Залужни: Войната премина в статични, продължителни битки, ще освободим всички окупирани територии

Pan.bg 02 ное 2023 | 09:29 views (927) commentaries(0)
img
pan.bg

Главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни сподели в The Economist своята визия за по-нататъшното развитие на войната на Русия срещу Украйна. Той смята, че войната е навлязла в етапа на статични, продължителни битки, които са изгодни за Русия.

Военният конфликт между Москва и Киев днес преминава към нов етап на позиционна война със статични и продължителни битки, за разлика от маневрената война, която включва движение и скорост. Това написа главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна генерал Валерий Залужни в статия за британския вестник The Economist в сряда, 1 ноември.

„Това ще бъде от полза за Русия и ще й позволи да възстанови военната си мощ, като в крайна сметка ще застраши Въоръжените сили на Украйна и самата държава“, подчертава той.

Пет ключови задачи за промяна на ситуацията на фронта

Според генерала, за да излезе от ситуацията, наложена от агресора, Украйна трябва да реши пет ключови задачи: постигане на превъзходство във въздуха, укрепване на възможностите за радиоелектронна борба, увеличаване на артилерийските поражения върху противника (контрабатарейна война), въвеждане на нови технологии за разминиране и разширяване на категориите украински граждани, които могат да бъдат призовани да обучават и да се мобилизират.

Според Валери Залужни, поради недостатъчния брой наборници все още не е възможно да се осигури отпуск на войниците на фронта. "Освен това, Русия може да нанесе удари по учебни центрове. Освен това в нашето законодателство има пропуски, които позволяват на гражданите да избягват задълженията си", подчертава в статията главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна.

Залужни: „Русия претърпя големи загуби, но не може да се подценява“

Русия не бива да се подценява, смята Залужни. "Тя претърпя тежки загуби и изразходва много боеприпаси. Но още дълго време ще има превъзходство в оръжията, оборудването, ракетите и боеприпасите. Нейната отбранителна индустрия увеличава производствените обеми, въпреки безпрецедентните санкции", се отбелязва в статията.

Според главнокомандващия партньорите на Украйна от НАТО също драстично увеличават производствените си мощности, но ще отнеме поне година, за да видим забележими резултати, а в някои случаи, като самолети и системи за управление, два пъти повече.

За да избяга от капана на окопната война, Украйна трябва да се съсредоточи върху съвременното управление и контрол за по-добра визуализация на бойното поле и по-бързо вземане на решения, като същевременно нарушава руската логистика с ракети с голям обсег. Новите, иновативни подходи могат да превърнат окопната война в маневрена война, обобщава Валери Залужни в статия за The Economist.

Целта остава същата: освобождаването на всички окупирани от Русия украински територии

Според военни експерти, за разлика от връщането на значителни територии с военни средства през миналата година, това лято надеждите за по-нататъшно освобождаване на останалите окупирани земи по време на украинското контранастъпление практически не се оправдаха. Украинската армия обаче отслаби руските сили в Крим и прогони руския флот от западната част на Черно море.

Президентът на Украйна Владимир Зеленски, главнокомандващият на украинските въоръжени сили Валерий Залужни и военното ръководство на страната твърдят, че основната цел на техния отговор на Русия е освобождаването на всички окупирани украински територии и достигане границите от 1991 г.

Източник: DW Снимка: Ukrainian Presidential Press Service/REUTERS

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка