ГЩ, Украйна: Противникът щурмува най-активно в Покровско направление

Pan.bg 01 юни 2024 | 00:54 views (383) commentaries(0)
img пан.бг


Генерален щаб: Противникът щурмува най-активно в Покровско направление
Олена Ивашкив — събота, 1 юни 2024 г., 00:18 ч.


Най-много бойни сблъсъци в петък имаше в посока Покровски. Противникът не спира да се опитва с подкрепата на авиация и артилерия да намира слаби места в отбраната ни и непрекъснато щурмува. От 27 бойни сражения 15 са успешно отбити от нашите защитници. 12 битки все още продължават.

Източник: сводка на Генералния щаб на Въоръжените сили за деня

Подробности: „Ситуацията на фронта остава напрегната, но овладяна. До момента са проведени 81 бойни сражения. Силите на отбраната продължават решително да отблъскват опитите на противника да настъпи в дълбочина на територията на Украйна, да му нанасят ефективни огневи поражения. , изтощавайки го по цялата линия на бойното сражение.

През деня ракетните войски и артилерията на Силите за отбрана поразиха две места за струпване на личен състав на противника, един район на съсредоточаване на военна техника, две артилерийски системи, четири пункта за управление и база на ГСМ.

През денонощието руските окупанти нанесоха един ракетен удар с шест ракети и 47 въздушни удара с 48 зенитни ракети на територията на Украйна, използвайки 531 безпилотни летателни апарата камикадзе. Също така противникът извърши над 2300 удара по позиции на нашите войски и населени места с артилерия, минохвъргачки, стрелково оръжие и въоръжение на бойни машини.

Буквално: В Харковско направление са извършени две неуспешни атаки на противника в района на Вовчанск и Липци. Силите за отбрана провеждат активни мерки за огнево въздействие върху подразделенията на руските окупатори.


В купянското направление от началото на деня броят на бойните сблъсъци нарасна до 12. Силите за отбрана успешно отразиха пет атаки на противника в района на населените места Синковка, Берестовка, Новоехоривка и Макеевка. Украинските защитници продължават да отбиват още седем атаки край Петропавловка, Берестово и Новоехоривка. Ситуацията е напрегната, но овладяна.

По предварителни данни от началото на деня врагът е загубил 64 окупанти и един танк в това направление.

Четири престрелки са станали в посока Лиман. Опитите на руските окупатори да настъпят в района на Терни, Диброва и Торски са неуспешни. Украинските войници предприемат мерки за укрепване на предния край на отбраната.

През деня се състояха осем бойни сблъсъка в Сиверското направление. Врагът беше особено активен близо до Виймка. Тук той безуспешно се опитва да се вклини в бойния ред на украинските части. Ситуацията е напрегната, в същото време е под контрола на Силите за отбрана на Украйна.

В Краматорско направление агресорът шест пъти се опита да атакува части на ВС в районите на Богдановка, Ивановски, Клищиевка, Андриевка и Часовой Яр. Всички опити бяха неуспешни. Загубата на нашите позиции не е позволена.

В Торецко направление украинските военни са отбили една атака в района на Курдюмовка.

Най-много бойни сблъсъци имаше днес в Покровско направление. Противникът, с подкрепата на авиацията и артилерията, не престава да търси слаби места в отбраната ни, с непрекъснати щурмове се опитва да се вклини в бойните стройове на украинските части. От 27 бойни сблъсъка в районите на Новоолександровка, Прогрес, Сокол, Новоселовка Перша, Умански, Невелски и Нетайлово - 15 бяха успешно отблъснати от нашите защитници. 12 двубоя все още продължават. Силите за отбрана предприемат мерки за стабилизиране на обстановката и недопускане настъплението на противника.

Досегашните загуби на агресора в това направление възлизат на близо 200 убити и ранени окупатори. Унищожени са три танка, две бойни бронирани машини, артилерийска система и минохвъргачка. В същото време са повредени един танк, две бойни бронирани машини, две коли и шест артилерийски системи.

По това време на деня в посока Курахов се състояха пет бойни сблъсъка. Нашествениците се опитват да настъпят близо до населените места Красногоровка, Новомихайловка и Константиновка. Отбити са четири вражески атаки. Боят продължава в района на Красногоровка. Не се допуска загуба на позиции и територии.

Във временовското направление руските нашественици три пъти атакуваха нашите части в Старомайорския район. Всички щурмови действия на руските окупатори се провалят. Силите за отбрана контролират ситуацията.

Четири бойни сблъсъка са станали в Ориховско направление. Руските окупатори не успяха да изтласкат нашите части от Мала Токмачка, Новоданиловка, Роботини и Новоандриевка.

В Днепърското направление окупаторите не спират опитите да избият отбранителните сили от позициите им на левия бряг на Днепър. Четири бойни сблъсъка в района на Крънок завършиха неуспешно за противника. Украинските военни продължават да контролират ситуацията, не е допусната загуба на нашите позиции.

Силите за отбрана нанасят значителни загуби на окупаторите, активно използват средства за огнево поразяване на живата сила и техниката на противника. Предприемат се мерки за подобряване на тактическата позиция по отделни направления.


източник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка