ISW:Вариантите за действия на Кремъл в отговор на призивите на Приднестровието

Pan.bg 29 фев 2024 | 07:05 views (455) commentaries(0)
img
пан.бг
ISW прогнозира вариантите за действия на Кремъл в отговор на призивите на непризнатото Приднестровието
Олга Глущенко — четвъртък, 29 февруари 2024 г., 05:46

непризнат Приднестровието, снимка: Getty Images

Институтът за изследване на войната (ISW) предлага няколко възможни варианта за действия на руските власти в отговор на призивите за помощ от страна на "депутатите" на непризнатото Приднестровието, всички от които по някакъв начин са свързани с дестабилизирането на ситуацията в Молдова .

Източник: ISW

Подробности: Непризнатото Приднестровието проведе конгрес на така наречените „депутати“ на 28 февруари и прие поредица от решения, които вероятно имат за цел да дадат на Кремъл обосновка за широк спектър от възможни ескалиращи действия срещу Молдова – действия, които Кремъл може да предприеме незабавно , както и в дългосрочен план.

В доклада се припомня, че Кремъл е използвал идеята да защити своите „сънародници в чужбина“, за да оправдае факта, че руските войски са окупирали Приднестровието от 1992 г. и че приднестровските власти вероятно са призовавали приднестровците с руско гражданство да създадат допълнителни информационни условия за ескалация на руската активност в Приднестровието и Молдова.

Експертите отбелязват, че официални лица и рупори на Кремъл продължават да създават информационни условия за използване на Приднестровието и проруския молдовски автономен регион Гагаузия за дестабилизиране на Молдова, но все още не са посочили как и за каква конкретна цел възнамеряват да използват такива информационни условия.

Засега Кремъл не е дал индикации за незабавен път към ескалация след конгреса на приднестровските „депутати“, въпреки че руският президент Владимир Путин може да отговори на исканията на приднестровието по време на речта си пред Федералното събрание на Русия на 29 февруари.


Руското външно министерство обяви на 28 февруари в отговор на призива на приднестровския конгрес на "депутатите", че защитата на интересите на жителите на Приднестровието и "сънародниците" на Русия е един от приоритетите на Русия, и също така обеща да "внимателно разгледа" исканията на Приднестровието.

Най-вероятният курс на действие (MLCOA) е, че Кремъл ще използва конгреса като трамплин за засилване на хибридните операции, насочени към дестабилизиране и по-нататъшно поляризиране на Молдова в навечерието на преговорите за присъединяване на Молдова към Европейския съюз и предстоящите президентски избори в Молдова съответно през юни и ноември 2024 г.

Най-опасният сценарий (MDCOA) е, че Кремъл може да реши официално да анексира Приднестровието в бъдеще, за да оправдае военна намеса срещу Молдова в дългосрочен план.

Институтът предлага следните варианти за действия на руските власти:

Кремъл може да реши да не предприема никакви действия веднага след конгреса на 28 февруари. Путин обаче може да реши да изпълни тези искания по-късно.
Кремъл може да засили дипломатическия натиск върху Молдова, за да я принуди да отмени наскоро приетия Митнически кодекс, който влезе в сила на 1 януари 2024 г. Промените, направени от Молдова в Митническия кодекс, са важни за привеждането на Молдова в съответствие с нормите на ЕС по пътя на страната към членство в Европейския съюз.
Кремъл може също така да се опита да предостави допълнителна военна помощ на приднестровските сили в бъдеще, въпреки че в момента не е ясно как се надява да достави военно оборудване или персонал в Приднестровието.

Експертите посочват необяснимостта на прехвърлянето на руски сили, тъй като те ще трябва да бъдат транспортирани през въздушното пространство на Украйна или Румъния (НАТО). Или, казват анализаторите, опитайте се да стартирате широкомащабна сухопътна операция през района на Одеса, което руските сили едва ли ще направят, защото това би отклонило личния им състав от текущата им офанзива в Източна Украйна и вероятно ще се провали във всеки случай.

Ключови изводи от ISW за 28 февруари:

Проруският регион на Молдова Приднестровието проведе своя Седми конгрес на депутатите от Приднестровието на 28 февруари, на който бяха взети редица решения, които вероятно имат за цел да осигурят на Кремъл оправдание за широк спектър от възможни ескалиращи действия срещу Молдова – действия, които Кремъл може да прибегне както веднага, така и в дългосрочен план.
Кремъл все още не е сигнализирал за незабавен път към ескалация след конгреса на приднестровските „депутати“, въпреки че руският президент Владимир Путин може да отговори на исканията на приднестровието по време на речта си пред Федералното събрание на Русия на 29 февруари.
Съобщава се, че украинските сили са ударили още едно съсредоточаване на руски войски в окупирания регион Донецк, предизвиквайки допълнителен гняв сред руските военни блогъри и подновени опасения относно използването на системите HIMARS от Украйна.

Русия продължава да преследва това, което смята за „чужди агенти“, за да засили контрола си върху руското информационно пространство преди президентските избори през март 2024 г.
Разследване на FT, публикувано на 27 февруари, за което се твърди, че се основава на изтичането на секретни руски военни документи през 2008-2014 г., излага предполагаемите критерии за използването на тактически ядрени оръжия от Русия.
Турция и Китай изглежда създават свои собствени платформи за преговори за разрешаване на ситуацията в Украйна, които Кремъл вероятно ще използва, за да прокара дългогодишния си наратив за преговори и война.
Руските войски са направили потвърден напредък близо до Сватово, Авдиевка и Донецк.
На 28 февруари министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу инспектира Военно-учебния център на Тулския държавен университет и няколко предприятия на ОПБ в Тулска област.
Руските окупационни власти използват предсрочно гласуване на руските президентски избори, за да скрият незаконната окупация на Украйна под маската на изфабрикувана легитимност.
източник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка