Джонсън предлага да се изпратят 61 млрд. на Украйна и ATACMS

Pan.bg 18 апр 2024 | 00:14 views (480) commentaries(0)
img
пан.бг


Джонсън предлага да се изпратят 61 милиарда долара в помощ на Украйна и да й осигури ATACMS
Олег Павлюк, Евгений Кизилов — сряда, 17 април 2024 г., 20:34 ч.

Майк Джонсън. снимка: Getty Images

Законопроектът за допълнително финансиране на Украйна, който беше подготвен от председателя на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Майк Джонсън, предлага да се отделят около 61 милиарда долара за това, както и бързо да се прехвърлят на Украйна ракети с голям обсег ATACMS.

Източник: "Европейска истина", който гласи текстът на документа

Подробности: Законопроектът предвижда отпускането на почти 28 милиарда долара за всички операции, свързани с военната помощ на САЩ за Украйна.

От тях почти 13,8 милиарда долара ще отидат за програмата за подпомагане на сигурността на Украйна до 30 септември 2025 г., в рамките на която Пентагонът подписва договори с американски отбранителни компании за предоставяне на Киев с нови оръжия и оборудване.
Малко повече от 13,4 милиарда долара могат да бъдат използвани за подмяна и ремонт на прехвърлените в Украйна оръжия, както и за финансиране на обучението на украинци.
Освен това по програмата за чуждестранно военно финансиране, която предвижда отпускане на безвъзмездни средства за закупуване на оръжия от производителите, в проекта на Джонсън са заложени 1,6 милиарда долара.

Отделна разпоредба на проектозакона предвижда администрацията на Джо Байдън да прехвърли "възможно най-скоро" ракети ATACMS с голям обсег на Украйна. В същото време президентът на САЩ може да отложи това решение, ако то "ще навреди на интересите на националната сигурност на САЩ".

Що се отнася до икономическата помощ, законопроектът предвижда отпускането на 7,85 милиарда долара заеми до 30 септември 2025 г.

Сред условията за изразходване на тези средства е забрана за изплащане на пенсии.
В същото време след ноември 2024 г. президентът на САЩ ще може да отпише 50% от дълга по тези заеми, а от 1 януари 2026 г. - 100% от дълга, при условие че това решение бъде подкрепено от Конгреса.

Законопроектът на Джонсън включва редица изисквания за докладване за администрацията на Байдън.
ВИДЕО НА ДЕНЯ

В рамките на 30 дни след влизането в сила администрацията трябва да предостави на Конгреса отчет за всички оръжия и свързаното с тях финансиране, които Съединените щати са предоставили на Украйна от 24 февруари 2022 г. А в рамките на 60 дни - справка как е извършен контролът по регистрацията на оръжието.
Освен това в рамките на 45 дни Конгресът на САЩ трябва да получи от администрацията на Байдън „стратегия за подкрепа на Украйна“, която трябва да бъде многогодишна и да съдържа списък с „конкретни цели“, които администрацията се стреми да постигне.

Като напомняне: Камарата на представителите на САЩ се очаква да гласува този законопроект на 20 април. Ако бъде одобрен, той трябва да бъде приет от Сената и подписан от президента Байдън.


източник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка