Warning: getimagesize(https://www.belta.by/images/storage/news/with_archive/2023/000026_1700115904_599796_big.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

Сенатът на САЩ блокира законопроект за отпускане на помощ за Украйна и Израел

Pan.bg 07 дек 2023 | 10:42 views (367) commentaries(0)
img pan.bg

Законопроектът за подпомагане на Украйна и Израел не получи достатъчно гласове в горната камара на Конгреса на САЩ.

Законопроектът за отпускане на многомилиардна помощ за Украйна и Израел не мина процедурно гласуване в Сената на Конгреса на САЩ. За по-нататъшното разглеждане на този документ бяха необходими поне 60 гласа на сенаторите. Въпреки това в сряда, 6 декември, само 49 законодатели се изказаха в подкрепа на него, други 51 бяха против, докато всички републиканци отказаха да подкрепят проекта. Републиканците и в двете камари на Конгреса поискаха по-строги имиграционни закони като условие за тяхната подкрепа.

Преди гласуването в Сената президентът на САЩ Джо Байдън направи реч, призовавайки Конгреса да приеме законопроекта. Той предупреди, че бездействието ще бъде от полза само за руския президент Владимир Путин във войната, която той отприщи срещу Украйна.

Парите за помощ на Украйна са почти изчерпани

През октомври Байдън поиска от Конгреса да одобри допълнителен финансов пакет от около 106 милиарда долара, от които 61 милиарда долара бяха предназначени за подпомагане на Украйна и 14 милиарда долара за укрепване на защитата на Израел.

Камарата на представителите с републиканско мнозинство гласува да отпусне помощ само за Израел, но контролираният от демократите Сенат блокира инициативата. Байдън заяви, че няма да подпише законопроект за отпускане на помощ само за Израел без Украйна, ако Конгресът одобри такъв документ.

Ако Конгресът на САЩ не одобри допълнително финансиране в помощ за Киев, Вашингтон до края на тази година ще изчерпи ресурсите си за закупуване на оръжия и оборудване за Украйна, съобщи Шаланда Йънг, директор на Службата за управление и бюджет на Белия дом на председателя на камарата на представителите Майк Джонсън. Според нея, спирането на доставките на американски оръжия и техника би застрашило „не само успехите, постигнати от Украйна, но и ще увеличи вероятността от руски военни победи“.

Източник: DW Снимка: belta.by / Unsplash

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка