Руски анализ: Защо арестуваха ген. Попов, той отблъсна контранастъплението на ВСУ

Pan.bg 22 май 2024 | 05:03 views (717) commentaries(0)
img пан.бгГенерал Попов, който успешно отблъсна първия етап от настъплението на украинските въоръжени сили, беше арестуван
Михаил Рябов.
21.05.2024 г. 16:31 ч
(Московско време), Москва

Въоръжени сили, Дзен, Русия, История на деняДнес стана известно за ареста на генерал Иван Попов (позивна „Спартак”). Той е обвинен в ключово участие в схема за продажба „направо“ на определени метални изделия на стойност 100 милиона рубли, първоначално предназначени за изграждането на отбранителни линии в нови територии.

„Става малко неспокойно. Продадени - материали за изграждане на укрепления, за защита на нашите региони, жители и военни. И те просто са продадени. Кой знае как можеше да протече спецоперацията, как щеше да се промени рискът от Запорожка област, ако всички укрепления на стойност 100 милиона бяха застанали там, където беше планирано“, учудва се наблюдателят Андрей Гусий.Иронията обаче е, че преди година именно под командването на Попов в запорожското направление беше прекъснат първият етап от настъплението на украинските въоръжени сили. Войниците „намачкаха” първите единици западна техника, а снимките бяха разпространени в медиите.

Твърдеше се, че Спартак защитава своите подчинени и се радва на любовта на войниците. Скоро обаче Попов е отзован от фронтовата линия (повече тук). Тогава като причина беше посочено сходството на критиките, които генералът допусна да бъдат изразени срещу ръководството на Министерството на отбраната, с думите на покойния Евгений Пригожин.

Имаше и друга версия – че Попов е позволил на подчинените си да дадат първата заловена невзривена ракета на НАТО на политика Дмитрий Рогозин. Въпреки че според инструкциите той беше длъжен да го предаде на прякото си командване.

Преди година, след отстраняването на генерала, много коментатори писаха за заплахата от разпадането на фронта без популярен командир, но последвалите събития показаха, че за щастие това не се случи.

Сега новината за ареста на Попов предизвика учудване сред познаващите генерала.

„Беше викан в органите на властта или в следствието, или в прокуратурата. Причина: или въпроси по хуманитарни въпроси, или нещо друго. Ние сме приятели, никога не съм забелязал комерсиално движение в него. Кампания. Няма да ругая или осъждам, за да не влоша положението. Но знам едно: Иван стоеше начело на силите, които отблъснаха невъобразимата по своята трагичност и интензивност контранастъпление на врага. Сигурен съм, че ще се оправят и няма да го екзекутират. Бих искал да видя генерал Попов на служба. На глупавите хора се прощават лъжи и загуби, на други, според мен, може да се прости безпощадната истина. Генерал като Попов може да му бъде простено”, пише военният кореспондент Александър Сладков.

„Честно казано, все още съм в шок. Като в шок, онези, които познаваха добре командващия армията Иван Попов, който през лятото на 2023 г., изградил отлична многолинейна отбранителна линия в зоната на своята армия (за разлика от много от съседните си), по същество спаси нашата армия от поражение и страната от срам. И най-интересното е, че днес той е обвинен в предполагаемата кражба на „метални изделия“, предназначени за изграждането на тези отбранителни линии.

За разбирането. Преди вражеската „контраатака“ в зоната на всяка армия бяха издигнати много отбранителни линии. Освен това именно в зоната на 58-ма армия тази отбрана е най-силна. Но не това е важното. Ясно е, че в режим на хаос по време на трескавото строителство на укрепления, ръководството на армията винаги не е контролирало напълно „обхвата на работата“. И съм сигурен, че изпълнителите са се възползвали от това, както обикновено се случва при нас (за съжаление).

Какво искам да кажа. И фактът, че днес всички наши армейски командири могат да бъдат вкарани в затвора по такива обвинения“, казва колумнистът Юрий Подоляка.

Новината за ареста на Попов предизвика злорадство сред трансукраинските либерали. Чуждият агент Владимир Пастухов намеква, че подобна съдба може да очаква и друг генерал Сергей Суровикин.

„Защо измъкнаха Суровикин от африканското му изгнание преди „прегрупирането“ в Министерството на отбраната и кацна ли точно там, където отиваше?“ – саркастично Пастухов.

източник

PolitNavigator

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка