ГЩ, Украйна: ВСУ успешно отблъскват врага в отделни райони на Харковска област

Pan.bg 25 май 2024 | 07:25 views (395) commentaries(0)
img
пан.бгГенерален щаб: Украинските военни успешно отблъскват врага в отделни райони на Харковска област
Олена Ивашкив — събота, 25 май 2024 г., 03:50 ч

снимка: Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна

В харковското направление украинските защитници с щурмови действия изтласкват противника от предния край на отбраната и на отделни участъци имат успех.

Източник: сводка на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна във Facebook

Буквално: „Отбранителната операция на Силите за отбрана продължава, нашите войски отблъскват настъпателните действия на руските окупатори. Най-напечена остава обстановката в Купянското, Покровското, Краматорското и Харковското направление.

90 бойни сблъсъка са се състояли през последното денонощие. Украинските войници дават бой на врага, а на отделни направления те самите провеждат ефективни щурмови действия за подобряване устойчивостта на отбраната и възстановяване на позициите. Руският агресор се опитва да използва предимството в жива сила и техника и подкрепа от въздуха“.

Детайли: През денонощието противникът е нанесъл два ракетни удара (с използване на три ракети) и 33 удара от въздуха (включително 47 зенитни ракети) на територията на Украйна, използвайки 224 безпилотни летателни апарата-камикадзе. Извършил е повече от 2200 атаки на позиции на нашите войски и населени места с различни видове оръжие.

В Харковско направление имаше 13 бойни сблъсъка с руските нашественици. Отбити са 10 атаки в районите на Липци, Тих и Вовчанск. Боят продължава при село Старица. Ситуацията е под контрол. Освен това украинските защитници отблъскват противника от предния край на отбраната с щурмови действия и постигат успехи на някои участъци.
ВИДЕО НА ДЕНЯ

В това направление групата на окупационните войски губи още стотина души убити и ранени. Нашите войници унищожиха пет оръдия, два автомобила, една единица специално оборудване. Повредени са четири артилерийски системи, три автомобила и две единици специална техника. Пострадали са и девет землянки на окупаторите.

В купянското направление противникът 17 пъти се опита да изтласка нашите части от позициите им. Боевете се водят по-специално в районите на селищата Синкивка, Петропавливка, Ивановка, Стелмаховка, Новоехоривка, Дружелюбивка и Невске. В момента продължават боевете край Новойехоривка, Петропавливка и Ивановка. В последните две направления противникът има частичен успех, обстановката е напрегната. Силите за отбрана на Украйна предприемат активни мерки за стабилизиране на обстановката.

В Лиманско направление бяха отбити три опита на противника да настъпи в района на Терни и Серебрянск.

В Сиверското направление броят на атаките на агресора през вечерта се увеличи до пет. Нашите защитници спряха две вражески атаки в районите на Билоговка и Спирни. В същото време при село Спирне продължава друга битка. Нашественикът няма успех.

В посока Краматорск бяха отбити общо 13 опита на противника да се приближи до Часовой Яр. В района на Андриевка продължава пореден бойен сблъсък. Ситуацията е напрегната, но контролирана от нашите части.

В Покровско направление през деня руските окупатори продължиха опитите си да пробият отбраната ни от района на селище Очеретине. Имат частичен успех източно от Евгенивка. Стигнаха се общо 15 бойни сблъсъка. Нашите защитници предприемат активни действия за възстановяване на загубената позиция.

В това направление общите загуби на противника за днес вече са 240 души, от които 58 убити и 182 ранени. Освен това са унищожени три танка и станция за РЕБ. Повредени са два танка, един бронетранспортьор и четири вражески коли.

В посока Курахов частите на Силите за отбрана отблъснаха вражеските атаки в района на Красногоровка, Георгиевка и Парасковиевка. Ситуацията южно от Константиновка и южно от Володимировка ще остане най-напрегната. Проведени са общо осем бойни сблъсъка. Ситуацията е под контрол на нашите войски.

Ситуацията в направление Vremivsk не е претърпяла съществени промени. Стават два бойни сблъсъка. Не беше допусната загуба на позиции в Старомайорски район.

В Ориховско направление руските нашественици правят един неуспешен опит да настъпят в посока Новоданиловка.

В посока Днепър, на предмостията на левия бряг на Днепър, три опита на противника да изтласка нашите части в района на Кринок се провалиха.

По останалите направления обстановката не е претърпяла съществена промяна.

Украинските защитници нанасят ефективни огневи поражения на противника, изтощавайки окупаторите по цялата бойна линия.
източник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка