Роман Синицин: В Украйна има хора, които се крият зад гърбовете на жените и се страхуват да напуснат своите апартаменти

Pan.bg 21 май 2024 | 07:31 views (396) commentaries(0)
img
пан.бг

нревод от украинскиРоман Синицин: Куп хора, които се крият зад гърбовете на жените и се страхуват да напуснат своите апартаменти
Роман Кравец — вторник, 21 май 2024 г., 05:30 ч
снимка: Назарий Мазилюк


От почти година Роман Синицин (с истинско име Балан – УП) не е работил във фондация „Сергий Притула“, където отговаряше за военното й направление.

Той е мобилизиран и служи в частта за въздушно разузнаване на Силите за отбрана, която в момента се намира в посока Харков.

Много хора познават Синицин като родом от Айтив, основател на туристическия сайт lowcost.ua, ултрас на ФК "Волин", активист на обществената инициатива "Кой поръча Катерина Хандзюк".

Преди година записахме интервю с Роман Синицин. След това говорихме за работата на фондацията на Сергей Притула, подготовката на въоръжените сили на Украйна за контранастъплението през 2023 г., боевете в района на Бахмут, Авдиевка и Въгледар.

В ново интервю за "Украинска правда" Синицин разказва за руското настъпление в района на Харков, разказва за собствения си опит от преминаването от доброволчество към армията, описва подробно проблемите и нагласите на военния персонал.

По време на разговора Синицин подчертава важността на мобилизацията.

Военнослужещият критикува и хората, които подценяват настоящите заплахи от Русия.

Ако ви интересува пълната версия на интервюто, гледайте го във видео формат.
„Руснаците се катерят, много са и това е проблем“

- Записваме това интервю по време на руската офанзива в Харковска област. Как оценявате действията, тактиката и подготовката на противника?

- Мисля, че когато излезе интервюто (записът е на 15 май), аз също ще бъда там, защото нашите екипи в момента работят в северната част на страната. Там вече е трудно, братята ми вече четвърти ден много сложно унищожават и техника, и личен състав. Те (руснаците – УП) атакуват упорито , много са, това е проблем.

Като военнослужещ не разполагам с цялата информация за плановете на руснаците, разузнаването и т.н.

Но е абсолютно очевидно, че руснаците ще преминат в настъпление, ще се опитат да натиснат от всяка страна - било то Харковска област, Черниговска област или Киевска област.

Защото единствената цел, към която те системно вървят, възстановявайки икономиката и армията си, е да ни унищожат като държава, като нация.
- Наскоро посетихте Запорожка област. Какви военни действия се водят в момента на юг?

- Врагът също се опитва да щурмува там. Те активно използват авиация, артилерия, залпови системи и безпилотни самолети.

Тоест не е санаториум със сигурност. Просто в момента това не е приоритет за тях, но нещата могат да се променят.

В момента те се опитват да пробият и да навлязат в посока Robotyny. Понякога действат в защита, някъде атакуват. Това е война, тя е постоянно динамична и постоянно се променя. Днес ние, утре те, после пак ние.


- Олег Сенцов каза в интервю за UP, че руснаците се учат от нас достатъчно бързо. Може би имате някои примери за това, което са научили от нас през последните две години?

- Много неща. Ние се учехме от тях и те от нас. Говоря за технически решения, тактически решения – това са действията на малки групи, например това, което виждаме в Харковска област.

Преди това отчасти беше нашата тактика по време на щурмови операции, особено когато някои специални части отидоха ненеазовано къде.

Що се отнася до дроновете, това е постоянна надпревара кой кого може да победи. Някъде имаме нови технически решения, после хоп, и руснаците вече ги имат.

Но, за съжаление, много често те го имат все повече и повече, поради факта, че руснаците имат повече ресурси.
„Пътуване до TCC /органи за мобилизация/ или призовка не означава, че непременно ще умрете“


- Срещаме се във фондация Притула. Но в момента вече не работите тук. Къде служиш сега?

- В подразделението за въздушно разузнаване, което използва напълно различни БПЛА - от FPV дронове до самолетни дронове от оперативно-тактическо ниво.

Конкретно аз се занимавам с разузнаване и това се нарича обективен контрол на огневото поражение, корекция на нашите артилерийски средства: ствол, Химарс, FPV. Накратко, всичко, което може да убие руснаците.


- Вярно ли е, че сте получили призовка по Viber?

- Бях вербуван от TCC, когато бях на позиции точно под Маринка. По това време все още бях доброволец във фондацията, но отидох при Паша Петриченко, който почина преди месец. Хвърляхме гранати по позиции от "Мавик" по руснаците в района на Старомихайловка.

По това време току-що ме наеха и те казват: „Трябва да се явиш, актуализирай данните си утре в 9 сутринта“. Казвам, че не мога да говоря, защото съм зает.

Тогава той снима този "Мавик" и каза, че не може да дойде толкова бързо. Помолих го да напише sms, че когато...

Още във Viber официално написаха, че "при неявяване..." и по-нататък в текста. Обясних, че съм в Донбас и съм пристигнал за два-три дни. Веднага ме попитаха: "Воюваш

ли? Тука някаква грешка ли има? За да не мобилизираме два пъти." Казвам не. Така и стана.- Вие се мобилизирахте в частта, която искахте. Как го направихте?

- Той взе решение и се мобилизира, как става това. Това изобщо не е проблем. Сега пътувам много из страната, във всеки град има много външна реклама, където не само медийни единици като "Азов", "Третя Щурмова", "Вълците от Да Винчи" набират хора чрез своите центрове. Това вече го правят механизираните бригади – 59-та и 93-та.

Всъщност пътуване до TCC или призовка не е страшно. Това не означава, че непременно ще умрете или ще бъдете ранени. Много от тези разкази са хвърлени тук от руснаци. И това е целенасочена политика за разстройване на нашите мобилизационни усилия.

Съответно няма да имаме достатъчно хора и поради това ще губим и губим територии. Не трябва да правим това!

В армията има много професии, които не са свързани с бойни действия, а с поддръжка на техника, логистични процеси, документооборот в щаба - това също е важно. Защото всичко това няма да тръгне, няма да лети, няма да зареди гориво, ако някой прецака куп документи, куп подписи, визи, одобрения и т.н. Така става.

В момента няма достатъчно хора. Повече от две години се борим и е много трудно.

Тези хора, благодарение на които страната оцеля в началото на нашествието, са доброволците, които масово отидоха във военните комисариати, и военните, които бяха готови и преминаха към антитерористичната операция - те, честно казано, са уморени. .

Някои са уморени, други са контузени, трети вече ги няма, вече се топят хората. Казвам го както е. Защото е изключително трудно да се живее с това темпо повече от две години. Тоест може вече да има психологически проблеми. Следователно хората трябва да бъдат сменени.- Сега, доколкото разбирам, няма възможност за смяна на хора - така ли?

- Има такава възможност. Един куп хора, които още не са се мобилизирали, страхуват се от нещо, крият се зад гърбовете на жените си, не излизат от апартамента - това наистина е майтап.

Става въпрос за съществуването ни като нация, като държава, за вашия дом.

Защото, ако дойдат руснаците тук, вече няма да може да се живее по стария начин. Някои имат илюзията, че ще могат да живеят нормално - например ще дойдат окупаторите, ще се смени правителството, казват, всичко е наред.

Такива хора трябва да говорят с онези, които са минали през лагерите за мъчения в Херсонска област, Черниговска област и т.н.

Ако някой си мисли, че окупаторите ще преследват само активисти и политици, не. Те ще преследват всеки, когото не харесват.

Някъде изразиш проукраинска позиция – отиваш в мазето. Това наистина е ужасна история и ние трябва да предотвратим това да се случи. Това е задължение на всеки човек.

- Може ли да разкажете как протече обучението ви след мобилизацията?

- Когато ме мобилизираха, един месец се обучавах в чужбина на един от видовете БПЛА. След това учих още един месец през зимата в един от учебните центрове за сапьор. И след това в продължение на месеци, вероятно пет, участвам в бойни действия на различни участъци на фронта.

Защото ние не държим отделен парцел. Знаете, ние сме по-скоро "пожарни бригади" за някакви задачи и работим с цял комплекс от безпилотни летателни апарати и системи.

- Как обучението в чужбина се различава от обучението в Украйна?

- Ами в чужбина бяхме обучени от цивилен производител на дронове, които се използват за война. Следователно, да го кажем така, не е имало армейски набези.

В нашите образователни центрове понякога имаме такива армейски упражнения като „защо си тръгваш без шапка“ (смее се).

Трябва да носиш шапка, така трябва да бъде. Но в това няма нищо лошо, дори е смешно.- Вие бяхте подготвен човек, защото още във фондацията разбирахте бюрокрацията и армейските правила. След като постъпихте в армията, какво ви изненада?

- Саможертвата на индивидите. Видях хора, работещи без сън цяла седмица .

Защото се налага и от тези хора зависи много. Често това са готини командири. Нямах представа, че е възможно.

Имали сме и периоди, когато сме работили по няколко дни без сън или сме спали по един час, защото трябва да летим, трябва да удряме цели, защото някъде някой се опитва да влезе някъде, трябва да бъдат унищожени.

Най-приятно изненадват хората – ту прости войници, ту полковници – от които наистина зависи всичко. А много неща в армията са на хоризонтални връзки.


- Какво имаш предвид?

- Това е взаимодействието на звената. Това е разузнаване, което се споделя между звената.

Условно идваме в нов квартал, вече има някои подразделения, които стоят там от дълго време. Има два начина: или веднага започвате работа там, някъде официално информирайки някого, че има бойна заповед. Или се качвате в колата и прекарвате няколко дни в мисията, за да се запознаете с началниците на разузнаването и артилеристите.

Ами просто пийте кафе с тях, запознайте се с представителите на специалните служби, които работят в тази област - те имат агенти, всякаква важна информация. Така че някъде можете да работите заедно и то много качествено.

И всъщност много успешни случаи, когато руснаците умират , са резултат от взаимодействието на различни звена и различни структури.

Комуникацията е много важна. Защото е важно да се разбере кой къде стои, кой на какво е способен, кой какво знае, кой какви средства има. И тогава се оказва, че е по-добре да се борим.

- Какво ви дразни в работата и какво ви радва най-много?

- Резултатите са доволни. А вестниците са наистина досадни.

Бюрокрацията може да е опростена, но все още има много хартия.

В началото беше трудно. След това, когато се научих да ги предвиждам, стана малко по-лесно.

Като младши офицер пиша много различни листчета. Трябва да намерите време за това, защото по друг начин не става.- Какво по принцип дразни най-много военните днес?

– (Замисля се) Много неща дразнят. Ако стигнете до някои остри сблъсъци, тогава, например, е много трудно да прехвърляте хора. Всеки знае за този проблем и той не може да бъде решен по никакъв начин.

Говоря за прехвърляне на военнослужещи между различни части, родове войски, между структурите.

Това е проблем, защото много често в една част от същата армия има страхотни специалисти, а в друга липсват.

Например, някъде има двама конструктори на дронове, които могат да запоят всички квадрокоптери, да направят работилница в някое поделение на десантно-щурмовите войски. Те чакат там, имат познати там и много искат да се преместят.

И тези "Кулибини" вместо това работят или в щаба, или в пехотата, или като шофьори на КрАЗ. И прехвърлянето на тези „Кулибини“ от един блок в друг според официалната процедура може да отнеме половин година.

Прехвърлихме двама талантливи пилоти при нас. Отне 9 месеца.- Какъв е проблемът?

- Сигурно в бюрокрацията. Може би механизмът трябва да се промени. Всичко това трябва да се случи след седмица, две, три. Но не и след девет месеца.

Какво друго дразни? Още не ме засяга особено, защото още не съм служил много - скоро ще стане година. Но моите братя, които служат отдавна, а има и по 6-7 години, се дразнят от липсата на поне приблизителен срок на служба.

Защото това е животът, трябва да се планира, някой има битови или семейни проблеми. Когато имате тази времева рамка, е много по-лесно.

От друга страна разбирам Генералния щаб и висшето военно-политическо ръководство. Защото няма достатъчно хора.

Но все пак трябва да се намери някакъв баланс.

Какво друго дразни военните? Като цяло всичко лежи в платното на справедливостта и несправедливостта.

И струва ми се, че ние в държавата по някакъв начин трябва да се постараем повече да вървим в посока на намаляване на тези конфликтни и некоректни моменти, включително между военни и цивилни.

- Пример?

– Например икономична резервация. Трябва ли да се направи това? Разбира се, че трябва. Ами, тоест икономиката трябва да работи, някак да се развива, защото тя генерира заплати, включително и за мен, дронове, коли, консумативи, боеприпаси и т.н.

От друга страна, да се върнем на демобилизацията. Военните смятат, че това вероятно е малко несправедливо, защото аз се бия за втора или трета година и някой го вземат и и отиви в резерва, заради икономиката.

Тоест, необходимо е да се предпише такава рамка за икономическа резервация, че тя е временна, която всеки рано или късно трябва да изпълни.

Това трябва да се направи така, че както една част от обществото, така и друга, която също е изкуствено поляризирана от руска пропаганда, да изпусне парата и всичко да е наред.

Струва си да се върви в тази посока на намаляване на несправедливостта.
„Не съм съгласен с Чмут. Но може би след време наборната възраст ще трябва да бъде намалена“
- Силите за отбрана винаги имат нужда от всичко и по много, и то за вчера. Ако подредим приоритетите, от какво въоръжение и техника най-много се нуждае фронтът сега?

- Нуждаем се от средства за радиоелектронна защита за борба с безпилотни и наземни безпилотни летателни апарати на противника, системи за противовъздушна отбрана, бронирана техника. И разбира се дронове.

Дроновете са широко понятие: има наземни платформи, има неща, които летят, и има неща, които бомбардират.

Но основната нужда са хората.

- По отношение на човешките ресурси. Напоследък те са викнати в армията от 25-годишна възраст. В интервю за UP Тарас Чмут каза, че в сегашната ситуация наборната възраст трябва да бъде намалена на 20 години. Как ви се струват думите на Чмут?

- Много уважавам Тарас. Но той не е военнослужещ, а аз съм военнослужещ.

И трябва да балансирам повече. Не мога да кажа, че сега съм съгласен с Тарас, че възрастта трябва да бъде намалена.

Но допускам варианта, че няма да имаме друг изход, освен ако не дойдат хора, които още не са дошли и които не разбират нивото и мащаба на заплахата, която не е пред някаква ефимерна държава, а конкретно пред нас, пред нашите деца и роднини.

- Относно дроновете. Какви видове UAV в момента най-често се използват от врага срещу нас на бойното поле?

- Сред нещата, които ни създават много проблеми, са "Орлан", "Зала" в комбинация с "Ланцети": тоест единият разузнавач, другият - ударни боеприпаси.

„Орлите“ вече летят на тактическа дълбочина над 100 километра.

Трябва да се борим с тях по-ефективно с различни средства – и ПВО, и радиоелектронна борба. Работи се в тази посока и тук вече наваксваме.

Имаме готини аналози на електронната война, но руснаците също имат добри продукти за война. Те вече са тествани, непрекъснато ги подобряват. Още повече, че врагът масово ги пуска, те масово обучават пилоти.

FPV също е проблем. Имат и дронове с термовизионни камери, защото светът е отворен и цивилни компоненти могат да се купят на някои пазари, поръчайте 1000 контейнера в Китай във фабриката и вече имате нощни дронове. Това е постоянна условна игра напред.

Като цяло войната се трансформира, всичко се развива много, много бързо, тестват се нови технологии, системата за насочване, изкуственият интелект. Мисля, че след две години всичко ще се промени още по-радикално.

Това, което е ефективно сега, може да не е ефективно след месец поради изобретяването на контрамярка, ще се намери нещо по-ефективно.- Според вас изкуственият интелект може да обърне хода на войната през следващите години?

- Промени при това радикални - да. Но всяко действие има своето противодействие.

За всеки враждебен ИИ има приятелски ИИ. Тоест, тактиката на използване на войските непрекъснато се променя.

Защото за едно пени , за 500 или 1000 долара може да изгори танк от 3 милиона долара изведнъж (щрака с пръсти). И това се случва през цялото време.

- РЕБ и ПЕР. Как оценявате руските технологии в развитието на РЕБ?

- Те бяха и са силни в това. Имат много комплекси, сериозна концентрация на първа линия - казвам го като човек, който е притеснен от това, защото от време на време, на жаргон казано, ни притискат със средствата на тяхната РЕБ.

Опитваме се да идентифицираме и унищожим този EW, за да не смаже нашия самолет.

Те са силни в това. Развиваме ли се в тази посока? Да, и то с галопиращо темпо.

- Много ли сме назад от тях в областта на радиоелектронната борба?

- Изоставахме. Сега работим по подравняването.

През последната година - половин година се появиха много технически решения в областта на EW инструментите. Освен това това са вътрешни - и държавните предприятия произвеждат нещо, а частните производители се увеличиха.

Световната отбранителна индустрия ни гледа под много голям микроскоп и прилага огромен брой технически решения върху нашия опит както за продажба, така и за своите местни въоръжени сили. Следователно световните производители също много бързо се адаптират към тази история с дронове, FPV и също предлагат някои решения.- Според вашите оценки как ще се развие по-нататък войната?

- Това е труден въпрос (мисли). Според моите очаквания ще ги победим. Бих искал надеждите ми да се сбъднат.

Не трябва да забравяме, че се бием с огромна армия, огромна държава, която има много ресурси и основната им цел е да ни унищожат всички. Следователно за нас това е въпрос на оцеляване.

Иска ми се повече хора да осъзнаят, че никой не може да ни спаси, освен самите ние.

А фактът, че е възможно да се борим с врага, че е възможно да го тормозим много ефективно , вече сме го доказвали неведнъж и десетки пъти.

Но за да се победи, трябва да се положат усилия от всички – директно от всички. Много хора не са наясно със заплахите.

Е, няма да можете да се скриете. Трябва да защитиш това, което имаш.

- Какво най-много разделя украинското общество днес?

– (Замисля се) Трябва да се върнем към нашия разговор за справедливост и несправедливост. Точно несправедливостта е тази, която разделя.

И като се има предвид, че руснаците и техните информационни и психологически операции играят много силна роля в това.

Всяка несправедливост във времена на война, във времена на такива епохални кризи се усеща много по-остро, отколкото във времена на стабилност. Военно-политическото

ръководство ще трябва да се движи повече в посока на справедливостта. Към намаляване на тези поляризиращи моменти. Тогава ще е по-лесно.

- Често казвате, че войната ще продължи дълго. И ще свърши ли в обозримо бъдеще или сме обречени да се борим, докато империята се разпадне?

– Ще свърши. Иска ми се да завърши с по-малко загуби и да победим по-скоро.

Не се съмнявам, че Русия ще се разпадне. Но кога ще стане? Може да отнеме още едно десетилетие.

Може би ни предстои голяма война и това е само началото на всичко. Ключовата история – трябва да се изправим като държава, като нация, като субект. Сега се опитват да ни го отнемат.

Ключът е да защитим страната си.

Роман Кравец, UP

Назарий Мазилюк, UP – Фото и видеоизточник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка