ЕК потвърди, че се готви да представи рамка за преговори с Украйна този месец

Pan.bg 04 мар 2024 | 14:00 views (521) commentaries(0)
img
пан.бг


Европейската комисия потвърди, че се готви да представи рамка за преговори с Украйна този месец
Понеделник, 4 март 2024 г., 13:26 ч
Дял:

Европейската комисия потвърди в понеделник, че се готви да представи преговорна рамка за присъединяването на Украйна този месец.

Това каза на брифинг в Брюксел говорителят на ЕК Ерик Мумер, пише "Европейска истина".

Мюмер отговори на въпросите на журналисти, потърсили допълнителни разяснения относно промяната в публичната позиция на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен относно графика за изготвяне на преговорната рамка.

„Президентът каза наскоро, че това ще се случи през месец март“, каза Мъмър.

Ще припомним, че на 21 февруари фон дер Лайен не позволи на Украйна да направи следващата стъпка по пътя си към ЕС - представянето на преговорната рамка - преди европейските избори, които ще се проведат през юни тази година.

Но три дни по-късно, по време на посещение в Киев, тя се върна към първоначалния график и обяви, че Европейската комисия ще предприеме следващата официална стъпка по отношение на кандидатурата на Украйна за членство в ЕС в средата на март.

„Вече подчертах, че президентът каза тогава: моето най-вероятно предположение (моето най-добро предположение), последваха допълнителни дискусии в комисията, след което тя успя да изясни, че сега ще направим предложение“, обясни още Мъмър.

„Но, разбира се, има въпрос кога Съветът ще може да го одобри и тук най-доброто й предположение беше, че това ще се случи по-късно“, добави говорителят.

Източници на Politico в ЕС смятат, че промяната в позицията на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен относно графика на преговорния процес с Украйна за нейното присъединяване е свързана с изборите.

Украйна очаква Европейската комисия да представи преговорна рамка за присъединяването на Украйна към Европейския съюз не по-късно от 12 март, каза в понеделник вицепремиерът по европейската интеграция Олга Стефанишина.източник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0