни операции другаде по границата.
ВИДЕО НА ДЕНЯ

Поради такава несигурност САЩ губят възможността да възпрат подготовката на Русия за настъпателни операции другаде през границата в Северна Украйна.

Украински официални лица наскоро предупредиха, че руските сили също концентрират сили в регионите Курск и Брянск през границата със Сумска област, а ISW по-рано изчисли, че дори ограничено разполагане би постигнало желания ефект от привличане и притискане на украинските сили в района.

Експертите отново подчертават, че Кремъл може да реши да започне настъпателни операции в различни гранични райони на Украйна извън Харковска област, ако смята, че може да продължи да прехвърля войски през границата, без да бъде изложен на опасност от удари от украинска страна.

Украинските сили ще бъдат принудени да се защитават срещу подобни настъпателни операции, докато САЩ не предоставят ясното разрешение, необходимо за трансгранични удари извън Харковска област.

Нарастващата вероятност от по-нататъшни руски настъпателни операции в Северна Украйна ще изисква украинските сили да преразпределят наличните ресурси за възпиране или отбрана, отваряйки възможности за експлоатация на руските сили другаде на фронта.

„Ясното осъзнаване, че Украйна може да използва предоставени от САЩ оръжия срещу концентрацията на руски сухопътни сили в Русия, които изглежда се готвят за предстоящи трансгранични операции, вероятно ще промени изчисленията на руското командване по отношение на мъдростта на такива показни подготовка“, се казва в доклада.

Анализаторите добавят: ISW продължава да вярва, че САЩ трябва да позволят на Украйна да удари всички законни военни цели в оперативния и дълбокия тил на Русия с оръжия, доставени от САЩ.


Ключови констатации на ISW за 1 юни:

В нощта на 31 май срещу 1 юни руските войски предприеха широкомащабна атака с помощта на дронове и ракети, главно срещу обекти на украинската енергийна инфраструктура.
Настоящата липса на яснота по отношение на американските ограничения върху използването на Украйна на доставени от САЩ оръжия за нанасяне на удари по военни цели на руска територия пропуска възможността да възпре по-нататъшните руски настъпателни усилия през границата към Северна Украйна.
Отделните западни правителства имат различни политики по отношение на бъдещото използване от Украйна на предоставени от Запада изтребители F-16.
Украинският президент Володимир Зеленски призна, че някои украински резервни бригади остават с недостатъчен персонал и каза, че бавният поток от американска помощ за сигурността усложнява усилията на Украйна ефективно да включи резерви в текущите отбранителни операции.
Наскоро руските войски леко напреднаха близо до Купянск, Часовой Яр и Авдиевка.
На 1 юни Министерството на правосъдието на Русия призна за „чуждестранен агент“ общественото движение „Пътят към дома“, което обединява семействата на мобилизирани руски военнослужещи и призовава за тяхната демобилизация.

източник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка