Белият дом обмисля предоставянето на ракети с голям обсег ATACMS на Украйна за удари по Крим

Pan.bg 19 фев 2024 | 16:02 views (517) commentaries(0)
img
пан.бгБелият дом обмисля предоставянето на ракети с голям обсег ATACMS на Украйна за удари по Крим - медии
Станислав Погорилов — понеделник, 19 февруари 2024 г., 15:09 ч.

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън обмисля възможността да предостави на Украйна ракети с голям обсег ATACMS за удари по окупирания от Русия Крим, ракетите може да бъдат включени в пакетите за първа помощ след окончателното одобрение на финансирането за помощ за Украйна, NBC Новини.

Източник: NBC News, цитирайки двама неназовани американски служители

Буквално: „В края на миналата година САЩ започнаха да доставят на Украйна армейски тактически ракетни системи, известни като ATACMS, но досега те са предоставили само по-стари ATACMS със среден обсег.

Сега САЩ клонят към изпращане на ракети с по-голям обсег в Украйна, което ще позволи на Украйна да нанесе удари на по-голямо разстояние от контролирания от Русия полуостров Крим, казаха официални лица.

Подробности: Ако Конгресът одобри увеличено финансиране за Украйна, САЩ биха могли да включат ракети с голям обсег в един от първите пакети за военна помощ, платени с парите, според източници на NBC News.

САЩ също имат боеприпаси и артилерия, готови да бъдат изпратени незабавно в Украйна, ако финансирането бъде одобрено, добавиха служители.


Говорител на Министерството на отбраната на САЩ каза в коментар, че няма да спекулира със съдържанието на бъдещи пакети, ако допълнителното законодателство бъде прието. „Ще ви уведомим, ако ситуацията се промени и можем да обявим нов пакет от помощи“, каза той.

Какво предшества:

Към октомври 2023 г., според New York Times, Съединените щати са прехвърлили около 20 ракети ATACMS с голям обсег на действие в Украйна.
Белият дом отбеляза, че е предоставил на Украйна тип ATACMS, способен да нанася удари на разстояние до 165 километра.
В момента Камарата на представителите на САЩ излезе във ваканция до края на февруари, без да разгледа вече одобрения в Сената пакетен проект с финансиране за помощ на Украйна.
Камарата на представителите представи и законопроект с по-малка помощ за Украйна от сумата, предложена от президента Джо Байдън.

източник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка