ISW: Русия си върна стратегическата инициатива на бойното поле

Pan.bg 27 фев 2024 | 05:59 views (661) commentaries(0)
img
пан.бг
ISW: Русия си върна стратегическата инициатива на бойното поле
Олена Ивашкив — вторник, 27 февруари 2024 г., 04:59

Украински военен, снимка на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна

Институтът за изследване на войната смята, че руските сили са си върнали инициативата в целия театър на военните действия и ще могат да провеждат настъпателни операции, когато и където пожелаят, стига да запазят инициативата.

Източник: Институт за изследване на войната (ISW)

Подробности: Военни анализатори отбелязаха, че президентът Володимир Зеленски е казал, че Русия подготвя нова офанзива, която ще започне в края на май или лятото на 2024 г.

Зеленски също така заяви, че украинската армия има ясен план за противодействие на руските сили.

ISW продължава да оценява, че руските сили са си възвърнали инициативата в целия театър на операциите след контранастъплението на Украйна през лятото на 2023 г. и че Русия вероятно ще може да определи времето, местоположението и мащаба на бъдещите настъпателни операции в Украйна.

Ако през 2024 г. Украйна проведе активна отбрана в целия театър на военните действия, тя ще отстъпи стратегическата инициатива на Русия.


Руските сили ще могат да маневрират съсредоточаването на резервите и да определят как и къде да разпределят ресурсите, принуждавайки Украйна да предприеме отбранителни действия, докато Русия запазва стратегическата инициатива.

Украинските сили могат да лишат Русия от тези възможности, ако имат достатъчно средства да оспорят руската инициатива и да проведат свои собствени настъпателни операции през 2024 г.

Ключови изводи от ISW за 26 февруари:

Швеция ще се присъедини към НАТО, след като на 26 февруари Унгария официално одобри молбата на Швеция за членство в Алианса.
На 26 февруари руският президент Владимир Путин подписа два указа, които официално възстановяват Московския и Ленинградския военни окръзи, кодифицирайки основните усилия за преструктуриране и реформиране на руската армия.
Официалното предаване на регионите, които преди това бяха под опеката на Северния флот, вероятно е част от по-широки руски усилия за възстановяване на командванията на военните окръзи като основен щаб на руските сухопътни сили, както и пренасочването на военноморските сили на руския флот, както беше съобщено по-рано от ISW.
Повторното създаване на военни окръзи подкрепя паралелните цели за консолидиране на контрола върху руските операции в Украйна в краткосрочен до средносрочен план и подготовката за възможна бъдеща широкомащабна война на конвенционалните сили срещу НАТО в дългосрочен план.
Украинският президент Володимир Зеленски каза на 25 февруари, че Русия подготвя нова офанзива, която ще започне в края на май или лятото на 2024 г., което е в съответствие с оценката на ISW, че руските сили са си върнали инициативата в целия театър на операциите и ще могат да водят нападателни операции, когато и където поискат, стига да държат инициативата.
Началникът на руския Генерален щаб, армейски генерал Валерий Герасимов, продължава неотдавнашната си кампания за установяване на контакти с руски военнослужещи след превземането на Авдиевка, Донецка област, и според съобщенията е посетил командния пункт на 58-ма общовойскова армия (ЗВА) в Украйна.
Повече от 20 държавни глави, включително 15 лидери на Европейския съюз (ЕС), се срещнаха в Париж на 26 февруари, за да обсъдят увеличаването на доставките на боеприпаси за Украйна.
Германия обяви нов пакет от военна помощ за Украйна на 26 февруари.
Приднестровски източници казаха на руския независим вестник Верстка, че Приднестровието, проруски сепаратистки регион на Молдова, не планира да поиска да се присъедини към Русия по време на конгреса на депутатите в Тираспол на 28 февруари.
Наскоро руските сили спечелиха потвърдени победи край Креминная, Бахмут и Авдиевка на фона на продължаващите позиционни битки по цялата фронтова линия.
Съобщава се, че Русия е внесла на стойност близо 450 милиона евро (около 488 милиона долара) „чувствителни“ европейски стоки, предмет на санкции, включително оръжейни технологии, между януари и септември 2023 г.
източник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка