The Economist: Украйна трябва да промени курса и да се готви за война на изтощение

Pan.bg 22 сеп 2023 | 01:06 views (514) commentaries(0)
img
пан.бг


Украйна трябва да промени курса и да се подготви за война на изтощение - The Economist
Татяна Лозовенко — четвъртък, 21 септември 2023 г., 19:53 ч.

Снимка от украински

Украйна трябва да се фокусира по-малко върху плановете за следвоенно възстановяване и да се подготви за дълга война.

Източник: The Economist

Подробности: Изданието отбелязва, че украинската армия все още може да направи пробив на фронта през следващите седмици, но „би било грешка да се разчита на нея“. Искането за прекратяване на огъня или мирни преговори е безсмислено, тъй като Путин не показва признаци, че желае да преговаря, а дори и да го направи, не може да му се има доверие, както посочва The Economist.

Той чака Западът да се "умори" и се надява на преизбирането на Доналд Тръмп. Путин се нуждае от война, за да поддържа диктатурата си в страната си и всяко прекратяване на огъня ще бъде просто пауза за превъоръжаване и подготовка за нова атака.

Буквално: „И Украйна, и нейните западни партньори започват да осъзнават, че това ще бъде война на изтощение.

.. Но, за съжаление, Украйна все още не е готова, както и нейните западни партньори. И двете страни все още са заключени в контраатака. Те трябва да преосмислят военната стратегия на Украйна и как да управляват нейната икономика.


Вместо да се стремим да спечелим и след това да се възстановим, целта трябва да бъде да се гарантира, че Украйна е достатъчно силна, за да води продължителна война и може да просперира въпреки нея."

Повече подробности: Първият момент, на който изданието акцентира, се отнася до умората и изтощението на украинските военни, както и необходимостта от поддръжка на техниката: текущ ремонт, надеждно снабдяване с артилерия и обучение на личния състав.

Освен това една продължителна война ще изисква по-добра противовъздушна отбрана, и то не само в Киев.

Буквално: „Украйна не може да просперира, ако Русия продължава безнаказано да подкопава инфраструктурата и цивилните, както направи през последните 18 месеца.

Киев е изненадващо оживен град, защото има ефективна защита срещу непрекъснати въздушни атаки. Други градове се нуждаят от същата система, така че ескадрили от изтребители F-16 и повече системи за противоракетна отбрана са критични."

Дори повече подробности: Икономическото пренастройване на Украйна също е необходимо. The Economist подчертава, че трябва да планираме по-малко за следвоенно възстановяване и да се концентрираме върху увеличаване на производството и капитала сега.

Украинската икономика трябва да премине от зависимост от помощи към привличане на инвестиции, въпреки че войната не стихва. Украйна има голям потенциал – от производството на оръжия до преработката на повече продукти, отглеждани в нейните ферми. Предизвикателството е да се насърчат местните и чуждестранните фирми да инвестират повече и да се върнат повече украинци в по-тихите части на страната на запад.

Това включва и борба с корупцията и гарантиране на безпристрастността на съдебната система. Освен това условията за бизнес трябва да бъдат облекчени, от признаване на квалификации, получени от бежанци в чужбина, до осигуряване на компаниите със застраховка срещу война.

Всичко това изисква политическа воля както от Украйна, така и от нейните приятели на Запад.

По-специално The Economist подчертава, че Европа трябва да предостави на Украйна толкова оръжия, колкото и Америка.

Буквално: "Залозите (за Европа - бел.ред.) едва ли биха могли да бъдат по-високи. Поражението (на Украйна - бел.ред.) би означавало пропаднала държава на фланга на ЕС и приближаване на машината за убиване на Путин до повече от неговите граници.

Успехът би означавал нов член на ЕС с 30 милиона образовани хора, най-голямата армия в Европа и голяма селскостопанска и индустриална база.

Твърде много приказки за Украйна се основават на „прекратяване на войната“. Това трябва да се промени. Молете се за бърза победа, но планирайте дълга борба - и Украйна, която ще може да оцелее и просперира."източник

Українська правда
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка