Волкър: Бързото членство на Украйна в НАТО ще обезсмисли войната на Путин

Pan.bg 29 ное 2023 | 05:01 views (418) commentaries(0)
img
пан.бг
Бързото членство на Украйна в НАТО ще обезсмисли Путин да продължи войната - Волкър
Олга Хлущенко — сряда, 29 ноември 2023 г., 03:22

Кърт Уокър. Снимка от Getty Images

Бързото присъединяване на Украйна към НАТО ще убеди руския диктатор Владимир Путин в безсмислието на войната в Украйна.

Източник: бивш посланик на САЩ в НАТО, бивш представител на САЩ в Украйна Кърт Волкър по време на конференция в Европейския парламент, цитира Укринформ

Пряка реч: „Убеден съм, че политиката на НАТО днес неволно изпраща сигнал на Путин – да продължи военните действия. Защото казваме, че Украйна ще стане член в дългосрочен план, но не можем да я вкараме в НАТО, докато тази война продължава.

Това е стимул за Путин да продължи войната. Наистина смятам, че е дошъл моментът да отправим точно обратното послание – Украйна да стане член на НАТО възможно най-скоро.

Това ще означава, че Украйна няма как да загуби. Тогава за Путин продължаването на тази война ще бъде безсмислено, а за Русия – разрушително“.

Подробности: Волкър отбеляза, че изразява личните си възгледи, а не тези на правителството на САЩ.


Той отбеляза, че практическото изпълнение на подобно намерение не е толкова трудно, колкото се смята. Разбира се, има опасения, че членството на Украйна може да доведе до ескалация, риск от ядрени оръжия или пряка конфронтация между НАТО и руските сили. Тези опасения трябва да бъдат взети под внимание, но те могат да бъдат адресирани, каза Уокър.

„Възможно е да се каже, по-специално във формата на Съвета на НАТО – Украйна, какво ще означава член 5 (от Вашингтонския договор – ред.) за Украйна и какви стъпки ще предприеме Алиансът в съответствие с този член за защита Украйна. Член 5 не съдържа конкретен ангажимент за разполагане на войски, той говори за колективен отговор. Имаме такъв колективен отговор дори и сега, защото НАТО вече предоставя обучение, оборудване и разузнаване на Украйна", обясни Волкър.

В същото време, подчерта той, НАТО може да направи повече, за да помогне на Украйна. По-специално това се отнася за осигуряването на способности за разминиране, включително морско разминиране, което ще отвори маршрути в Черно море.

НАТО може да започне мисии за осигуряване на свобода на корабоплаването в Черно море, което ще отмени претенциите на Русия за правото да атакува цивилни кораби на трети страни в международни води - подобни действия на Руската федерация са пряко еквивалентни на пиратство.

„НАТО също може директно да се включи в противовъздушната отбрана на Украйна. Осигуряването на подходящо оборудване е добро начало, сега нещата са по-добри от преди.

Но мисля, че Алиансът може да направи повече, като директно помогне на Украйна с въздушната отбрана.

От запад Украйна граничи със страните от НАТО, което позволява използването на способности за противовъздушна отбрана на големи населени места или обекти на гражданската инфраструктура“, отбеляза посланикът на САЩ в Алианса.

Ще припомним: През лятото Кърт Волкър разкритикува позицията на президента на САЩ Джо Байдън относно членството на Украйна в НАТО.източник

Українська правда
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка