110-та бригада: Руснаците вместо да евакуират ранените от "Зенит", ги разстрелваха

Pan.bg 19 фев 2024 | 22:20 views (824) commentaries(0)
img
пан.бг
От 110-та бригада заявиха, че руснаците е трябвало да евакуират ранените от "Зенит", но вместо това са ги разстреляли
Александър Шумилин — понеделник, 19 февруари 2024 г., 19:50 ч.

Снимка: 110 бригада

От 110-та отделна механизирана бригада на името на генерал-полковник Марк Безручка, която защитаваше Авдиевка, съобщиха, че руснаците са обещали да евакуират ранените украински войници, останали обкръжени в опорния пункт на Зенит, но вместо това са ги разстреляли.

Източник: съобщение на 110-та бригада

Буквално: „Относно позицията на „Зенит“. Отпътуването на личния състав на 110-та бригада от Авдиевка се осъществи в условията на непрекъснат обстрел от вражеската авиация и артилерийски огън, постоянни атаки с дронове fpv, атаки на евакуационни машини, обстрел на пътища за евакуация Не беше възможно да се евакуират няколко тежко ранени и загинали военнослужещи.

Противникът разви бързо, широкомащабно настъпление, без да оставя шанс за повторни опити.

Поради пълното обкръжение на крепостта "Зенит", беше решено да се свърже с координационния център и организациите, които преговарят с вражеската страна за размяна на пленници, за да се окаже помощ на нашите тежко ранени невъоръжени войници, в съответствие с международните правила на войната и законите, които защитават военнопленниците.

Противникът информира координаторите на този процес, че е съгласен да евакуира нашите ранени и да им окаже помощ, а в бъдеще - да ги размени. Нашите военнослужещи получиха заповед да спасят живота им.
ВИДЕО НА ДЕНЯ

Какво се случи по-късно, научихме от вражески ресурси. Във видео, разпространено от врага от превзетата позиция на "Зенит", роднините идентифицират като загиналите Георги Павлов, Андрий Дубницки, Иван Житник. По наша информация врагът е застрелял още Александър Зинчук и Микола Савосик. Информацията за шестия войник все още не е потвърдена, най-вероятно е от зестрата.

Праистория:

В петък украинските защитници се изтеглиха от позицията на "Зенит" в Авдиевка, за да спасят животи и да подобрят оперативната обстановка.
В неделя, 18 февруари, близките на войниците, ранени в Авдиевка, които руснаците взеха в плен след превземането на позицията "Зенит", разпознаха телата им от видеоклипове в социалните мрежи.


източник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка