САЩ с мащабен пакет от санкции срещу доставчици на военни технологии за Русия

Pan.bg 03 ное 2023 | 00:54 views (418) commentaries(0)
img
пан.бг
САЩ обявиха мащабен пакет от санкции срещу доставчиците на военни технологии за Русия
"Европейска правда", "Украинска правда" — четвъртък, 2 ноември 2023 г., 17:28 ч.

илюстративна снимка от Getty Images

Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ обяви мащабен пакет от санкции срещу 130 физически и юридически лица, които помагат на Русия да доставя технологии за военно производство.

Източник: "Европейска истина"

Подробности: Министерството на финансите на САЩ наложи санкции срещу десетки хора и компании от Турция, Китай и Обединените арабски емирства, чрез които Русия внесе технологии, оборудване и други активи, необходими за поддържане и поддръжка на нейния военно-промишлен комплекс.

Санкционирана беше и мрежа от лица, свързани с руснака Артур Петров, който беше задържан в Кипър по-рано тази година по искане на САЩ. Петров, според американското разследване, е организирал сложна схема за заобикаляне на санкциите за закупуване на произведени в САЩ електронни технологии за руски компании.

Отделен блок от нови санкции на Министерството на финансите на САЩ обхваща десетки руски военно-промишлени компании, които произвеждат, внасят, продават и ремонтират промишлено оборудване, машини, резервни части и оборудване за руски компании.

Освен това САЩ разшириха санкциите срещу технологичния и банковия сектор на Руската федерация, участващи във финансирането, изследванията, разработването и вноса на съвременни технологии.


Сред последните са Руската държавна акционерна финансова корпорация (АФК) "Система" - една от най-големите руски холдингови компании, опериращи в отбранителната, финансовата и технологичната индустрия, и нейните дъщерни дружества; Fregat LLC е един от най-големите доставчици на електронни компоненти и оборудване в Русия; "Оптрон" е един от водещите руски производители на полупроводници.

Фондовата борса в Санкт Петербург и седем търговски банки попаднаха под ограниченията на САЩ.

Отделно, Държавният департамент на САЩ наложи близо 100 санкции, насочени към бъдещото енергийно производство и приходи на Русия, нейния сектор на металите и минното дело, обществените поръчки в областта на отбраната и онези, които участват в подкрепата на военните усилия на руското правителство и други злонамерени дейности.

Какво предшества: Четирима руснаци бяха арестувани в Съединените щати, обвинени в заговор за контрабанда на електроника от Съединените щати за руската армия.


източник

Українська правда
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка