Украински коментар: Най-лошата зима на войната в Украйна

Pan.bg 02 мар 2024 | 14:10 views (1069) commentaries(0)
img
пан.бг

Най-лошата зима на войната

Зимата на 2023-2024 г. е зад гърба ни и едва ли някой от нас ще си спомни за нея с добра дума. Очевидно през цялото време на пълномащабната война нивото на „предателство“ в украинското общество не е било толкова високо.

Тази зима показа, че липсата на оптимизъм е много по-страшна от липсата на ток. Че вътрешните психологически проблеми удрят Украйна по-силно от вражеските ракети и дроновете-камикадзета. И ударите, нанесени от безмилостен враг, не са толкова болезнени, колкото ударите, получени от "своите".

Парадоксът е, че ако разгледате изминалата зима в приземено битово измерение, тя печели спрямо предшествениците си. През последните три месеца животът на украинския гражданин беше много по-лесен, отколкото в края на февруари 2022 г. или началото на януари 2023 г. Но, както се оказа, ежедневието не определя всичко.

В края на зимата на 2021-2022 г. Украйна претърпя коварно военно нападение. Реалностите от онова време бяха вражеска атака срещу Киев, потоци от бежанци по пътищата, празни магазини и бензиностанции. Но в същото време - невиждан емоционален подем и чувство за национално единство, опашки във военния комисариат и всеотдайност на доброволците, взаимопомощ и взаимопомощ.


През по-голямата част от зимата на 2022-2023 г. Украйна страдаше от руски енергиен терор. Нашите сънародници трябваше да стоят без ток, вода и парно с часове и дори денонощно. Но всички скитания от онова време бяха изживени с високо вдигната глава. Страната се въоръжи с генератори, захранващи банки, туристически плочки - и се гордееше с неукротимостта си.

Прочетете също: Тук няма място за младите

През зимата на 2023–2024 г. вражеските танкове не се втурнаха към украинската столица. В страната не е имало мащабни прекъсвания на тока. Както местната противовъздушна отбрана, така и нашите енергетици се справиха отлично с работата си. Всъщност декемврийската кибератака срещу "Киевстар" беше най-сериозната атака на врага срещу украинския живот, но тя не можеше да се сравни с изпитанията от близкото минало.

Но в същото време моралът на украинците пострада повече, отколкото през всичките предишни месеци на голямата война.

За съжаление, през зимата на 2023-2024 г. в Украйна се очертаваше същият психологически срив, който врагът не постигна нито в първите дни на пълномащабното нахлуване, нито след загубата на Мариупол, Северодонецк или Лисичанск, или в разгара на масираните ракетни атаки срещу енергийната ни инфраструктура.

Изглеждаше, че Украйна живее само в негативизъм и дори не се опитва да търси положително - въпреки че имаше такова. Изглеждаше, че лошите новини нямат край и идват отвсякъде: от фронта, от Печерските хълмове, от Европа и САЩ.

Търкания между военното и политическото ръководство на страната. Оставката на популярния главен комисар Залужний. Атаки на хейтъри срещу наследника му. Нова руска офанзива и падането на Авдиевка. Недостиг на хора на фронта и обсъждане на тежък законопроект за мобилизацията. Силов натиск върху бизнеса и скандалът със следенето на журналисти Bihus.Info. Блокирането на американската помощ в Конгреса и незадоволителните резултати от Мюнхенската конференция по сигурността. Протести на полски фермери на границата и изсипано украинско зърно от камиони и железопътни вагони.
Вероятно тези проблеми нямаше да бъдат изживени толкова тежко, ако не бяха предшествани от дълъг период на еуфория и завишени очаквания. Нашето общество обвърза твърде много надежди с миналогодишното контранастъпление на въоръжените сили, посрещна зимата в състояние на разочарование и това се отрази на възприемането на всички последващи събития.

Едно е просто да преживееш загубата на Авдиевка. Друг е да преживееш загубата на Авдиевка, когато преди по-малко от година ти беше обещана лятна ваканция в деокупирания Крим. Ако хвърлянето на шапки през 2022-2023 г. се превърна в един вид информационен наркотик за Украйна, страната страдаше от абстинентен синдром през цялата зима.

Но има и друг, не по-малко значим фактор. Проблемите от миналата зима се възприемаха толкова болезнено, защото техният източник не беше външен враг, а „своят собствен“.

Едно е, когато врагът не щади войници, бронирани машини и авиационни бомби, които щурмуват украинските позиции. Другият е, когато нашите защити са подкопани от нашите междуособици.

Когато в медиите се появи информация за разногласия между президента и главнокомандващия на въоръжените сили, първоначално официално се отрича, но след това генерал Залужни все пак трябва да подаде оставка.

Когато коментаторите, разработващи вътрешнополитическия дневен ред, започват да обвиняват новия началник Сирски за неговия етнически произход.

Когато фронтът натрупва множество претенции към тила, а цивилното население към военното командване.

Всеки вътрешен раздор демотивира страната в по-голяма степен от вражеския натиск.Едно е, когато беззаконието на украинска земя се създава от окупационната армия. Другият е, когато презрението към закона започне да се свързва със собствената ни държава. С украински служители на реда, които преследват местния бизнес. С представители на TCC, които работят извън правното поле. Със служители на СБУ, които организираха наблюдение на екипа на Bihus.Info.

Каквото и да прави нашият враг, той е способен само да унищожи вярата в цивилизацията на Русия. Но това вярване е мъртво отдавна. А беззаконията, извършвани от „своите“, подкопават вярата в цивилизована Украйна – и демотивиращият ефект от подобни действия е много по-силен.

В крайна сметка, едно е, когато Кремъл и приятелските му диктаторски режими ударят Украйна. Другото е, когато става въпрос за страни, които се смятаха за надеждни съюзници на Киев след 24 февруари 2022 г.

реклама:

Украинците не очакваха и не очакват нищо добро от Китай, Иран или КНДР. Вместо това очаквахме стабилна подкрепа от Съединените щати – не срамно пазарене в Конгреса. От Западна Европа очаквахме военна и политическа консолидация, а не слаби речи в Мюнхен. От съседна Полша очаквахме солидарност с Украйна, а не зверства от фермери по границата.

Всяка неприятна изненада от цивилизовани страни се възприема като удар в гърба и демотивира украинците несравнимо повече от иранските дронове или севернокорейските балистични ракети.

Деморализиращият потенциал на „нашите“ многократно превишава възможностите на противника – това е основният урок, който Украйна си научи от последните три месеца.

И дали пролетта на 2024 г. ще се превърне в най-лошата военна пролет зависи преди всичко не от Путин и неговите главорези, а от нас и нашите партньори.

Михайло Дубинянский


източник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка