NYT: Руснаците промениха тактиката си: отстъпват позиции и отвръщат на удара

Pan.bg 04 окт 2023 | 19:49 views (628) commentaries(0)
img
пан.бг

Руските войски промениха тактиката си: отстъпват позициите си и отвръщат на удара - NYT
Татяна Лозовенко — сряда, 4 октомври 2023 г., 14:06 ч.

СНИМКА: GETTY IMAGES

Руските военни прибягнаха до тактика на "еластична отбрана" по време на украинската офанзива.

Източник: The New York Times с позоваване на експерти по сигурността, украински официални лица, военни експерти

Буквално от NYT: „Едно от изключително трудните препятствия за украинските сили е тактиката, възприета от руските военни: да отстъпят позиции и след това да отвърнат на удара.

Вместо да задържи линия от окопи на всяка цена в лицето на украинска офанзива, както посочиха експерти по сигурността, руското командване използва древна военна тактика, известна като "еластична отбрана".

За да го приложат, те се изтеглят на втора линия от позиции, насърчавайки украинската армия да напредва, и след това нанасят ответен удар, когато вражеските сили станат уязвими - или докато се движат през открит терен, или когато се приближават до наскоро изоставени руски позиции.

Подробности: "Еластична защита" не е нова стратегия. Съветският съюз го използва през 1943 г. по време на битката при Курск.


Целта му е да попречи на вражеските войски да заемат позиция и да я използват като трамплин за по-нататъшно настъпление.

В същото време, както отбелязва NYT, според украински официални лица и военни експерти тази тактика е само един от няколкото фактора, които възпрепятстват настъплението на Украйна.

Освен „еластична отбрана“, напредъкът се забавя от минни полета, окопи, танкови барикади, както и нежеланието на съюзниците от НАТО да осигурят на Украйна модерни бойни самолети и оръжия с по-голям обсег в по-ранните етапи на пълномащабна война .

Експерти, интервюирани от изданието, добавят, че е невъзможно да се установи дали руснаците в момента използват тази тактика.

Какво предшества:

Институтът за изучаване на войната е видял признаци на тази тактика през последните дни около село Роботино, което се контролира от украинските въоръжени сили.
източник

Українська правда
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка