Украински коментар: Помощта за Украйна достигна историческо дъно от януари 2022 г

Pan.bg 07 дек 2023 | 16:19 views (420) commentaries(0)
img
пан.бгПомощта за Украйна достигна историческо дъно от януари 2022 г. – проучване
"Европейска правда", "Украинска правда" — четвъртък, 7 декември 2023 г., 12:18 ч.

Снимка Укринформ

През август-октомври 2023 г. размерът на новата помощ, обещана на Украйна от западните страни, достигна най-ниското си ниво от януари 2022 г. - намаля с почти 90% спрямо същия период на миналата година.

Източник: "Европейска истина" с позоваване на резултатите от проучване на Института за световна икономика в Кил

Подробности: Между август и октомври 2023 г. се съобщава, че общата стойност на новите пакети за помощ е 2,11 милиарда евро, най-ниската от януари 2022 г.

Активни дарители са Германия, Финландия, Ирландия, Хърватия, Литва, Люксембург, Холандия, Норвегия, Швеция и Швейцария, както и Канада и Великобритания.

САЩ остават най-големият донор на военна помощ с общ обем от 44 млрд. евро. Съобщава се обаче, че Германия наваксва бързо с военни ангажименти на обща стойност над 17 милиарда евро.

В проучването се посочва още, че страните от ЕС продължават да догонват САЩ по размер на обещаната военна помощ и вече ги изпреварват по този показател.


От обещаните общо 25 милиарда евро за тежки въоръжения (януари 2022 г. - октомври 2023 г.) 43% се падат на САЩ и 47% - на всички страни и институции на ЕС взети заедно.

история:

Преди ден проектозаконът за предоставяне на помощ на Украйна, Израел и Тайван не мина процедурно гласуване в Сената на САЩ.
За да подложи проектозакона на гласуване, той трябваше да получи поне 60 гласа от 100. „За“ гласуваха само 49 сенатори.
Преди това министърът на отбраната на Германия Борис Писториус за пореден път отхвърли обвиненията за недостатъчна помощ за Украйна, която воюва срещу Руската федерацияизточник

Українська правда
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка