ISW: Забавянето на помощта от САЩ може да доведе до значителни оперативни печалби за руските сили

Pan.bg 17 апр 2024 | 07:37 views (577) commentaries(0)
img
пан.бг


ISW: Забавянето на помощта от САЩ може да доведе до значителни оперативни печалби за руските сили
Олена Ивашкив — сряда, 17 април 2024 г., 4:28 ч.

Украински войник, снимка: Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна

Според ISW постоянните забавяния на САЩ в предоставянето на помощ за сигурността на Украйна ограничават способността на украинските сили да провеждат ефективни отбранителни операции, като същевременно дават на руските сили гъвкавостта да провеждат нападателни операции.

Източник: Институт за изследване на войната (ISW)

Подробности: Тази динамика може да доведе до оперативни значителни печалби за руските сили в бъдеще.

Военни анализатори отбелязват, че Русия и Украйна са ангажирани в продължаваща надпревара за иновации и адаптация на противовъздушната отбрана, в която Русия продължава да коригира времето, мащаба, състава и целите на своите удари в опит да пробие противовъздушната отбрана на Украйна.

Значителното забавяне на американската военна помощ вече доведе до недостиг на зенитно-ракетни системи на Украйна и възпрепятства способността на Украйна да се адаптира към еволюцията на руските ударни системи.

Ограниченият брой системи за противовъздушна отбрана и прехващачи принуждава Украйна да взема трудни решения относно разпределението на системите за противовъздушна отбрана между тиловите и фронтовите зони, оставяйки фронтовите сили до голяма степен уязвими за руски въздушни атаки.


ISW заявява, че само Съединените щати могат бързо да осигурят на Украйна системи за противовъздушна отбрана в обем, необходим за значително подобряване на възможностите за противовъздушна отбрана на Украйна.

Ключови констатации на ISW за 16 април:

Президентът на Украйна Володимир Зеленски подчерта, че постоянният недостиг на системи за противовъздушна отбрана и артилерия пречи на Украйна да се защити ефективно от руски удари и наземни атаки.
Зеленски подписа новия закон за мобилизация на 16 април, кодифицирайки трудно, но критично решение в усилията на Украйна да стабилизира своя апарат за генериране на сили и правилно да подготви украинските въоръжени сили както за отбрана, така и за настъпление.
Руските сили в Източна Украйна използват малки групи за извършване на атаки и според съобщенията страдат от морални проблеми, но въпреки тези проблеми е малко вероятно руските атаки да достигнат кулминация в близко бъдеще поради липсата на украински материални бази.
Руски инструктор Sturm-Z твърди, че руските сили трябва да се възползват от липсата на оръжия на Украйна, за да увеличат броя на руските удари с управляеми ракети в подкрепа на руските наземни операции.
Руският президент Владимир Путин продължи да демонстрира подкрепа за иранската агресия срещу Израел по време на телефонен разговор с иранския президент Ебрахим Раиси на 16 март.
Президентът на Китайската народна република (КНР) и генерален секретар на Комунистическата партия на Китай (КПК) Си Дзинпин се срещна с германския канцлер Олаф Шолц на 16 април и предложи предварителни условия за прекратяване на войната в Украйна, знак, че Си продължава да заема позиция себе си като неутрален посредник във войната, въпреки нарастващите съобщения за китайска подкрепа за военните усилия на Русия.
Службата за сигурност на Украйна (СБУ) наскоро унищожи руската радиолокационна станция за далечно действие Небо-У в района на Брянск.
Кремъл продължава да централизира властта над силите на специалните части "Ахмат" на ръководителя на Чеченската република Рамзан Кадиров чрез Министерството на отбраната (МО) на Русия.
Руският федерален цензор Роскомнадзор обмисля да забрани TikTok в Русия.
Руските сили постигнаха потвърдено настъпление близо до Бахмут, Авдиевка и Донецк, както и в западната Запорожка област, на фона на продължаващите позиционни боеве по цялата линия на съприкосновение от 16 април.
Съобщава се, че Република Татарстан подготвя нова програма за младежка заетост, която ще позволи на непълнолетни на възраст 14 и повече години да работят в предприятия на руската отбранителна индустриална база (SDF), вероятно част от продължаващите усилия за разширяване на руската отбранителна индустриална база (SDF).
Руските окупационни служители използват образователната система, особено курсовете по история, за да русифицират украинските деца, живеещи в окупираните територии.източник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка