Пентагонът: Ударите на Украйна извадиха от строя 14% от руския нефтопреработвателен капацитет

Pan.bg 18 май 2024 | 18:07 views (343) commentaries(0)
img
пан.бг
Ударите на Украйна извади от строя 14% от руския нефтопреработвателен капацитет - Пентагонът
Христина Бондарева, Катерина Тищенко — събота, 18 май 2024 г., 16:12 ч.

Пожар в нефтеното депо в Клинци. Снимка на Министерството на извънредните ситуации на Руската федерация

Украински удари с дронове в началото на 2024 г. извади от строя 14% от петролния капацитет на Русия и доведе до повишаване на вътрешните цени на горивата.

Източник: разузнавателната агенция на Пентагона, чиито данни са предоставени от агенция Bloomberg, пише "Европейска истина"

Подробности: Загубата на някои руски рафиниращи мощности повиши вътрешните цени с 20%-30% до средата на март и доведе до спиране на износа, за да се съсредоточи върху задоволяването на вътрешното търсене. Това се посочва в оценката на разузнавателния отдел на Министерството на отбраната на САЩ, която е обобщена в доклада на генералния инспектор Робърт Сторч, който наблюдава помощта за Украйна.

Достен доклад: „За да смекчи въздействието на тези стачки, Русия забрани износа на бензин за шест месеца, считано от март, и започна да внася петролни продукти от Беларус, които планираше да внесе от Казахстан, и даде приоритет на превоза на петролни продукти от руските железници пред други видове транспорт."

Повече подробности: Докато атаките на Украйна срещу петролни рафинерии в Руската федерация са насочени към изчерпване на доставките на гориво и приходите от износ за въоръжените сили на Путин, САЩ ги критикуват, че представляват риск за световните цени на петрола.

Публикуваният анализ обхваща само двумесечен период – от първото нападение на 21 януари в завода на PJSC Novatek в Уст-Луз до нападението на 24 март срещу електроцентралата в Новочеркаск.


В същото време атаките срещу енергийни съоръжения „доведоха до незначителни прекъсвания в захранването на руските военни и цивилно население“, тъй като „Русия разполага с мощен производствен капацитет – третият по големина в света – и висока степен на излишък в своите мрежа“, се казва в оценката.

история:

През март в медиите се появи информация, че САЩ уж са призовали Киев да спре да нанася удари по руски рафинерии и друга енергийна инфраструктура
Посланикът на Украйна в САЩ Оксана Маркарова увери, че не е получавала официални съобщения от Вашингтон, забраняващи на Киев да удря със собствено оръжие петролни рафинерии в Русия.
Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин беше критичен към ударите по петролните рафинерии, поставяйки под съмнение тяхното въздействие върху хода на войната.


източник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка