ГЩ, Украйна: "Нептуни" на ВСУ удариха нефтен терминал и фериботна преправа в Краснодарския край

Pan.bg 31 май 2024 | 12:20 views (364) commentaries(0)
img
пан.бгГенерален щаб: "Нептуни" на въоръжените сили удариха нефтен терминал и фериботна преправа в Краснодарския край
Станислав Погорилов — петък, 31 май 2024 г., 9:46 ч.

Снимка: Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна потвърди, че фериботният пункт и нефтеният терминал на пристанището Кавказ в Краснодарския край на Русия са били ударени от ракети "Нептун" в нощта на 31 май.

Източник: ГЩ на Въоръжените сили, АСТРА

Буквално: „Ударната група на силите и средствата на Военноморските сили на Въоръжените сили на Украйна удари фериботния пункт и нефтения терминал на пристанище „Кавказ“ в Краснодарския край на Руската федерация. Това се случи в началото на м. денят на 31 май - следващата нощ, след като Силите за отбрана на Украйна с удари извадиха от строя фериботите на Керченския фериботен пункт на територията на окупирания украински Крим, които се движеха към пристанище "Кавказ" и бяха използвани за военна логистика на агресорът“.

Детайли: Военните са информирани, че щетите на петролния терминал в района на пристанище Кавказ са причинени от няколко ракети украинско производство от бреговия ракетен комплекс "Нептун".

Съобщава се, че резултатите от обективния контрол потвърждават взривовете в точките на прицелване, в момента се проверява точността на поразяване на целите.

Сложната операция е проведена в координация с други компоненти на Силите за отбрана на Украйна. По-специално, ударните БПЛА на Силите за отбрана удариха друг петролен терминал на територията на Краснодарския край.
ВИДЕО НА ДЕНЯ

Генералният щаб посочи, че т. нар. "модерна" и "ефективна" руска противовъздушна отбрана отново се оказа безсилна срещу украинските ракети и безпилотни системи и не успя да защити важни съоръжения, използвани за логистика и снабдяване на руската армия.

Според канала ASTRA Telegram, освен петролното депо "Таманнефтегаз" в село Хвиля, са атакувани най-малко още 2 обекта, за които местните власти не съобщават. По-специално, в резултат на атаката на морското пристанище Кавказ, помпената станция се запали, а служителите й бяха евакуирани.

Освен това електрическа подстанция в село Бели в район Темрют, която е част от така наречения "енергиен мост към Крим", беше атакувана. Трафопостът беше повреден, но продължи да работи.

За справка: Пристанище Кавказ е петото по големина пристанище в Руската федерация и второто по големина пристанище в Черноморско-Азовския басейн след пристанището Новоросийск.

Научете повече: Мивка "Москва": неизвестни подробности. Как украинският "Нептун" унищожи флагмана на руския флот

Какво се случи преди:

Преди това руските власти съобщиха, че през нощта на 31 май БПЛА са атакували нефтено депо в район Темрюк на Краснодарския край на Русия и там е избухнал пожар. Съобщава се, че горят 3 цистерни с нефтопродукти. Ръководителят на района каза, че пожарът е с висока категория на сложност.
Също така каналът Crimean Wind Telegram съобщи, че в нощта на 31 май в окупирания Крим е избухнала серия от експлозии, а пристанището Кавказ на полуостров Чушка в Краснодарския край на Русия е горяло.


източник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка