Зеленски за идеята на Тръмп да сложи край на войната: Иска ли да бъде губещ президент?

Pan.bg 01 юни 2024 | 18:44 views (377) commentaries(0)
img
пан.бгЗеленски за идеята на Тръмп да сложи край на войната: Иска ли да бъде губещ президент?
Катерина Тищенко — събота, 1 юни 2024 г., 17:39 ч.

Володимир Зеленски, снимка от Bloomberg чрез Getty Images

Президентът Володимир Зеленски предупреждава за риска бившият президент и кандидат за президент на САЩ Доналд Тръмп да се превърне в „губещ президент“ и да отслаби влиянието на САЩ в света, ако принуди Украйна да сключи примирие с Русия.

Източник: Зеленски в интервю за The Guardian

Пряка реч: „Не разбирам съвсем: той наистина ли иска да бъде губещ президент? Да си представим, че президентът е Тръмп и той например реши да прекрати войната за сметка на Украйна. И някак си в диалог, той има потвърждение от руска страна от Путин, че това е спирането, това е всичко, украинците няма да се примирят, но тогава той може да каже: „Ами аз не ви давам никаква подкрепа, няма. оръжия." Може би ще се споразумеят с някой от партньорите. Нека си представим, че Украйна няма да може да воюва без оръжие.

И представете си за секунда... 100% мисля, че ще бъде така, но нека си представим, че за 10% - че след това Путин ще продължи напред. Тогава кой ще бъде този нов президент на Съединените щати за целия свят? Тогава той ще бъде много слаб и това говори не за неговата личност, а за институционалността на САЩ. Те ще станат много слаби, няма да бъдат лидери в света“.

Подробности: Зеленски вярва, че в такъв случай САЩ все още ще бъдат мощни във вътрешната икономика, но тяхното международно влияние „ще бъде нулево“.

„И тогава Путин ще продължи напред, осъзнавайки, че Съединените щати вече не са такъв играч. И тогава на арената излизат други лидери на други държави, повечето от които авторитарни. Това е краят на примирието (прекратяването на огъня – бел. ред. ), началото на точно какво за това всички толкова се страхуват да говорят на глас, това е истинска Трета световна война“, предупреди президентът.

Праистория:

Предполагаемият републикански кандидат за президент Доналд Тръмп често се хвалеше, че може да посредничи за мирно споразумение между Русия и Украйна в рамките на 24 часа, ако бъде избран. Но той многократно отказа да изясни публично как ще успее да направи това.
Позовавайки се на източници, The Washington Post съобщи, че се твърди, че Тръмп се стреми да накара Украйна да направи отстъпки на Руската федерация и да прехвърли украинските територии под неин контрол - по-специално Крим и Донбас. Съветникът на кампанията на Тръмп Джейсън Милър нарече тези подробности фалшиви.
През април каналът CNN съобщи, че Тръмп уж планира да принуди Русия и Украйна да започнат преговори за прекратяване на военните действия, настоявайки с аргумента за по-нататъшна американска военна помощ.
Фиона Гил, бивш съветник на Тръмп, каза, че докато е бил президент на САЩ, той ясно е дал да се разбере, че вярва, че Украйна трябва да бъде част от Русия.
Самият Тръмп каза, че ако спечели изборите, ще се опита да помогне на Украйна, но в същото време ще изисква същите усилия от Европа.


източник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка