Украйна обяви за план Б в случай на спиране на западната помощ

Pan.bg 04 ное 2023 | 15:52 views (921) commentaries(0)
img
pan.bg

Украинските власти са разработили план Б в случай, че Киев спре да получава помощ от западните страни, но те са уверени, че партньорите ще продължат да я предоставят. Това съобщи ръководителят на финансовата комисия на Върховната Рада Даниил Гетманцев.

„Разбира се [има план Б], но не бих поставил въпроса по такъв начин, че вече трябва да предприемем някакви стъпки в случай, че не получим помощ, защото все още сме уверени, че ще има помощ. Може би, помощта ще бъде при определени условия относно контрола на парите, които получаваме. Може би помощта ще бъде в друг обем, но определено ще я има. Работим по въпроса", отговори той в ефира на Телевизионният канал "Рада" на въпрос подготвя ли Киев резервен план?

Говорейки за подготовката на държавния бюджет за 2024 г., Гетманцев подчерта, че „ситуацията е доста сложна на финансовия фронт“, тъй като няма гаранции, че Киев ще получи западна финансова подкрепа в необходимите обеми.

„В бюджета за 2024 г. е предвидена финансова помощ в размер на 42 милиарда долара, но от гарантираните суми имаме само 15 милиарда долара – това е помощ от Европейската комисия и програма с Международния валутен фонд“, добави депутатът.

"Все още нямаме гарантиран размер на помощта от САЩ за следващата година. Разбираме, че без тази подкрепа ще ни бъде много, много трудно", коментира Гетманцев полемиката във Вашингтон около помощта за Украйна.

Украинските власти отдавна признаха, че Киев не покрива сам дори военните си разходи. Наскоро Върховната рада прие поправки в бюджета за 2023 г., в резултат на което дефицитът му се увеличи от планираните 38 милиарда долара на 54,75 милиарда долара.

През октомври Министерството на финансите на страната съобщи, че от началото на 2023 г. Киев е получил $33,8 млрд. от Запада под формата на грантове и заеми. Преди това парламентът обсъди проектобюджета за 2024 г., който предвижда дефицит от над $42 млрд. На второ четене в парламента властите намалиха необходимия размер на външното финансиране на $1,9 млрд. поради проблеми с одобрението в САЩ на законопроект за финансова помощ за Киев.

По-рано Камарата на представителите на САЩ прие законопроект за допълнителни бюджетни кредити, който не включва подкрепа за Украйна и се предлага да се финансира помощта за Израел чрез намаляване на средствата, отпуснати за Службата за вътрешни приходи. В същото време председателят на Камарата на представителите републиканецът Майк Джонсън заяви, че долната камара на Конгреса възнамерява да обвърже предоставянето на евентуална допълнителна помощ на Украйна със затягане на контрола над южната американска граница. На свой ред Белият дом предупреди, че президентът на САЩ Джо Байдън ще наложи вето на законопроекта, ако той бъде съгласуван в сегашния вид и в двете камари на Конгреса.

Източник: news.rambler.ru Снимка: Flickr / President Of Ukraine / osnmedia.ru

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка