Сътрудничеството в областта на отбраната обсъдиха министър Тодор Тагарев и неговият колега Н. Пр. д-р Халид бин Мухаммад ал-Атия на среща в Доха, Катар

Pan.bg 04 мар 2024 | 13:40 views (420) commentaries(0)
img
Министърът на отбраната Тодор Тагарев беше на посещение в Държавата Катар по покана на заместник министър-председателя и държавен министър на отбраната Н. Пр. д-р Халид бин Мухаммад ал-Атия. Визитата бе по повод провеждането на Международното изложение за морска отбрана „DIMDEX – 2024“ и на конференция за морска отбрана. В състава на българската делегация, водена от министър Тагарев, беше включен командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов.

Развитието на взаимноизгодно и ползотворно сътрудничество в областта на отбраната беше във фокуса на разговорите на министър Тагарев и Н. Пр. д-р Халид бин Мухаммад ал-Атия. Срещата се проведе в първия ден от посещението в Доха, на 2 март, като продължение на установения конструктивен диалог и изградените отлични взаимоотношения между Република България и Държавата Катар. Двамата министри обсъдиха възможностите за задълбочаване на взаимодействието във военната сфера и по-специално в областта на военно-техническото сътрудничество и военното образование и подготовка. Дискутирани бяха и актуални въпроси, свързани със сигурността в региона на Близкия Изток и света.
Сътрудничеството в областта на отбраната обсъдиха министър Тодор Тагарев и неговият колега Н. Пр. д-р Халид бин Мухаммад ал-Атия на среща в Доха, Катар

В Доха пред обучаеми от военната академия „The Joaan Bin Jassim Academy for Defence Studies“ министър Тодор Тагарев изнесе лекция на тема „Черноморска сигурност“.


В рамките на визитата си в Катар днес, 4 март, министър Тагарев участва в официалната церемония по откриването на 8-ото издание на Международното изложение за морска отбрана „DIMDEX – 2024“, на което са представени последните достижения и иновативни решения на световни компании от отбранителната индустрия в контекста на съвременните предизвикателства пред морската сигурност.

***

Международното изложение за морска отбрана „DIMDEX – 2024“ се провежда на всеки две години под патронажа на емира на Държавата Катар Н.В. шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани. На площ от 35 000 кв.м. 200 компании от отбранителната индустрия от Катар, Турция, САЩ, Италия, Франция, Германия, Великобритания, Китай и др. представят най-съвременните иновации и технологии в областта на морската сигурност, включително военна техника и кораби, оборудвани със системи за отбрана, както и системи за киберсигурност, за управление, комуникации и наблюдение на морското пространство, за борба с морското пиратство и др.

Източник: mod.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка