Със законодателни промени вдигат възнагражденията в армията

Pan.bg 12 апр 2024 | 14:00 views (1556) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на Пресцентъра на МО

С проект за промени в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България възнагражденията на военнослужещите ще се изравнят със средната работна заплата за страната, което означава нарастване с близо 30 процента. Проектът е внесен от Комисията по отбрана, а поводът за това е, че липсата на адекватни възнаграждения е една от основните причини за некомплекта във въоръжените сили. Повишението на възнагражденията е един от начините за преодоляването му и за повишаване на интереса към военната професия, стана ясно на брифинг в Народното събрание днес, 12 април.

Министърът на отбраната Атанас Запрянов благодари на всички парламентарни групи, които са подкрепили това решение, в специално изявление в Народното събрание. „Българската армия е национална институция. Единодушието на нашия парламент показва, че той проявява необходимото разбиране към проблемите на армията“, подчерта министърът.

По думите му – неокомплектоваността влияе върху боеспособността на въоръжените сили. „Недопустимо е да има военни формирования, в които няма нито един офицер и да има сериозен отлив от военната професия“, каза министър Запрянов и подчерта: „В навечерието на 6 май подобно решение ще даде на военнослужещите ни мотивация“.

Очаква се това решение да доведе до промяна в нагласите за военна служба и до повишен интерес към служба във въоръжените сили.

Новите възнаграждения могат да влязат в сила от 2025 г. В момента с увеличението, гласувано през март от Министерския съвет, началната базова заплата за войник/матрос I клас е 1450 лв. С това увеличение тя ще стане 2200 лв.

„За мен това решение е ярко доказателство за държавничество и за национално отговорно мислене“, каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. „Това ни задължава нас, военнослужещите и цивилните служители, работещи в системата на отбраната, да превърнем този скъп ресурс, отделен за въоръжение и техника, а сега и за хора, наистина в отбранителни способности и ние ще направим всичко възможно за това“, подчерта адмирал Емил Ефтимов.

Председателят на Комисията по отбрана Христо Гаджев благодари на всички парламентарни групи за разбирането на проблема и подчерта, че Българската армия няма партиен цвят. Очаква се законодателните промени да бъдат приети преди 6 май и края на това Народно събрание.

image

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка