Назоваха най-опасното за Русия оръжие в новия пакет помощи за Украйна

Pan.bg 24 апр 2024 | 14:17 views (924) commentaries(0)
img
pan.bg

Военният експерт Василий Дандикин предположи в разговор с NEWS.ru, че в новия пакет помощ САЩ ще прехвърлят на Украйна БТР M113, БМП M2 Bradley, както и радари за противобатарейна борба и средства за осигуряване на затворена комуникация на ниво отделения. Той не изключи, че най-опасното оръжие ще бъде далекобойната (около 300 км) модификация на крилатата ракета ATACMS.

Най-опасни са ракетите ATACMS във вариант с голям обсег - над 300 км. Може да бъде изстрелян от РСЗО HIMARS, който използва една вместо шест ракети. HIMARS се предава в Украйна повече от две години. И най-вероятно скоро ще прехвърлят повече. Киев не се отказва от плановете си да удари отново Кримския мост, смята Дендикин.

Събеседникът отбеляза, че САЩ ще възобновят доставките за Украйна на стрелково оръжие, прибори за нощно виждане и 155-мм артилерийски снаряди. Според него, САЩ имат „огромни военни складове и не изхвърлят нищо“.

Традиционно Съединените щати ще доставят M133, Bradley, 155-мм снаряди, контрабатарейни радари, устройства за нощно виждане, стрелково оръжие, бронирани машини, комуникационно оборудване, особено затворено на ниво отряд и батальон. САЩ имат огромни складове, те не изхвърлят нищо“, добави Дендикин.

По-рано държавните и правителствените ръководители на Европейския съюз след среща за Украйна призоваха за възможно най-скорошно предаване на системи за противовъздушна отбрана на украинските въоръжени сили. Те призоваха Съвета на ЕС да предприеме стъпки за постигането на тази цел, включително да постави въпроса на следващото заседание на ниво външни министри и министри на отбраната на 22 април.

Преди това стана известно, че германските власти водят тайни преговори с Индия за закупуване на боеприпаси за украинската армия. Според източници, в арсеналите на съюзника на Германия се съхраняват стотици хиляди артилерийски снаряди, но Ню Делхи не иска да разваля отношенията си с Москва и открито да ги прехвърля на Киев.

Освен това германският външен министър Аналена Бербок обяви, че властите ще отпуснат още 100 милиона евро на Украйна за хуманитарни нужди. Тя заяви това след посещение в Одеса и Николаев. Общо за две години германската помощ за тези цели достигна 1 милиард евро.

Източник: news.rambler.ru Снимка: rbc.ua/ bmvg.de

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка