ЕС одобри използването на доходи от руски активи в помощ на Украйна

Pan.bg 21 май 2024 | 15:43 views (278) commentaries(0)
img pan.bg

Европейският съюз одобри използването на доходи от руски активи за подкрепа на Въоръжените сили на Украйна, съобщи чешкият външен министър Ян Липавски.

„Ние одобрихме в ЕС използването на доходите от замразените активи на Централната банка на Русия за подпомагане на Украйна. До три милиарда евро само тази година, 90 процента ще отидат за украинската армия“, написа той в социалната мрежа. Х.

Както заяви белгийският външен министър Ая Лабиб, на свой ред Киев ще има достъп до тези средства до юли.

По-късно във вторник Съветът на ЕС одобри решението. В изявлението му се посочва, че десет процента от печалбите от руските активи ще отидат за европейски програми за възстановяване на Украйна. Целите за финансиране ще се преразглеждат ежегодно, като първата такава процедура ще се проведе до 1 януари 2025 г.

След началото на специалната операция ЕС и страните от Г-7 замразиха почти половината от руските валутни резерви в размер на около 300 милиарда евро. Около 200 милиарда евро са в Европейския съюз, основно в сметките на белгийската Euroclear, една от най-големите системи за сетълмент и клиринг в света.

Доскоро членовете на общността обсъждаха начини за използване на замразени руски активи само за финансиране на възстановяването на Украйна. ЕЦБ по-специално предупреди, че привличането на тези средства в помощ на украинските въоръжени сили носи репутационни рискове за европейската валута в дългосрочен план.

В началото на май обаче белгийското представителство в Съвета на ЕС съобщи, че членовете на асоциацията предварително са се споразумели за мерки по използване на доходите от руски активи за военна помощ на Киев.

Както заявиха в Кремъл, приемането на подобни решения би било още една стъпка в нарушаване на всички правила и норми на международното право. Външният министър Сергей Лавров посочи, че Москва също може да не върне онези средства, които западните страни държаха в Русия и които в отговор също бяха замразени.

Източник: РИА Новости Снимка: © AP Photo / Olivier Matthys

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка