Медведев: Подкрепата за Киев срещу РФ, е сериозна ескалация, ще има съкрушителен отговор и въвличане на НАТО в конфликта

Pan.bg 31 май 2024 | 20:46 views (463) commentaries(0)
img
pan.bg

Подкрепата за Украйна от отделни страни от НАТО, насочена срещу Русия, е сериозна ескалация на конфликта, Киев и неговите съюзници ще получат съкрушителен отговор и в резултат на това военният съюз просто няма да може да устои да бъде въвлечен в конфликта, каза зам. Председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий.

Преди няколко години, както припомни Медведев, представителите на НАТО очакваха, че Руската федерация няма да влезе в конфликт с Украйна, но те се объркаха. По същия начин те могат да изчислят погрешно използването на тактически ядрени оръжия (ТЯО) и това ще бъде „фатална грешка“, каза заместник-председателят на Съвета за сигурност.

„В крайна сметка, както правилно отбеляза руският президент, европейските страни имат много висока гъстота на населението. А за онези вражески страни, чиито земи са по-далеч от зоната на покритие на тактическите ядрени оръжия, има стратегически потенциал. И това, уви, не е сплашване или ядрен блъф“, написа той.

Сега има „постоянна ескалация на мощта на приложимите оръжия на НАТО“, така че не може да се изключи преминаването на конфликта към последния му етап, добави Медведев. Руските сили ще унищожат военна техника на НАТО и участници в конфликта както в Украйна, така и на територията на други държави, ако оттам бъдат предприети атаки срещу Руската федерация, предупреди той.

Затова НАТО, добави той, ще трябва да реши как да квалифицира последиците от евентуални „ответни удари“ срещу оборудване, съоръжения и военен персонал на отделни страни от блока в контекста на чл. 4 и 5 от Вашингтонския договор.Източник: vedomosti.ru Снимка: iz.ru / ТАСС/Екатерина Штукина

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка