ГЩ, Украйна: Противникът е произвел над 3000 изстрела по ВСУ, не спира опитите за превземане на Вовчанск

Pan.bg 19 май 2024 | 00:27 views (6820) commentaries(0)
img
пан.бг
Генералният щаб: Противникът е произвел над 3000 изстрела по позиции на Въоръжените сили на Украйна, не спира опитите за превземане на Вовчанск
Олга Хлущенко — неделя, 19 май 2024 г., 00:16 ч.

илюстративна снимка на Генералния щаб на въоръжените сили

През изминалото денонощие руските окупатори са произвели над 3000 изстрела по позициите на украинските войски и продължават опитите си да превземат Вовчанск.

Източник: сводка на Генералния щаб на въоръжените сили

Буквално: „Обстановката на фронта остава напрегната. Украинските защитници отблъскват настъплението на руските нашественици, укрепват отбраната ни и при благоприятни условия контраатакуват“.

Подробности: Според Генералния щаб от началото на миналия ден руските окупатори са нанесли три ракетни и 38 въздушни удара (в частност с 56 зенитни ракети), използвали са 404 дрона-камикадзе и са произвели над 3000 изстрела по позициите на украинските войски.

В харковското направление имаше 12 бойни сблъсъка. Украински войници отблъснаха шест атаки южно от селата Глибоке и Лукянци в Харковска област. Противникът продължава опитите си да пробие отбраната на украинските части в посока на село Зелене и не престава да превземе Вовчанск. Руските окупатори използват авиацията за нанасяне на въздушни удари: през деня над Харков са хвърлени две управляеми авиобомби, над Весели са хвърлени пет КАБ, а в района на селището Липци са хвърлени четири.

Силите за отбрана се опитват да изтласкат противника в посока на село Глибоко и във Вовчанския район.

Преди това общите загуби на противника през деня възлизат на 125 души. Врагът загуби и 31 единици оръжие и военна техника, включително три танка, шест оръдия и минохвъргачки. Освен това бяха повредени 15 вражески убежища. От ГС допълват, че информацията се изяснява.

В купянското направление броят на бойните сблъсъци за денонощие нарасна до 11. Силите за отбрана успешно отблъснаха вражеските атаки в района на селищата Синковка, Ивановка и Берестов.

В посока Лиман ситуацията не е претърпяла съществени промени. Противникът предприе шест неуспешни атаки в посока на населените места Новосадово, Торске и Григоровка.

На Краматорско направление противникът 15 пъти се опита да пробие отбраната на украинските войски. В направленията на населените места Калиновка, Клищиевка, Андриевка и Курдюмивка той не постигна успех, понесе загуби и се оттегли. Продължават боевете в районите на селищата Нови и Ивановске на Донецка област. Според украинския генерален щаб ситуацията е под контрол.

В Покровското направление обстановката остава тежка. Руският агресор извърши 23 нападения. Борбата продължава. Противникът увеличи значителни огневи и щурмови усилия в района на село Нетайлове в Донецка област. Силите за отбрана предприемат действия за стабилизиране на обстановката.

Досегашните загуби на противника в това направление са: 235 убити и ранени окупатори, унищожени са един танк, склад с боеприпаси, оръдие, един автомобил и два безпилотни летателни апарата. Освен това са повредени три танка, три гаубици, бойна машина на пехотата и лек автомобил. Информацията се уточнява, - допълват в резюмето.

В Кураховското направление броят на боевете е нараснал до 11. Нашествениците се опитват да увеличат усилията си в района на Парасковиевка на Донецка област. Продължават боевете в районите Красногоровка и Константиновка. Според Генералния щаб на въоръжените сили ситуацията остава овладяна.

В посока към Времивск противникът направи три неуспешни опита да пробие отбраната на украинските войски в посока към Старомайорски.

В Ориховско направление Силите за отбрана отблъснаха вражеските атаки северозападно от Вербовой. Не се допуска загуба на позиции. GS нарича ситуацията под контрол.

В Днепърското направление украинските войници отразиха четири вражески атаки край село Кринка, Херсонска област. Генералният щаб отбелязва, че по време на боевете руските окупатори не са постигнали успех, а украинските защитници не са им позволили да загубят позиции.източник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка