ISW: Путин подписа бюджет с рекордни разходи за продължаване на войната

Pan.bg 29 ное 2023 | 08:22 views (444) commentaries(0)
img
пан.бгПутин подписа бюджет с рекордни разходи за продължаване на войната - ISW
Олга Хлущенко — сряда, 29 ноември 2023 г., 05:24

Владимир Путин, снимка Getty Images

Руският президент Владимир Путин подписа закона за федералния бюджет за 2024-2026 г., който предвижда рекордни разходи за войната в Украйна.

Източник: ISW

Подробности: Руският президент Владимир Путин в реч на 28 ноември препотвърди концепцията за така наречената „руска идентичност“, за която се твърди, че се състои от две части: „руската нация“, за която се твърди, че включва руснаци, украинци и беларуси, е центърът на руската идентичност; и по-широкия „Руски свят“, който включва други неизточнославянски етнически групи както в съвременна Русия, така и в бившите територии на Съветския съюз.

Освен това Путин подписа законодателство, което значително увеличава разходите на Русия през 2024 г., включително рекордни разходи за военния и отбранителния индустриален комплекс.

Федералният бюджет за 2024 г. предвижда 36,66 трилиона рубли (412,5 милиарда долара) публични разходи и бюджетен дефицит от 1,6 трилиона рубли (9,25 милиарда долара)

Докладът отбелязва, че Министерството на финансите на Русия според съобщенията е отпуснало 6,41 трилиона рубли (72,1 милиарда долара) за отбрана през 2023 г., въпреки че цифрата вероятно е по-висока, като се има предвид, че голяма част от руския бюджет все още е секретна.


Около една трета или повече от федералния бюджет отива за разходи за отбрана, рекордно ниво на такива разходи.

Според анализатори обаче федералният бюджет не покрива всички разходи за отбрана на Русия, тъй като Кремъл разчита на регионалните бюджети и частните бизнес структури, за да увеличи финансирането за продължаващите военни усилия.

Проектобюджетите за 2025 г. и 2026 г. предвиждат приблизително същите големи разходи като бюджета за 2024 г., съответно 34,38 трилиона рубли (387,9 милиарда долара) и 35,59 трилиона рубли (400,4 милиарда долара), което показва, че Кремъл планира да разпредели значителна част от разходите си за подкрепят продължителната война в Украйна.

Ключови констатации на ISW за 28 ноември:

В реч на 28 ноември Путин препотвърди концепцията за така наречената „руска идентичност“, която се състои от две части: „руската нация“, която според него включва руснаци, украинци и беларуси, е центърът на тази „идентичност“ ; и по-широкия „Руски свят“, който включва други неизточнославянски етнически групи както в съвременна Русия, така и в бившия Съветски съюз.
Ръководителят на контролираната от Кремъл Руска православна църква, московският патриарх Кирил, каза, че Русия трябва „съществено да коригира“ своята миграционна политика, за да „запази руската култура“, подчертавайки възприеманото превъзходство на етническите руснаци над другите етнически групи.
Руските официални лица изглежда се опитват допълнително да ограничат правата на мигрантите на руска земя, вероятно за да подкрепят усилията те да бъдат принудени да преминат военна служба, както и за да успокоят ксенофобските руски ултранационалисти.
Кремъл продължава да обръща голямо внимание на създаването на информационни условия за предстоящите президентски избори в Русия през 2024 г. и вероятно ще даде официален старт на „кампанията“ на Путин на 14 декември.
Говорителят на Главното управление на военното разузнаване на Украйна Андрий Юсов заяви на 28 ноември, че неизвестни лица са отровили съпругата на шефа на Службата за държавна сигурност Кирил Буданов Марианна Буданова.
Путин подписа закон, който значително увеличава федералните разходи на Русия през 2024 г., включително рекордно ниво на разходите за отбрана.
Руски вътрешен източник съобщи на 28 ноември, че руските власти са задържали най-малко още трима служители на ФСБ в Москва във връзка със случай на подкуп на стойност 55,6 милиона долара.
Заместник-министърът на отбраната на Иран, бригаден генерал Мехди Фархи, съобщи на 28 ноември, че Русия и Иран са приключили покупката на руски самолети.
Руските войски продължиха настъпателните операции на линията Купянск-Сватов-Креминна, близо до Бахмут, близо до Авдиевка, на запад и югозапад от Донецк, в граничната зона на Донецка и Запорожка област, както и на запад от Запорожка област, и напреднаха близо до Купянск и Авдиевка.
Ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров съобщи, че Чечня е сформирала два нови полка и един батальон на подчинение на руското министерство на отбраната, както и оперативен батальон на подчинение на руската гвардия.
На 28 ноември окупационните администрации на Донецка и Луганска области подписаха споразумение за развитие на по-тесни икономически връзки с Ростовска и Воронежка област.
източник

Українська правда
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка