Украински анализ: Бизнесът пречи на мобилизацията, иска да работи

Pan.bg 23 май 2024 | 05:43 views (820) commentaries(0)
img
пан.бг

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


Украински парадокс. Бизнесът иска да работи безопасно и да попречи на всички да се мобилизират
С влизането в сила на новите мобилизационни правила системата за резервиране на работници е подложена на ново изпитание за устойчивост и справедливост. Ще успее ли държавата?
сряда, 22 май 2024 г., 08:15 ч. - Икономическа истина
колаж от Андрий Калистратенка
29595 гледания


Армията има нужда от хора. Мобилизацията в Украйна тече повече от две години и през това време броят на доброволците на опашките за наборните центрове е намалял драстично. Поради това властите трябва да направят промени в законодателството и да увеличат наказанията за тези, които избягват военната служба.

Освен хора армията има нужда и от пари. За закупуване и производство на оръжие, боеприпаси, военна техника, лекарства, хранителни продукти и изплащане на достойна финансова подкрепа.

Украйна може да търси пари за войната само в рамките на собствената си икономика, така че способността на бизнеса да работи и да плаща данъци е толкова важна за победата, колкото и способността на държавата да мобилизира хора в армията.

Балансът между нуждите на армията от хора и работата на икономиката трябва да се осигурява от системата за резервации, но тя не работи перфектно и не вдъхва доверие в обществото. Поради това от време на време възникват скандали.

Например на 16 май стана известно, че Министерството на икономиката е одобрило друга заповед за запазване на служители на редица компании. Решението нашумя в обществото, тъй като сред записаните бяха служители на Favbet Tech. Заради отрицателния отговор министърът на икономиката Юлия Свириденко отмени поръчката. В същото време Министерството на цифровата трансформация, което изпрати служители на Favbet и други компании за резервации, разкритикува това решение.

Как работи резервацията? Кое притеснява най-много бизнеса и може ли да се намери баланс и предвидимост?
Намерете баланс

„Когато говорим за тази или онази мобилизация, трябва да знаем, че един войник е шест души в цивилния живот, които плащат данъци“, каза президентът Володимир Зеленски през декември 2023 г.

Думите му отразяват ситуацията с публичните финанси, в която Украйна живее от 24 февруари 2022 г.: всички ресурси, които страната може да събере в икономиката, отиват за финансиране на войната. Средствата, предоставени от международни партньори, не могат да се използват за финансиране на отбраната, а някои партньори забраняват изразходването на безвъзмездни средства и заеми дори за финансиране на Държавната служба за извънредни ситуации, казаха събеседници в Министерството на финансите пред ЕП.

Преосмислянето на тези ограничения се случва бавно. По-специално, предишния ден САЩ обявиха отпускането на 2 милиарда долара за оръжие на Украйна. Но в сравнение с общите нужди на украинските отбранителни ведомства това е капка в морето.


Ситуацията се усложнява от факта, че размерът на разходите за отбрана непрекъснато расте, така че военните средства, включени в бюджета, не покриват всички текущи нужди на въоръжените сили. Според събеседници в ЕП, близки до бюджетния процес, правителството трябва да намери източници за финансиране на около 500 милиарда UAH допълнителни разходи за отбрана.

Тези средства се планира да бъдат изразходвани за закупуване на оръжие, финансиране на нови плащания в размер на 70 000 UAH за войници на фронта, мобилизация и формиране на части. Предния ден командващият Сухопътните войски Александър Павлюк съобщи, че въоръжените сили планират да сформират десет нови бригади (от 10 000 до 80 000 души).

Правителството няма да може да покрие такава голяма нужда от средства с вътрешни заеми. Предполага се, че там ще прибегнат до увеличаване на данъчната тежест. Бизнесът не е готов за това, трудно може да обслужва дори сегашната данъчна тежест. Това става особено трудно в условията, когато все повече и повече работници биват мобилизирани за война.
Как става резервацията?

Правителственото постановление позволява записването на служители на критични за функционирането на икономиката предприятия. Само 50% от наборните служители на такива компании подлежат на резервация. Списъкът с критични предприятия включва предприятия, които отговарят на поне три от седемте критерия:

общата сума на платените данъци и такси през предходната година надвишава еквивалента на 1,5 милиона евро (около 59,34 милиона UAH);
обемът на валутните постъпления, с изключение на кредити и заеми, за предходната година надхвърля 32 милиона евро;
предприятието е в списъка на държавните дружества със стратегическо значение за икономиката и сигурността;
предприятието е важно за икономиката или за задоволяване на нуждите на териториалната общност (съответните критерии се установяват от отраслови министерства или органи на местното самоуправление);
липса на просрочени задължения за плащане на EUV;
средната работна заплата в предприятието надвишава средната работна заплата в региона за четвъртото тримесечие на 2021 г.;
компанията е резидент на "Диа.Сити".

Правителството предписа малко по-благоприятни правила за резервация за служители на лечебни заведения, държавни и местни власти, както и за компании в редица индустриални сектори, по-специално отбранителната промишленост и енергетиката. Според министъра на цифровата трансформация Михайло Федоров около 700 000 работници в момента са резервирани в Украйна. Почти една трета от тях са работници в енергетиката, които по-специално ликвидират последствията от руския обстрел.


Друга четвърт от записаните работят в други критични инфраструктурни съоръжения, включително медицина (8%), транспорт (14%) и държавни и местни власти (4%). Останалите компании от некритична инфраструктура представляват по-малко от половината резервирани служители. По-специално, според Федоров, само 4000 от над 300 000 служители в ИТ сектора в момента са резервирани.
Какво притеснява бизнеса

Бизнесът има много въпроси относно процедурата за резервация: от сложността и бюрокрацията до условията за одобрение на поръчките. В същото време правителството не се свързва със свои представители за подобряване на процеса, но прави точкови промени в него.

"Властите избягват всякакво обсъждане на въпроса за резервацията и воденето на военен отчет. Въпреки че изглежда, че за да направим въпроса за мобилизацията по-предсказуем, би било по-подходящо да има диалог между всички заинтересовани страни", оплаква се Европейската бизнес асоциация .

Тези, които работят в критични сектори, включително банкиране, също изпитват проблеми с резервирането. "OTP Bank в момента има записани 43% наборници. Основният проблем, с който се сблъскваме, е невъзможността да резервираме дефицитни специалности, като специалисти по киберсигурност и ИТ инфраструктура. Това са едни от най-ценните специалисти, чиято работа е критично важна." председателят на борда на "ОТП банк" Володимир Мудрий.

Банките все по-трудно намират ИТ специалисти, които да заменят мобилизираните. По-голямата част от кандидатите или нямат документи за военна отчетност, или не са готови да сменят настоящата си работа, дори и да получат много по-атрактивна оферта, допълват от "Инвестиционно-спестовна банка".

Алармират и транспортните фирми. Тъй като пазарът е доминиран от малки играчи, 70% от чийто персонал са FOPs, само малък брой шофьори попадат под резервата. Според Владимир Балин, вицепрезидент на Асоциацията на международните автомобилни превозвачи, резервирането дори на половината водачи означава, че другата половина от автопарка ще остане.
Няма кой да седне зад волана. Автомобилният транспорт е намалял поради новите правила за мобилизация

Дори държавната Ukrzaliznytsia има проблеми. Повечето от нейните служители са мъже с често уникални умения. UZ също може да резервира само 50% наборници. Този процент обаче не е достатъчен, за да осигури непрекъсната работа на университета, казва Сергей Деркач, заместник-министър на общественото развитие, териториите и инфраструктурата.

"Особено - когато става въпрос за длъжности с остър недостиг, например монтьор на коловоз или гаров електромеханик. Затова трябва да се увеличи процентът на резервации за наборни мъже", допълва той.

За проблеми се говори и в отбранителната индустрия. Въпреки че наскоро правителството пренаписа правилата, така че всички оръжейници да могат да резервират работници, дори ако работят за доброволци, градски съвети и военни части, на практика има трудности с това.
"За да резервира служител, компанията трябва да представи пакет документи за него. За да изяснят или актуализират тези документи, някои служители трябва да отидат в TCC. Случва се служителят да отиде в TCC и веднага да бъде мобилизиран там. Компанията няма време да резервира служителя, преди да го отведат на фронта

Проблемът може да бъде решен, като на работниците от отбранителните предприятия се предостави възможност за отсрочка от мобилизация по време на подновяването на документите. Сега такова нещо няма“, каза пред ЕП Катерина Михалко, изпълнителен директор на асоциацията „Технологични сили на Украйна“.

Според проучването, поради мобилизацията, 85% от въоръжените роти от сдружението са загубили от един до 30 теснопрофилни специалисти. Няма механизъм за връщане на дефицитните кадри в отбранителния завод.
Война на инженерите. Как отбранителната индустрия страда от липса на кадри

Търговията на храни на дребно също се оплаква от мобилизацията на служителите, които идват в TCC, за да направят резервации. По-специално, TCC отказва да постави служители в специален регистър на резервирани лица, докато компанията не извърши съгласуване на всички наборници.

"Това води до 100% мобилизация на всички наборници, които не са записани. Освен това ТСЦ нямат достъп до данните на наборниците от регистъра, които се водят на отчет в други ТСЦ. Тоест процедурата по резервация е невъзможна, “, казва изпълнителният директор Наталия Петривска от Ukrainian Foodtail Alliance.

Собствениците на IT компании също говорят за невъзможността за резервация. „Броят на запазените специалисти в индустрията е 1,5%. Това е критично нисък показател. Имайки предвид какво индустрията прави за икономиката и победата на Украйна, това е голям дисбаланс“, казва Тарас Кицмей, съосновател на една от най-големите украински IT компании, SoftServe.

На примера на SoftServe можете да видите колко критичен е този проблем за индустрията: половината от всички украински служители на компанията - около 4 хиляди души - попадат в мобилизационния резерв. От тях са записани само 20. "Мобилизирани са 350 служители на SoftServe, което е 10% от мобилизационния резерв на компанията. Тоест 10% от ИТ специалистите ни са записани, а 0,05% са записани. Би било добре за да постигнем известен паритет в тези числа", обяснява Китсми.

"Това има особено негативен ефект върху малките и средни компании, които съставляват 43% от украинския пазар. За тях напускането на ключови служители от производствения процес означава не просто спиране на проекта, но и невъзможност за правене на бизнес", обяснява главният изпълнителен директор на Лвовския ИТ клъстер Степан Веселовски.
Какво следва

Без промяна в резервационната система се срива нестабилният баланс между нуждите на армията от хора и бюджета от средства. Скривайки се от мобилизация, мъжете прекъсват официалните трудови отношения. В резултат на това данъчните приходи намаляват. Държавата губи два пъти: губи средства за издръжката на армията и не може да я попълни с новобранци.

Бизнесът вече наблюдава такива тенденции. „Вероятността от мобилизация се отразява на работата на предприятията. Много военнослужещи са готови да подадат оставка, а новите не са официално наети, тъй като официалният статут увеличава шансовете за мобилизация“, казват от Съюза на украинските предприемачи.Не е известно какви трябва да бъдат промените в резервационната система. Такава система трябва да отговаря на изискванията на обществото, бизнеса и въоръжените сили. По правило тези изисквания са взаимно изключващи се.

За да бъде мобилизацията справедлива от гледна точка на обществото, президентът на KSE Тимофий Милованов предложи тя да се проведе на принципа на лотарията: „Държавата тегли на случаен принцип ден и месец. Хората, родени в тези дни, са мобилизирани, други не са. И правете това за всяка вълна на мобилизация.“ – заяви той.
Тинизиране вместо мобилизация: Заетите мъже крият ли трудови отношения

Този подход обаче не отговаря на нуждите на бизнеса. Това може да повлияе на функционирането на критична инфраструктура и способността на държавата да произвежда оръжия, да не говорим за способността на компаниите да генерират приходи и да плащат данъци.

Длъжностни лица обсъждат концепции за икономични резервации. Те предвиждат правото на компанията да резервира лице в съответствие с размера на данъците, платени от служителя от заплатите или след плащане на 20 000 гривни за него. Бизнесът подкрепя този подход. Той би могъл да реши проблема с липсата на средства за отбрана, но неговата справедливост буди въпроси сред широката общественост.

Някои проблеми могат да бъдат решени без глобални промени, по-специално - да задържат служителите на етапа на преминаване на VLC до момента на официалното резервиране. „Трябва да се въведе гратисен период от месец-два. През това време специалист, когото фирмата е признала за основен, може да актуализира военните си документи и да бъде записан за последваща резервация, без да получава мобилизационна заповед, веднага след медицински протокол от ВЛК. ", смята той. Веселовски

Освен това бизнесът настоява за опростяване на процесите. По-специално относно въвеждането на електронна резервация и опростяване на повторното записване на служители, тъй като в момента тази процедура не се различава от нова резервация.

„Необходимо е да се позволи на предприятията, при условие че имат специална стойност на висококвалифицирания персонал, да надхвърлят 50-процентната резервна квота в случай на месечно плащане от 20 000 гривни за всеки такъв наборник в специална сметка на въоръжените сили с представяне на месечни потвърждения за такова плащане“, допълват от Съюза на предприемачите.

Каквото и да е решението на правителството за промяна на резервационния процес, то трябва да се съобрази с интересите на основната заинтересована страна - Силите за отбрана. В крайна сметка без това оцеляването на страната ще бъде под въпрос.


източник

Українська правда

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Украински анализ: Бизнесът пречи на мобилизацията, иска да работи

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/1 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка