ISW: Ситуацията на юг от Роботини е нестабилна, сложна и динамична

Pan.bg 02 окт 2023 | 06:45 views (487) commentaries(0)
img
пан.бгСитуацията на юг от Роботини е нестабилна, сложна и динамична - ISW
Олга Глущенко — понеделник, 2 октомври 2023 г., 4:58 ч.

Украински защитници, илюстративна снимка на Елдар Сарахман, UP

Специалисти от Института за изучаване на войната (ISW) наричат ​​ситуацията на юг от Роботини нестабилна, тактически сложна и динамична, тъй като важни полеви укрепления смениха собствениците си няколко пъти.

Източник: ISW

Подробности: Анализаторите отбелязват, че руските войски извършват тактически контраатаки в района на Роботини като част от своята „дълбока отбрана“ (руската армия се окопа дълбоко във временно окупираните територии на Украйна – бел. ред.) срещу украинските настъпателни операции на запад от Запорожка област.

В същото време, според експерти, ситуацията на юг от Роботини е нестабилна, тъй като някои тактически важни полеви укрепления смениха собствениците си няколко пъти, тактическата ситуация в този район е сложна и динамична.

Що се отнася до статута на групата Вагнер, се казва в доклада, той остава неясен на фона на съобщенията за преговори относно бъдещото сътрудничество на Вагнер с руското правителство.

Основните бойни елементи на PMK Wagner са разпръснати в няколко страни, включително Беларус, Централноафриканската република, Либия и Мали, и няма ясно дефиниран един лидер на групата.


ISW ще преразгледа оценката си за перспективите за възраждането на групата Вагнер като ефективна военна организация, ако тя бъде успешно възстановена като голяма унитарна организация под ръководството на Руската гвардия, руското министерство на отбраната или подобни агенции.

Ключови констатации на ISW за 1 октомври:

Руските войски извършват тактически контраатаки в района на Роботини като част от „отбраната в дълбочина“ срещу украинските настъпателни операции, които се провеждат в западната част на Запорожка област. Ситуацията на юг от Роботини е нестабилна, тъй като някои тактически важни полеви укрепления са сменяли собствениците си няколко пъти.
Руското информационно пространство продължава лъжливо да представя западната помощ за Украйна като ескалация, за да се предотврати по-нататъшна западна подкрепа за Украйна.
Статутът на групата "Вагнер" остава неясен на фона на съобщенията за преговори относно бъдещото сътрудничество на ЧВК с руското правителство.
ISW ще преразгледа оценката си за перспективите на Wagner като ефективна военна организация, ако успешно се възстанови като голяма унитарна организация в рамките на Руската гвардия, руското Министерство на отбраната или подобни организации.
В нощта на 30 септември срещу 1 октомври руските войски нанесоха поредна серия от удари с дронове срещу Украйна.
Руските войски продължиха настъпателните операции по линията Купянск-Лиман, близо до Бахмут, по линията Авдиевка-Донецк, в граничната зона на Донецка и Запорожка област, както и на запад от Запорожка област, постигайки известен напредък в западната част на Запорожка област.
Министерството на отбраната на Русия официално обяви началото на следващия есенен наборен цикъл на 2023 г. на 1 октомври.


източник

Українська правда
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка