Руснаците се научиха как да се намесват в работата на Starlink, който се използва от ВСУ

Pan.bg 25 май 2024 | 00:57 views (7253) commentaries(0)
img
пан.бг
Руснаците се научиха как да се намесват в работата на Starlink, който се използва от въоръжените сили - NYT
Петък, 24 май 2024 г., 16:05 ч. - Олексий Павлиш


гети изображения

Преди офанзивата срещу Харковска област Русия разположи модерни технологии, за да прекъсне сателитния интернет Starlink, който въоръжените сили използват за комуникации, събиране на разузнавателна информация и атаки с дронове.

За това пише New York Times.

„Малко преди руските войски да пробият северната граница на Украйна този месец, войници от 92-ра десантно-щурмова бригада на въоръжените сили на Украйна загубиха жизненоважен ресурс. Работата на сателитния интернет Starlink, който войниците използват за комуникация, събиране на разузнавателна информация и извършване на атаки използването на дронове се забави до минимум“, подчертава изданието.

NYT ни напомня, че Starlink е от решаващо значение за украинската армия от първите дни на голямата война с Русия.

В основата на сегашните прекъсвания на комуникацията е засилването на пречките от страна на Русия, подчертава изданието.

Според украински правителствени служители руснаците са разположили по-мощни електронни оръжия и по-сложни средства за деактивиране на системата Starlink.

„Тези руски успехи представляват сериозна заплаха за Украйна, която често е успявала да надхитри руската армия с помощта на комуникации на първа линия и други технологии, но е в отбрана срещу нова руска офанзива“, отбелязва NYT.

„Това изглежда е първият път, когато руснаците причиняват широко разпространено прекъсване на Starlink. Ако продължат да го правят, това може да представлява тактическа промяна, която ще подчертае уязвимостта на Украйна и зависимостта от услугите, предоставяни от компанията на Мъск.

Тъй като Съединените щати и други правителства работят със SpaceX, тези прекъсвания също повдигат въпроси относно надеждността на Starlink срещу технологично усъвършенстван противник“, се казва в доклада.

В интервю тази седмица ръководителят на Министерството на статистиката Михайло Федоров каза, че последните руски атаки срещу Starlink вероятно са били извършени с помощта на нови и по-напреднали технологии.

Той каза, че руснаците сега „опитват различни механизми, за да нарушат качеството на комуникациите на Starlink, защото това е много важно за нас“, без да предоставя подробности.

Федоров добави, че Украйна постоянно комуникира със SpaceX за решаване на проблеми.

SpaceX не отговори на исканията на изданието за коментар.

„Ще загубим битката с електронното оръжие“, каза заместник-командирът на безпилотния десантно-десантен батальон „Ахил“ на 92-ра бригада с позивна „Аякс“.

„Денят преди руската офанзива Starlink току-що се затвори и стана много, много бавен“, добави Ajax.

Бивш служител на Министерството на отбраната и експерт по електронна война Кари А. Бинген каза, че Starlink и други сателитни комуникации могат да бъдат прекъснати от използването на високомощни радиочестоти, които претоварват комуникационните линии. Стелт атаките обикновено се извършват от превозно средство с голяма радио кула, прикрепена към върха, каза тя.

Обясненията за прекъсванията в работата на Starlink в Украйна през изминалата година са различни, добавя NYT.

Някои експерти казват, че Русия е станала по-добра в смущенията в сигнала между сателитите и терминалите на Starlink на земята, използвайки мощни и прецизни заглушители. Други спекулират, че услугата е била нарушена от специализирани електронни оръжия, монтирани на дронове, които могат да кодират GPS сигнали.

„Starlink не се продава директно на Русия. Но тази година украински официални лица публично алармираха, че Русия използва терминали Starlink, закупени от доставчици трети страни, което потенциално подкопава комуникационното предимство на Украйна.

Експертите предупредиха, че Украйна е прекалено зависима от една компания, която притежава такъв жизненоважен ресурс, особено от такъв непредсказуем човек като Илон Мъск. Но зависимостта на Украйна от Starlink едва ли ще намалее. Малко са алтернативите за толкова цялостна и надеждна услуга“, обобщава изданието.

Ще напомним:

По-рано WP съобщи, че в първия ден от руската офанзива в района на Харков на 10 май терминалите Starlink на украинската армия са били неизправни. Те бяха заглушени от руското оборудване за радиоелектронна борба.източникИкономическа истина

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка