ISW: Значително са влошени бойните възможности на руснаците в Ориховско направление

Pan.bg 04 окт 2023 | 07:30 views (472) commentaries(0)
img
пан.бг


Значително са влошени бойните възможности на руснаците в Ориховско направление
Олга Хлущенко — сряда, 4 октомври 2023 г., 05:58

Украинска военна техника, илюстративна снимка на Елдар Сарахман, UP

Специалисти от Института за изучаване на войната забелязаха, че бойните способности на руските части, които водят непрекъснати боеве в Ориховско направление, са значително влошени, те вече не могат да извършват всички контраатаки и да устояват на украинския пробив.

Източник: ISW

Подробности: Анализаторите отбелязват: Руският министър на отбраната Сергей Шойгу по време на конферентен разговор с руското военно ръководство отбеляза странна група руски въоръжени формирования, действащи в западната посока на Запорожка област.

Те добавят, че изборът на Шойгу може да показва, че той се стреми да почете руските командири, които продължават да изпълняват заповедите на руското военно ръководство за непрекъснати контраатаки.

Шойгу приписва успешните руски отбранителни операции около Роботини и Вербой на части от 70-ти гвардейски мотострелкови полк (42-ра мотострелкова дивизия, 58-ма общовойскова армия, Южен военен окръг), 56-та въздушнодесантна бригада, 56-та въздушнодесантна армия (военен окръг на Южния военен окръг) , 56-ти десантно-десантен полк (7-ма въздушно-десантна дивизия), 810-та морска бригада (Черноморски флот) и 291-ва гвардейска артилерийска бригада (58-а армия за противовъздушна отбрана) по време на съвещание на руското военно командване на 3 октомври.

Експертите отбелязват, че Шойгу не е посочил други формирования, които обикновено се смятат за задържане на линията Роботин-Върбове, като 108-ми полк (7-ма НДС дивизия) или 247-ми полк (7-ма НДС дивизия).


Според експерти руското министерство на отбраната редовно умишлено омаловажава или надценява постиженията на определени командири, за да постигне политическите цели на Шойгу или руското военно командване.

Някои от формациите, избрани от Шойгу, постоянно контраатакуват на линията Роботине-Върбове, което им нанася щети.

В доклада се припомня, че на 26 септември ISW регистрира, че части от 70-ти гвардейски мотострелкови полк и други формирования от 58-ми АК (вероятно включително 291-ва гвардейска артилерийска бригада) продължават да контраатакуват близо до Новопрокопивка, въпреки предполагаемото им влошено състояние.

Според ISW участието на 70-ти гвардейски мотострелкови полк в тези контраатаки показва, че бойните способности на активните части на 7-ма ПВД дивизия са значително влошени и че те вече не могат да водят всички контраатаки по украинския пробив в Оричев посока.

Ключови констатации на ISW за 3 октомври:

По време на конферентна връзка с руското военно ръководство Шойгу отбеляза странна група руски въоръжени формирования, действащи в западното направление на Запорожка област.
Изборът на Шойгу на части може да показва, че той се стреми да почете руските командири, които продължават да изпълняват заповедите на руското военно ръководство за непрекъснати контраатаки.
Руското министерство на отбраната сигнализира подкрепата си както за чеченските части в Украйна, така и за чеченския лидер Рамзан Кадиров на фона на неотдавнашните противоречия около етническото напрежение в руското правителство, армия и медии.
Путин се готви да обяви своята президентска кампания през ноември 2023 г. и според съобщенията възнамерява да обсъжда войната в Украйна толкова малко, колкото е необходимо в политическите послания.
Според доклад на Reuters руските сили са включили единици Sturm-Z в състава на редовните руски части за провеждане на скъпи контраатаки срещу украинската офанзива на ключови участъци от фронта.
Украинските войски продължиха настъпателните операции край Бахмут и в западната част на Запорожка област на 3 октомври.
В нощта на 2 срещу 3 октомври руските войски нанесоха поредица от ракетни и безпилотни удари по Украйна.
Парламентът на Армения ратифицира Римския статут на Международния наказателен съд на 3 октомври.
Руските войски проведоха настъпателни операции по линията Купянск-Сватов-Креминна, близо до Бахмут, по линията Авдиевка-Донецк, в граничната зона на Донецка и Запорожка област, както и на запад от Запорожка област и напреднаха в някои направления .
ФСБ разследва губернатора на Курска област Роман Старовойт, вероятно в опит да отстрани служители, свързани с починалия финансист на групата "Вагнер" Евгений Пригожин.
Руското издание "Верстка" разкри, че почти половината от всички окупационни чиновници от висше и средно управленско ниво в окупираните Херсонска, Запорожка, Донецка и Луганска области са от Русия.източник

Українська правда
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка