САЩ, Великобритания и съюзниците са ударили нови цели на йеменските хуси

Pan.bg 25 фев 2024 | 01:02 views (333) commentaries(0)
img
пан.бг
САЩ, Великобритания и съюзниците са ударили нови цели на йеменските хуси - Пентагона
Олга Хлущенко — неделя, 25 февруари 2024 г., 00:30 ч

Илюстративна снимка от Getty Images

В изявлението на ръководителя на Пентагона Лойд Остин се казва, че САЩ, Великобритания и техните съюзници са нанесли нови удари по обекти на йеменските хуси.

Източник: изявление на Остин, публикувано от Пентагона

Директен език: „...военните на Съединените щати и Великобритания, с подкрепата на Австралия, Бахрейн, Канада, Дания, Холандия и Нова Зеландия, удариха военни съоръжения в контролираните от хутите територии на Йемен.“

Подробности: В изявлението се казва, че коалиционните сили са ударили осем цели, включително подземни оръжейни складове, ракетни бази, системи за противовъздушна отбрана, системи за противовъздушна отбрана, радари и хеликоптери.

Пояснява се, че „ударите са били извършени с цел допълнително подкопаване и отслабване на способността на подкрепяната от Иран милиция Хути да извърши дестабилизиращи и безразсъдни атаки срещу американски и международни плавателни съдове, преминаващи през Червено море, Баб ал Мандеб пролива и Аденския залив“.

Откровен разговор: „Съединените щати няма да се поколебаят да предприемат действия, ако е необходимо, за да защитят живота и свободното движение на търговия по един от най-важните водни пътища в света.


Ще продължим да изясняваме на хусите, че те ще понесат последствията, ако не прекратят своите незаконни атаки, които вредят на икономиката на Близкия изток, вредят на околната среда и възпрепятстват доставката на хуманитарна помощ за Йемен и други страни."

Какво предшества: В началото на февруари военните на САЩ и Великобритания, с подкрепата на своите съюзници, нанесоха нов удар срещу хусите в Йемен.

аистория:

На фона на войната срещу Хамас, хусите започнаха да атакуват търговски кораби, пресичащи Червено море, твърдейки, че помагат на Израел.
В отговор САЩ започнаха мисия за защита на корабоплаването и заедно със своите съюзници нанесоха няколко удара по базите на хутите в Йемен.
Впоследствие САЩ нанесоха нов удар срещу целите на хусите в Йемен на фона на постоянните атаки на групата срещу международни кораби в региона.
На 23 януари САЩ и Великобритания нанесоха допълнителни удари по цели на хусите в Йемен.


източник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка