The Washington Post: Руските РЕБ заглушават някои американски оръжия в Украйна

Pan.bg 25 май 2024 | 00:53 views (471) commentaries(0)
img
пан.бг
The Washington Post: Руските РЕБ заглушават някои американски оръжия в Украйна
Татяна Олийник — петък, 24 май 2024 г., 19:01 ч.

Руска радиоелектронна ракетна система Р-330Ж "Жител". Снимка от отворени източници

Washington Post пише, че точността на някои видове западни оръжия е намаляла поради работата на руската система за радиоелектронна борба.

Източник: The Washington Post с позоваване на поверителни украински оценки

Подробности: Изданието пише, че след като нивото на точност на някои видове американско оръжие е намаляло значително, Киев е спрял да ги използва. Говорим за оръжия, които имат сателитно насочване. По-специално снарядите Excalibur и системите HIMARS.

Буквално: „Например степента на успеваемост на разработените от САЩ снаряди Excalibur падна рязко за месеци до по-малко от 10 процента при поразяване на цели.“

Подробности: Според изданието преди 6 месеца, след като украинците съобщиха за проблема, Вашингтон спря доставките на снаряди Excalibur.

Високопоставен американски служител каза при условие за анонимност, че Пентагонът очаква, че някои прецизни оръжия ще бъдат унищожени от руската електронна война и работи с Украйна, за да се противопостави.

Русия обаче „продължава да разширява използването на средствата за радиоелектронна борба“.

Това допринася за факта, че Вашингтон и неговите съюзници от НАТО продължават да търсят начини за противодействие на руските нововъведения.

Буквално: „Руската инвазия в Украйна създаде модерен полигон за изпитания на западни оръжия, които никога не са били използвани срещу враг, който е имал способността да заглушава GPS навигацията по начина, по който Русия го прави.“

Подробности: Washington Post също пише, че дори преди Съединените щати да прекратят доставките, украинските артилеристи са спрели да използват Excalibur, тъй като те са по-трудни за използване от другите снаряди.

Що се отнася до руската РЕБ, се твърди, че тя също пречи на работата на украинските пилоти: „за украинските пилоти няма отворени прозорци, където те да се чувстват, че не са под прицел“. Съвременните изтребители F-16 обаче ще позволят на украинските ВВС да отблъснат руските самолети.

Що се отнася до HIMARS, изданието съобщава, че през първата година на използване те успешно са унищожили складове с руско оръжие и командни пунктове, но през втората година те са блокирани от руската радиоелектронна борба.

Както пише The Washington Post, „тази неефективност доведе до факта, че много скъпи ракети все повече се използват за поразяване на цели с по-нисък приоритет“.

Киев все още смята своите ракети HIMARS за ефективни, но руското заглушаване може да ги накара да се отклонят с около 15 метра или повече.

Въпреки това, според американски служител, САЩ ъбгрейдват HIMARS с допълнително оборудване, за да осигурят точно насочване.

И един от начините, по които украинците противодействат на руската електронна война, е използването на дронове преди насочване към вражески цели.източник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка