Китай: Русия и Украйна трябва да преговарят

Pan.bg 04 мар 2024 | 00:33 views (350) commentaries(0)
img
пан.бгКитайският пратеник заяви , че Украйна и Русия трябва да преговарят
Катерина Тищенко — неделя, 3 март 2024 г., 21:22

Ли Хуей, снимка от Anadolu Agency чрез Getty Images

Специалният представител на китайското правителство по евразийските въпроси Ли Хуей и заместник-министърът на външните работи на Русия Михайло Галузин се съгласиха в края на срещата, че преговорите са единственият начин за прекратяване на военните действия в Украйна.

Източник: The Guardian с позоваване на китайското външно министерство, Синхуа

Подробности: Ли Хуей и Михайло Галузин проведоха разговори в Москва в събота вечерта. Това беше първият етап от европейското пътуване на китайския представител.

Китайското външно министерство заяви в изявление, публикувано в неделя, че Ли и Галузин са се съгласили, че преговорите са единственият начин за прекратяване на военните действия в Украйна.

Китай е готов да „продължи усилията си за насърчаване на мирни преговори, посредничество и постигане на консенсус между Русия, Украйна и други заинтересовани страни, както и да допринесе за окончателното политическо уреждане на кризата в Украйна“, се казва в изявление на китайското външно министерство след срещата.

Според Синхуа по време на срещата Ли е отбелязал, че конфликтите в крайна сметка се разрешават чрез диалог и преговори и колкото по-остър е проблемът, толкова по-важно е да не се отказват от усилията за диалог.


Твърди се също, че Галузин се съгласи, че войната в Украйна трябва да бъде уредена чрез преговори и „високо оцени уникалната и конструктивна роля на Китай по този въпрос“.

Какво предшества: По-рано беше съобщено, че специалният представител на китайското правителство по евразийските въпроси Ли Хуей ще посети Украйна, Русия, Белгия, Франция, Германия и Полша за преговори за уреждане на руско-украинската война.източник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка