Заработи Държавната лаборатория за изследване на пестициди на ГКПП „Капитан Андреево“

Pan.bg 01 мар 2024 | 14:02 views (501) commentaries(0)
img Pan.bg

„Днес правим решителна стъпка за връщане на контрола върху нашите граници в ръцете на държавата“. Това заяви премиерът акад. Николай Денков при откриването на Държавната лаборатория за изследване на пестициди на ГКПП „Капитан Андреево“.

Министър-председателят беше категоричен, че правителството прави всичко възможно, за да подсигури границата по най-добрите европейски и световни стандарти. Акад. Денков припомни, че началото на усилията за връщане на държавата на границата беше поставено преди две години при визитата на Кирил Петков като министър-председател. Тогава стана ясно, че вратата към Европа през България е оставена в ръцете на частни фирми, отбеляза акад. Денков.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >Акад. Денков изтъкна сериозните ползи за държавата и хората. „Осигуряваме плодове и зеленчуци за нашите деца, за нашите граждани, които са безопасни и които няма да навредят на тяхното здраве“, посочи премиерът. Същевременно се премахва и възможността за нелоялна конкуренция от производители от трети държави, които могат да използват пестициди и хербициди, забранени в Европейския съюз. Също така се елиминира възможността заради занижен контрол в България да влизат забранени стоки. „Работим по това да осигурим рентгенови машини, с които да можем да проверяваме всички камиони максимално бързо, за да сме сигурни, че през тях не влизат рискови стоки и в тях не се крият мигранти“, добави акад. Денков. Премиерът благодари и на народните представители, които работят по законодателни промени, с които в обозримо бъдеще държавата да си върне контрола и върху товаро-разтоварните дейности на границата.Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев от своя страна заяви, че с тази лаборатория се постига изключително голям ефект за трафика и за времето, което също е ценен ресурс. „Чакащите камиони по 2 дни вече ще изчакват само необходимото технологично време, за да излязат пробите, което е около 5-6 часа“, посочи още министър Вътев.Капацитетът на лабораторията е съобразен с трафика за извършване на своевременен и ефективен официален контрол без излишно забавяне. Има готовност при необходимост да бъде повишен лабораторният капацитет с необходимите ресурси – технически средства и персонал.Със заработването на лабораторията окончателно се утвърждава държавният контрол върху храните, които влизат в България. ГКПП „Капитан Андреево“ е първият вход на вноса на пратки и стоки на пресни плодове и зеленчуци с произход трети страни за Европейския съюз, което налага спазване изискванията на европейското законодателство. Tам дълги години фитосанитарният контрол бе осъществяван от частна фирма.Инвестицията е на стойност 2 милиона лева, а средствата са осигурени от държавния бюджет. С тези пари цялостно е реновирана сградата и помещенията са оборудвани с необходимите лабораторни съоръжения.Благодарение на предприетите действия от държавата се очаква да бъде облекчен официалният контрол при вноса на пратки пресни плодове и зеленчуци с произход трети страни. Ще бъдат гарантирано, че на европейския пазар ще постъпват чисти от пестициди плодове и зеленчуци. От голямо значение е, че ще бъде намалено времето на престой на камионите, превозващи пратките на граничния пункт. Очаква се да бъде оптимизирано и времето за извършване на официален контрол: документална, идентификационна и физическа проверка, включително взимане на проби по разписаната честота, съгласно регламентите.

/www.gov.bg/Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Заработи Държавната лаборатория за изследване на пестициди на ГКПП „Капитан Андреево“

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/1 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка