Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов: Инвестирането в отбраната трябва да бъде обект на широк консенсус в обществото

Pan.bg 20 фев 2024 | 20:14 views (734) commentaries(0)
img Pan.bg

„Както и да завърши войната в Украйна, глобалното противоборство няма да спре. В близките десетилетия ще се харчи за отбрана. Ние изоставаме в регионален план. Затова инвестирането в отбраната трябва да бъде обект на широк консенсус в обществото“.

Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов днес, 20 февруари, след проведения „Анализ на състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2023 г.“.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

В традиционния годишен форум участваха президентът и Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, министърът на отбраната Тодор Тагарев и председателят на Комисията по отбрана Христо Гаджев, висшият команден състав на Българската армия, национални представители в командните структури на НАТО и Европейския съюз, ръководители на структури в държавни институции, директори на дирекции в Щаба на отбраната и Министерството на отбраната, началници и командири на структури на пряко подчинение на министъра на отбраната.

Началникът на отбраната подчерта, че нарастването на бюджета за отбрана не води автоматично до осезаемо развитие на способностите, изисква се технологично време. Той даде пример със съседна Румъния, която заделя 2% от БВП за отбрана още от 2017 г., а ефектът започва да се забелязва наскоро. Адмирал Ефтимов посочи, че когато в един и същи период от време се натрупат няколко мащабни проекта за инвестиционни разходи като тези за новите самолети, кораби и бронирани машини, те отнемат голяма част от бюджета и остава сравнително малко за останалите необходими разходи. Той апелира за известно време бюджетът за отбрана да се вдигне над 2%, за да се навакса забавянето през последните десетилетия. Инвестиционната-план програма, която Министерството на отбраната е внесло в парламента, е разработена с два варианта – за 2 и 2.5% от БВП за отбрана.

Адмирал Ефтимов обвърза повишаването на разходите за отбрана не само с модернизацията и превъоръжаването на Българската армия, но и със справянето с некомплекта от личен състав. „Младият човек иска да види съвременни средства, въоръжение и техника, иска предизвикателство пред своя интелектуален капацитет, а не да го връщаме в миналото“, категоричен бе той. Началникът на отбраната заяви, че политиките за набиране и задържане на личен състав трябва да бъдат много по-ефективни. „Ако не можем да бъдем съизмерими с динамиката на заплащането в частния бизнес, то поне може да компенсираме със социален пакет и с жилищна политика“, посочи адмирал Ефтимов.

Той подчерта, че България не трябва да създава вакуум в сигурността. „Ние разчитаме на колективната отбрана, но чл. 5 от Северноатлантическия договор е невъзможен без чл. 3. Той казва, че страните – самостоятелно и взаимно подпомагайки се, развиват необходимия потенциал. Регионалните планове, за които толкова се говори във Вилнюс, а във Вашингтон ще се коментира тяхната изпълнимост, се базират най-вече на националните сили за отбрана. Ние сме на фланга на Алианса - с нашите национални сили за отбрана, Българската армия и многонационалната бойна група на НАТО“, изтъкна адмирал Ефтимов.

Той се спря и на необходимостта от цялостна политика на страната ни по поддръжката на страната-домакин, която да включва инвестиции не само във военната, но и в необходимата пътна инфраструктура в контекста на програмите на Европейския съюз по военна мобилност. „При определянето на следващите Цели по способности, трябва да сме активни и да се възползваме от общите фондове на НАТО. Затова трябва да има яснота на политическо и военно ниво относно процедурите в Алианса. За страните от Източния фланг на Алианса трябва да има справедливо разпределение на бюджетните тежести“, заяви началникът на отбраната.

В отговор на журналистически въпрос той изтъкна, че България е помагала, помага и ще помага в бъдеще на Украйна. Това е държавна политика, като помощта за Украйна трябва да върви паралелно с модернизацията на Българската армия, заключи адмирал Ефтимов.

www.mod.bgНавигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов: Инвестирането в отбраната трябва да бъде обект на широк консенсус в обществото

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/2 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка