2. АНАЛИЗ: Блинкен: „Силата и целта на американската дипломация в нова ера“

Pan.bg 19 сеп 2023 | 22:48 views (437) commentaries(0)
img
пан.бг
СНИМКА: GETTY IMAGES

Секретарят Антъни Дж. Блинкен - изказване пред Училището за напреднали международни изследвания Джон Хопкинс (SAIS) „Силата и целта на американската дипломация в нова ера“
ВТОРА ЧАСТ


И ние водим със силата на собствения си пример.

Съединените щати са най-големият донор в света на Световната продоволствена програма на ООН – ние осигуряваме около 50 процента от годишния й бюджет. Русия и Китай? По-малко от 1 процент всеки.

От 2021 г. насам Съединените щати са предоставили повече от 17,5 милиарда долара за справяне с продоволствената несигурност и нейните първопричини. Това включва повече от милиард долара всяка година към Feed the Future – водещата програма на USAID – нашето партньорство с 40 държави за укрепване на хранителните системи. И това включва нашата подкрепа за нещо, наречено VACS – нова програма, която стартирахме с Африканския съюз и ООН, за да идентифицираме най-хранителните африкански култури, да отгледаме техните най-устойчиви на климата сортове и да подобрим почвата, в която растат.

Колкото повече държави могат да изхранват собствения си народ, толкова по-проспериращи и по-стабилни партньори ще бъдат; колкото по-малко могат да бъдат жертви на страни, които желаят да спрат храната и торовете; колкото по-малко подкрепа ще имат от международни донори; толкова по-изобилно ще бъде глобалното предлагане на храна, намалявайки цените на пазарите навсякъде, включително в Съединените щати.

Предлагаме подобен подход към нововъзникващите технологии, като изкуствения интелект.

През юли президентът Байдън обяви нов набор от доброволни ангажименти от седем водещи компании за ИИ за разработване на безопасни, сигурни и надеждни системи за ИИ. А точно вчера още осем водещи компании се включиха.

Тези ангажименти са основата за нашия ангажимент с широк кръг от партньори, за да изградим международен консенсус относно това как да минимизираме рисковете и да увеличим максимално потенциала на бързия напредък на ИИ.

Започваме с нашите най-близки партньори, като G7, където разработваме международен кодекс на поведение за частни участници и правителства, разработващи усъвършенстван AI – и общи регулаторни принципи – и партньори като Обединеното кралство, което свиква глобална среща на върха относно безопасността на ИИ за по-добро идентифициране и смекчаване на дългосрочните рискове.

Сега, за да бъдат ефективни тези норми, ще трябва да включим широк кръг от гласове и гледни точки в дискусията, включително развиващите се страни. Ние се ангажираме да правим точно това.

Оформянето на използването на AI е от решаващо значение за запазване на конкурентното предимство на Америка в тази технология и също така за насърчаване на иновациите на AI, които всъщност са от полза за хората навсякъде, като например подпомагане на прогнозирането на риска от смъртоносна болест на хората или прогнозиране на въздействието на по-тежки, по-чести бури. Това е идеята зад среща, която ще организирам на Общото събрание на ООН следващата седмица, за да насоча вниманието на правителствата, технологичните фирми и гражданското общество към използването на ИИ за постигане на Целите за устойчиво развитие.

Позволете ми да ви дам само един последен пример за това как изграждаме нова коалиция за справяне с проблем, който много хора вероятно не са смятали за въпрос на външната политика: синтетичните наркотици.
Само миналата година близо 110 000 американци са починали от свръхдоза наркотици. Две трети от тези смъртни случаи са свързани със синтетични опиоиди, което прави синтетичните опиоиди убиец номер едно на американци на възраст от 18 до 49 години. Кризата струва на САЩ близо 1,5 трилиона долара само през 2020 г., да не говорим за страданието, което причинява на семейства и общности навсякъде нашата страна.


Ние не сме сами в това. Всеки регион преживява тревожно нарастване на синтетичните наркотици и нито една страна не може да реши този проблем.

Ето защо създадохме нова глобална коалиция за предотвратяване на незаконното производство и трафик на синтетични наркотици, за откриване на възникващи заплахи и модели на употреба, за напредък в отговорите на общественото здраве. Повече от 100 правителства и дузина международни организации се присъединиха към тази коалиция. Заедно подреждаме съвместни приоритети, идентифицираме ефективни политики, интегрираме доставчици на здравни услуги, производители на химикали, платформи за социални медии и други ключови заинтересовани страни в нашите усилия. Ще се срещнем следващата седмица в Ню Йорк, за да разширим тази работа.

Разбира се, това далеч не са единствените области, в които изграждаме или поддържаме коалиции. Използваме ги и за справяне със заплахите за сигурността, от многонационалната работна група, която създадохме за защита на корабите, пресичащи Ормузкия пролив, до дългогодишната коалиция от държави, която създадохме, за да победим ISIS.

Продължаваме да си партнираме с правителствата, с регионалните организации и гражданите, за да настояваме за дипломатически решения на нови и стари конфликти – от Етиопия и източна ДРК, до Армения и Азербайджан, до Йемен, където помогнахме за изковаването и поддържането на деликатно примирие.

Нашето посредничество помогна на Израел и Ливан да постигнат историческо споразумение за установяване на морска граница между техните страни, позволявайки разработването на значителни енергийни запаси в полза на хората в двете страни и извън тях.

Колкото повече обединяваме съюзници и партньори, за да постигнем реален напредък по критични въпроси като инфраструктура, като продоволствена сигурност, като AI, като синтетични наркотици, като нови и стари конфликти, толкова повече демонстрираме силата на нашето предложение.

Поемете всяко скорошно предизвикателство, при което нациите по света са търсили мощни държави, които да водят. В най-добрия случай нашите състезатели са седнали отстрани, затваряйки чековите си книжки. В най-лошия случай те са направили лошите проблеми още по-лоши и са спечелили от страданието на другите – извличайки политически отстъпки, за да продават на страните ваксини; разполагане на наемници, които правят нестабилните места по-малко сигурни, ограбват местни ресурси и извършват зверства; превръщайки основните нужди на хората – от топлина, газ, храна, технологии – в тояга, която да ги заплашва и принуждава.

В тази критична повратна точка ние показваме на държавите кои сме. Такива са и нашите конкуренти.
И накрая, обединяваме нашите стари и нови коалиции, за да укрепим международните институции, които са жизненоважни за справяне с глобалните предизвикателства.

Това започва с показването. Когато Съединените щати имат място на масата, ние можем да оформим международните институции и нормите, които те създават, за да отразяват интересите и ценностите на американския народ и да развият нашата визия за бъдещето.

При встъпването си в длъжност президентът Байдън бързо се присъедини към Парижките споразумения за климата, Световната здравна организация. Върнахме си място в Съвета на ООН по правата на човека. Наскоро се присъединихме отново към ЮНЕСКО – Организацията на Обединените нации за образование, наука и култура – която ще играе роля в оформянето на нормите, които определят изкуствения интелект.

Състезавахме се интензивно, за да изберем най-квалифицираните лидери, които да ръководят международни агенции за определяне на стандарти, като Международния съюз по телекомуникации на ООН и Международната организация по миграция. Не само, че двете американци, които спечелиха тези надпревари, бяха най-добрите кандидати за поста – всяка от тях е и първата жена, която ръководи съответната институция.


Сега, колкото и несъвършени да са тези институции, нищо не може да замени легитимността и възможностите, които те предоставят, за да се справят с въпроси, които имат значение за нашите хора. Така че имаме постоянен личен интерес да работим по тях и да ги накараме да работят по-добре – и не само за САЩ, но и за всички.

Колкото повече хора и нации по света виждат ООН и организации като нея, представляващи техните интереси, техните ценности, техните надежди – толкова по-ефективни ще бъдат тези институции и толкова повече можем да разчитаме на тях.

Ето защо предложихме положителна визия за разширяване на Съвета за сигурност на ООН, за да включи по-разнообразни в географско отношение перспективи – включително нови постоянни и непостоянни членове от Африка и Латинска Америка и Карибите.

.Под ръководството на министър Йелън, ние правим голям тласък за съживяване и реформиране на многостранните банки за развитие, така че да могат да отговорят на належащите нужди на страните с ниски и средни доходи, които са изправени пред перфектна буря от предизвикателства: нарастващото въздействие на климатична криза, икономически последици от COVID, инфлация и смазващ дълг.

Президентът Байдън работи с Конгреса за отключване на нов кредитен капацитет за Световната банка и Международния валутен фонд, за да осигурят повече финансиране – на по-ниски цени – за инвестиции в смекчаване на климата, в общественото здравеопазване и други критични въпроси в тези страни.

Заедно тези ръководени от САЩ инициативи ще генерират близо 50 милиарда долара заеми за страните с ниски и средни доходи.

И с нашия силен тласък Световната банка скоро ще даде възможност на страните да отложат плащанията по дълга след климатични сътресения и природни бедствия.

Когато укрепваме международните институции – и когато те изпълняват основните си обещания да гарантират сигурност, да разширят възможностите, да защитават правата – ние изграждаме по-широка коалиция от граждани и държави, които виждат международния ред като нещо, което подобрява живота им по истински начин и заслужава да бъде поддържан и защитаван.

Така че, когато Пекин и Москва по света се опитват да пренапишат – или съборят – стълбовете на многостранната система; когато лъжливо твърдят, че редът съществува само за да прокарва интересите на Запада за сметка на останалите – нарастващ глобален хор от нации и хора ще каже и ще се изправи, за да каже: Не, системата, която се опитвате да промените, е нашата система; обслужва нашите интереси.

И също толкова важно, когато нашите сънародници американци питат какво получаваме в замяна на нашите инвестиции в чужбина, можем да посочим осезаеми ползи за американските семейства и общности, дори когато харчим по-малко от един процент от нашия федерален бюджет за дипломация и глобално развитие .

Тези предимства включват повече пазари за американските работници и предприятия; по-достъпни стоки за американските потребители; по-надеждни хранителни и енергийни доставки за американските домакинства, което води до по-ниски цени на помпата и на масата за вечеря; по-стабилни здравни системи, които могат да спрат и върнат смъртоносната болест, преди да се разпространи в Съединените щати; повече съюзници и партньори, които са по-ефективни при възпирането на агресията и справянето с нас с глобалните предизвикателства.

Поради тези и много други причини възвръщаемостта на Америка от международния ред далеч надхвърля нашите инвестиции в него.

В това ключово време глобалното лидерство на Америка не е бреме. Това е необходимост да защитим нашата свобода, нашата демокрация и нашата сигурност; да създаде възможности за американските работници и предприятия; за подобряване на живота на американските граждани.
Дийн Ачесън – който ръководи Държавния департамент след Втората световна война – отбеляза в разказа си за този период, „Присъстващ при сътворението“, че – цитирам – „Историята е написана назад, но [е] живяна напред“.

Ачесън пишеше за различна инфлексна точка, разбира се, но думите му важат за всеки период на дълбока несигурност и случайност, включително нашия сегашен.
В ретроспекция правилните решения изглеждат очевидни, крайните резултати са почти неизбежни.

Те никога не са.

В реално време това е мъгла. Правилата, които са осигурявали усещане за ред, стабилност и предвидимост, вече не могат да се приемат за даденост. Има рискове, присъщи на всеки курс на действие, течения извън нашия контрол, безброй животи са заложени на карта.
И все пак, дори в такива времена – наистина, особено в тези времена – политиците нямат лукса да чакат мъглата да се вдигне, преди да изберат курс.

Трябва да действаме, и то решително.

Ние трябва да изживеем историята напред – както направи Ачесън, както направи Бжежински, както направиха и всички други велики стратези, които преведоха Америка през тези моменти на панта.

Трябва да сложим ръката си на кормилото на историята и да начертаем път напред, водени от нещата, които са сигурни дори в несигурни времена – нашите принципи, нашите партньори, нашата визия за това къде искаме да стигнем – така че, когато мъглата се вдигне , светът, който възниква, се накланя към свобода, към мир, към международна общност, способна да се справи с предизвикателствата на своето време.

Никой не разбира това по-добре от президента Байдън. И Америка е в значително по-силна позиция в света, отколкото беше преди две години и половина, поради действията, които той предприе.

Убеден съм, че след десетилетия, когато историята на този период бъде написана – може би от някои от вас – това ще покаже, че начинът, по който сме действали – решително, стратегически, със смирение и увереност, за да преосмислим силата и целта на САЩ. дипломация – ние осигурихме бъдещето на Америка, дадохме резултати за нашите хора, ние поставихме основите за една по-свободна, по-отворена, по-просперираща ера – за американския народ и за хората по света.

Благодаря много, че ме изслушахте.

(Аплодисменти.)

Благодаря ти.

Пан.бг - превод


Източник

Департамент на САЩ
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка