Сенатът на САЩ проведе процедурно гласуване за помощта за Украйна

Pan.bg 24 апр 2024 | 04:12 views (254) commentaries(0)
img
пан.бг

Сенатът на САЩ проведе процедурно гласуване за помощта за Украйна
Олег Павлюк, Анастасия Проц — вторник, 23 април 2024 г., 22:07 ч.

Сенат на САЩ. Снимка: Getty Images

На 23 април Сенатът на САЩ подкрепи съкращаване на процедурата за разглеждане на проектозакона за финансиране на военна и икономическа помощ на Украйна.

Източник: "Европейска истина"

Подробности: 80 сенатори подкрепиха предложението на лидера на демократичното мнозинство в Сената Чък Шумър за „край на дебата“, което позволява приемането на законодателен пакет в помощ на Украйна по съкратена процедура. 19 гласуваха против.

Преди това републиканският сенатор Майк Лий внесе поправка, която можеше да забави разглеждането на законопроекта, но тя беше отхвърлена с обикновено мнозинство.

След настоящото процедурно решение сенаторите ще имат 30 часа (но не повече от един час) за обсъждане на законопроекта, след което ще се проведе окончателно гласуване. Там за вземане на решение е достатъчно обикновено мнозинство от гласовете.

Посланикът на Украйна в САЩ Оксана Маркарова припомни, че през февруари, по време на предварителното гласуване в Сената за помощ за Украйна, речите на сенаторите са продължили цяла нощ, така че „продължителността на тази част от процедурата ще зависи от това колко сенатори покажат желание да говорят и колко дълго ще говорят."


Ще припомним: на 20 април Камарата на представителите на САЩ гласува проектозакона за чуждестранната помощ за Украйна. Прочетете подробностите за документа в този материал.

По-рано Оксана Маркарова не изключи, че първият пакет американско оръжие по новия закон може да пристигне в Украйна още през април.източник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка