ISW: Руснаците предприеха четири механизирани атаки в Донецк, за да тестват реакцията

Pan.bg 29 май 2024 | 07:38 views (538) commentaries(0)
img
пан.бгISW: Руснаците предприеха четири механизирани атаки в Донецк, за да тестват реакцията
Олена Ивашкив — сряда, 29 май 2024 г., 5:19 ч.

снимка: Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна

Руските войски извършиха четири механизирани атаки от рота и по-малки части на няколко оперативни рубежа в Донецка област: те не постигнаха значителен успех, но вероятно тестваха реакцията на Украйна след боевете в Харковска област.

Източник: Институт за изследване на войната (ISW)

Подробности: Видеоклипове, публикувани на 27 и 28 май, показват руски войски, провеждащи засилени взводни механизирани атаки:

на изток от Часовой Яр
източно от Новопокровски
близо до Новомихайловка
в Старомайорски.

Руските сили направиха само малък напредък в атаките източно от Новопокровски и Старомайорски и не направиха потвърден напредък близо до Часовой Яр или Новомихайловка. През последните дни руските войски намалиха скоростта на атаките и настъплението в северната част на Харковска област и увеличиха скоростта на атаките в посока Покровск (Авдиевка).

Анализаторите от института отбелязаха, че тези руски механизирани атаки - по една на всяка от четирите настоящи оперативни оси на Русия - са ограничени в сравнение с предишните.

Атаките на 27 и 28 май вероятно са имали за цел да се оцени реакцията на украинските сили и техните отбранителни способности в Донецко направление.


Неотдавнашната руска офанзива в северната част на Харковска област вероятно имаше за цел да се възползва от недостига на Украйна на работна ръка и оборудване, преди очакваната западна военна помощ да пристигне на фронта.

Руските войски вероятно са имали за цел да проверят дали има слаби места на фронтовата линия в района на Донецк.

Ключови констатации на ISW за 28 май:

Руският лидер Володимир Путин грубо изопачи украинската конституция и украинското законодателство на 28 май, за да подпомогне информационната операция на Кремъл, твърдейки, че украинският президент Володимир Зеленски вече не е легитимен президент на Украйна.
Председателят на Върховната Рада на Украйна Руслан Стефанчук директно реагира на умишленото изкривяване на украинското законодателство от Путин и ясно заяви, че Конституцията и законите на Украйна предвиждат Зеленски да остане на поста до края на военното положение в Украйна.
Руските твърдения за нелегитимността на Зеленски са добре известна информационна операция на Кремъл, която кремълските служители прокарват през последните седмици, отчасти насочена към чуждестранна публика.
Комисията по култура на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) одобри резолюция, която признава целенасоченото унищожаване на украинската култура от Русия като елемент от геноцидната кампания на Русия в окупирана Украйна, в съответствие с дългогодишната оценка на ISW, че Русия прилага широка окупационна стратегия, насочена към изкореняване на националната идентичност и независимостта на Украйна.
Руските власти се готвят да засилят депортирането на украински деца в Русия през лятото на 2024 г., което допълнително ще засили друг компонент от геноцидната кампания на Русия в Украйна.
Продължаващата подкрепа на Иран за руската отбранителна промишлена база (DPB) и предоставянето на смъртоносна помощ на Русия укрепва технологичния потенциал на Русия и нейните военни способности на бойното поле в Украйна.
Парламентът на Грузия отхвърли ветото на грузинския президент Саломе Зурабишвили върху руския закон за „чуждестранните агенти“ с 84 гласа „за“ срещу 4 „против“ на 28 май.
Ограничен сегмент от руските ултранационалистически медии възобнови стандартната си публична критика към Министерството на отбраната на Русия (МО) и предупреди, че новият министър на отбраната Андрий Белоусов може да не реши определени системни проблеми в руското МО и армията.
На 28 май Португалия и Белгия подписаха дългосрочни двустранни споразумения с Украйна в областта на сигурността.
На 28 май Путин изрази подкрепа за премахването на талибаните от списъка на организациите, забранени в Русия, отбелязвайки, че Русия вероятно ще направи това в близко бъдеще.
Украинските сили наскоро са извършили потвърдено настъпление близо до Липци, а руските сили наскоро са извършили потвърдено настъпление близо до Авдиевка и граничната зона на Донецка и Запорожка области.
Според съобщенията руската армия е засилила усилията си за набиране на граждани от централноафриканските страни за участие във военните действия в Украйна.

източник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка