Държавите от Северна Европа ще патрулират в Балтийско море с 20 кораба

Pan.bg 29 ное 2023 | 00:55 views (316) commentaries(0)
img
пан.бг


Пол Йонсон/Снимка: АП

Държавите от Северна Европа ще патрулират в Балтийско море с 20 кораба
Вторник, 28 ноември 2023 г., 22:12 ч

Министрите на отбраната на страните от Съвместните експедиционни сили (JEF) - група от северноевропейски държави, водени от Великобритания - във вторник се съгласиха да увеличат патрулирането на Балтийско море и части от Арктика с около 20 военни кораба.

Това каза министърът на отбраната на Швеция Пол Йонсън в коментар за SVT, съобщава "Европейска истина".

На извънредно заседание министрите на отбраната на ръководените от Великобритания Съвместни експедиционни сили (JEF) решиха да патрулират в Балтийско море с около 20 военни кораба, започвайки от петък, 1 декември.

Шведският министър нарече това решение "възпиращо и стабилизиращо".

„Става въпрос за провеждане на морско наблюдение, около 20 военни кораба ще действат в Балтийско море, както и в някои части на Северния Атлантик, за да се вземе предвид ситуацията със сигурността и да се защити по-добре критичната инфраструктура под водата“, обясни той.
Украйна ще бъде наблюдател на ученията на военния съюз на Северна Европа

Според Джонсън JEF не е вземал преди това решения за подобни оперативни мерки, а сегашното е взето в тесни консултации с Организацията на Северноатлантическия пакт.

„Това, разбира се, е симптом на много сериозна ситуация със сигурността в света, но преди всичко в нашия собствен регион, и ние трябва да можем да извършваме такива операции, за да защитим критична инфраструктура, както и да изпращаме сигнали до Русия, “, добави министърът.

Миналата година имаше експлозии в Балтийско море на руските газопроводи „Северни потоци“, което принуди държавите от региона да обърнат внимание на безопасността на подводната инфраструктура.

През септември съюзниците от НАТО проведоха големи военноморски учения в Балтийско море и Германия предложи Алиансът да поеме военноморското командване от регионален военноморски щаб в Балтийско море.източник

Українська правда
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка