Министрите на външните работи на НАТО ще се съберат в Прага, за да обсъдят Украйна

Pan.bg 30 май 2024 | 19:40 views (282) commentaries(0)
img
pan.bg

Неформалната среща в чешката столица ще се проведе в рамките на подготовката за срещата на върха на НАТО във Вашингтон на 9-11 юли тази година.

Външните министри на страните от НАТО ще се съберат в Прага, за да обсъдят актуални за Алианса теми и най-вече подкрепата за Украйна.

Неформалната двудневна среща в чешката столица ще се проведе в рамките на подготовката за срещата на върха на НАТО, която ще се проведе във Вашингтон на 9-11 юли тази година.

Министрите ще обменят идеи по въпросите на възпирането и отбраната, които са в дневния ред на Алианса, а също така ще обсъдят подробно подкрепата за Украйна.

Особено внимание на срещата ще бъде отделено на въпросите на ПВО и доставката на артилерийски боеприпаси. Освен това, за да се осигури устойчива подкрепа за Украйна, ще бъдат разгледани начини за институционализиране и справедливо споделяне на тежестта в рамките на Алианса.

Очаква се въпросът за ПВО да бъде обсъден както в рамките на подкрепата за Украйна, така и в контекста на „общото въздушно пространство в Европа“, предложено от Гърция и Полша.

Идеята за специален представител на НАТО в Украйна

Постоянният представител на САЩ в НАТО Джулиан Смит заяви, че Алиансът обмисля възможността да назначи цивилен представител в Украйна.

В този контекст НАТО работи върху пътна карта, която включва идеята за създаване на център за военни действия, който да получава информация за хода на украинско-руската война и да следи отблизо развитието "на място".

Нов генерален секретар на НАТО

Друга важна точка в дневния ред ще бъде въпросът кой ще замени сегашния генерален секретар Йенс Столтенберг, чийто мандат изтича на 1 октомври. В момента има двама кандидати: румънският президент Клаус Йоханис и Нидерландският премиер Марк Рюте. В същото време повечето съюзници клонят към кандидата от Нидерландия. Но тъй като все още не е постигнат консенсус по този въпрос, се очаква преговорите между съюзниците да продължат.

Решението за новия генерален секретар се планира да бъде взето преди срещата на върха във Вашингтон, за да бъде обявено на събитието.

Източник: Anadolu Ajansı Снимка: ТАСС / img.belta.by

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка