1. АНАЛИЗ: Блинкен: „Силата и целта на американската дипломация в нова ера“

Pan.bg 19 сеп 2023 | 22:15 views (413) commentaries(0)
img
пан.бг
СНИМКА: GETTY IMAGES

Секретарят Антъни Дж. Блинкен - изказване пред Училището за напреднали международни изследвания Джон Хопкинс (SAIS) „Силата и целта на американската дипломация в нова ера“

СЕКРЕТАР БЛИНКЕН: Благодаря. Добро утро на всички


13 септември 2023 г

..............................
Нека започнем с това къде сме.

Международният пейзаж, който всички вие изучавате, е дълбоко различен от този, който срещнах, когато започнах работа в правителството преди 30 години заедно с г-н Стайнбърг.

Краят на Студената война донесе със себе си обещанието за неумолим марш към по-голям мир и стабилност, международно сътрудничество, икономическа взаимозависимост, политическа либерализация, права на човека.

И наистина, ерата след Студената война постави началото на забележителен напредък. Повече от милиард души се измъкнаха от бедността. Исторически спадове в конфликтите между държавите. Смъртоносните болести намаляват – дори се изкореняват.

Сега не всички се възползваха еднакво от изключителните печалби на този период. И имаше сериозни предизвикателства пред реда – войните в бивша Югославия; геноцидът в Руанда; 11 септември и войната в Ирак; световната финансова криза от 2008 г.; Сирия; пандемията от COVID – за да назовем само няколко.

Но това, което преживяваме сега, е повече от тест за реда след Студената война. Това е краят.

Това не се случи за една нощ. И това, което ни доведе до този момент, ще бъде обект на изучаване и дебат за десетилетия напред. Но има нарастващо признание, че няколко от основните предположения, които оформиха подхода ни към ерата след Студената война, вече не са валидни.

Десетилетия на относителна геополитическа стабилност отстъпиха място на засилваща се конкуренция с авторитарни сили, ревизионистки сили. Агресивната война на Русия в Украйна е най-непосредствената, най-острата заплаха за международния ред, залегнал в Хартата на ООН и нейните основни принципи на суверенитет, териториална цялост и независимост на нациите и универсални неделими права на човека за индивидите.

Междувременно Китайската народна република представлява най-значимото дългосрочно предизвикателство, защото не само се стреми да промени международния ред, но все повече разполага с икономическата, дипломатическата, военната и технологичната мощ да направи точно това.

А Пекин и Москва работят заедно, за да направят света безопасен за автокрацията чрез своето „партньорство без ограничения“.


Тъй като тази конкуренция се разраства, много страни хеджират своите залози. Влиянието на недържавните актьори нараства – от корпорации, чиито ресурси съперничат на тези на националните правителства; на НПО, предоставящи услуги на стотици милиони хора; на терористи с капацитет да нанасят катастрофални щети; към транснационални престъпни организации, трафикиращи незаконни наркотици, оръжия, хора.

Изграждането на международно сътрудничество стана по-сложно. Не само поради нарастващото геополитическо напрежение, но и поради огромния мащаб на глобалните проблеми като климатичната криза, продоволствената несигурност, масовата миграция и разселването.

Държавите и гражданите губят вяра в международния икономически ред, доверието им е разклатено от системни недостатъци:

Няколко правителства, които използваха разрушаващи правилата субсидии, откраднати интелектуални права и други изкривяващи пазара практики, за да получат несправедливо предимство в ключови сектори.

Технологии и глобализация, които изпразниха и изместиха цели индустрии, и политики, които не успяха да направят достатъчно, за да помогнат на работниците и общностите, които бяха изоставени.

И неравенството, което скочи до небето. Между 1980 г. и 2020 г. най-богатите 0,1 процента са натрупали същото богатство като най-бедните 50 процента.

Колкото по-дълго продължават тези различия, толкова повече недоверие и разочарование подхранват у хората, които смятат, че системата не ги разтърсва справедливо. И колкото повече те изострят други двигатели на политическа поляризация, усилени от алгоритми, които засилват нашите пристрастия, вместо да позволяват на най-добрите идеи да се издигнат до върха.

Повече демокрации са застрашени. Предизвикани отвътре от избрани лидери, които използват негодувание и подклаждат страхове; подкопават независимите съдебни системи и медиите; обогатяват близките си приятели; репресии срещу гражданското общество и политическата опозиция. И предизвиквани отвън, от автократи, които разпространяват дезинформация, които използват корупцията като оръжие, които се месят в изборите.

Всяко едно от тези развития би представлявало сериозно предизвикателство за реда след Студената война. Заедно те го преодоляха.

Така че се намираме в това, което президентът Байдън нарича инфлексна точка. Една ера свършва, нова започва и решенията, които вземаме сега, ще оформят бъдещето за десетилетия напред.

Съединените щати водят в този ключов период от позиция на сила. Сила, основана както на нашето смирение, така и на нашата увереност.

Смирение, защото сме изправени пред предизвикателства, с които никоя държава не може да се справи сама. Защото знаем, че ще трябва да спечелим доверието на редица държави и граждани, за които старият ред не успя да изпълни много от своите обещания. Защото осъзнаваме, че лидерството започва с изслушване и разбиране на споделените проблеми от гледната точка на другите, за да можем да намерим общ език. И защото сме изправени пред дълбоки предизвикателства у дома, които трябва да преодолеем, ако ще водим в чужбина.

Но увереност – увереност – защото сме доказвали отново и отново, че когато Америка се обедини, можем да направим всичко. Защото никоя нация на Земята няма по-голям капацитет да мобилизира другите за обща кауза. Тъй като нашето продължаващо усилие да създадем по-съвършен съюз ни позволява да поправим недостатъците си и да обновим нашата демокрация отвътре. И тъй като нашата визия за бъдещето – свят, който е отворен, свободен, проспериращ и сигурен – тази визия не е само на Америка, а траен стремеж на хората във всяка нация на всеки континент.

Свят, в който хората са свободни в ежедневния си живот и могат да определят собственото си бъдеще, своите общности, своите държави.

Свят, в който всяка нация може да избира собствения си път и собствените си партньори.

Свят, в който стоките, идеите и хората могат да се движат свободно и законно през земята, морето, небето и киберпространството, където технологията се използва за овластяване на хората – а не за разделяне, наблюдение и потискане.
Свят, в който глобалната икономика се определя от лоялна конкуренция, откритост, прозрачност и в който просперитетът не се измерва само в това колко нарастват икономиките на страните, а колко хора споделят в този растеж.
Свят, който генерира надпревара към върха в трудовите и екологичните стандарти, в здравеопазването, образованието, инфраструктурата, технологиите, сигурността и възможностите.
Свят, в който се спазват международното право и основните принципи на Хартата на ООН и в който се зачитат универсалните човешки права.
Ние ще развием тази визия, водени от чувството за просветен личен интерес, което отдавна е анимирало ръководството на САЩ в най-добрия му вид. Помогнахме за изграждането на международния ред след Втората световна война и инвестирахме в напредъка на други нации и хора, защото разбрахме, че това ще служи на интересите на човечеството, но и на нашите собствени. Разбрахме, че дори като най-могъщата нация на Земята, изковаването на споделени глобални правила – приемането на определени ограничения – и подкрепата за успеха на другите в крайна сметка ще направи американския народ по-проспериращ, по-мирен, по-сигурен.
Все още го прави. Наистина просветеният личен интерес на Америка да запази и укрепи този ред никога не е бил по-голям.
Сега нашите конкуренти имат коренно различна визия. Те виждат свят, определен от един единствен императив: запазване на режима и обогатяване. Свят, в който авторитаристите са свободни да контролират, принуждават и смазват своите хора, своите съседи и всеки друг, който стои на пътя на тази всепоглъщаща цел.

Нашите конкуренти твърдят, че съществуващият ред е наложен от Запада, докато всъщност нормите и ценностите, които го закотвят, са универсални като стремеж – и са залегнали в международното право, под което са се подписали. Те твърдят, че това, което правителствата правят в техните граници, е само тяхна работа и че правата на човека са субективни ценности, които варират в различните общества. Те вярват, че големите държави имат право на сфери на влияние – че властта и близостта им дават прерогативите да диктуват избора си на другите.
Контрастът между тези две визии не може да бъде по-ясен. И залогът на конкуренцията, пред която сме изправени, не може да бъде по-висок – за света и за американския народ.
Когато президентът Байдън ме помоли да служа като държавен секретар, той даде ясно да се разбере, че моята работа е да давам резултати преди всичко за американския народ. И той настоя да отговорим на два основни въпроса: Как ангажиментът на Америка в чужбина може да ни направи по-силни тук, у дома? И как можем да използваме обновяването на Америка у дома, за да ни направи по-силни в света?
Нашите отговори на тези въпроси ръководят стратегията на президента Байдън от първия ден.

Започнахме, като инвестирахме в себе си у дома, така че САЩ са в най-силната позиция да се конкурират и да водят в света. Както ни напомня Джордж Кенан: „Много зависи от [здравето] и силата на собственото ни общество.“ И президентът Байдън и нашият Конгрес са направили най-големите инвестиции на Америка – извинете ме – от поколения в поддържането на нашето здраве и жизненост. Ние надграждаме инфраструктурата, засилваме научните изследвания, подкрепяме ключовите индустрии и технологии на 21-ви век, презареждаме нашата производствена база, ръководейки глобалния енергиен преход.

Повече от всеки друг момент от моята кариера, през целия ми живот, нашата вътрешна и външна политика са напълно интегрирани, в не малка степен благодарение на съветника по националната сигурност Джейк Съливан, който изигра водеща роля в изработването на нашата модерна индустриална и иновационна стратегия и привеждането в съответствие това с нашата външна политика.

Нашето вътрешно обновяване укрепва и е подсилено от американското лидерство в света. И точно тук идва силата и целта на американската дипломация. В основата на нашата стратегия е повторното ангажиране, съживяване и преосмисляне на нашия най-голям стратегически актив: съюзите и партньорствата на Америка.

Ние работим целенасочено и спешно, за да задълбочим, разширим и подредим нашите приятели по нови начини, така че да можем да посрещнем трите определящи теста на тази нововъзникваща ера: ожесточена и трайна стратегическа конкуренция; глобални предизвикателства, които създават екзистенциални заплахи за живота и поминъка навсякъде; и спешната необходимост от възстановяване на баланса на нашето технологично бъдеще и нашето икономическо бъдеще, така че нашата взаимозависимост е източник на сила, а не на уязвимост.

Правим това чрез това, което обичам да наричам дипломатическа променлива геометрия. Започваме с проблема, който трябва да разрешим, и работим обратно оттам – събираме група от партньори с правилния размер и правилната форма, за да се справим с него. Умишлено определяме комбинацията, която наистина е подходяща за целта.

Тези коалиции не съществуват във вакуум. Създаването и укрепването на всяка една група носи възможности, които могат да се използват в широката мрежа от партньори на Америка. И колкото повече коалиции изграждаме, толкова повече можем да намерим нови синергии между и помежду им – включително по начини, които може да не сме напълно предвидили. И заедно, цялото става много по-голямо от сбора на частите.

Близките демокрации винаги са били нашият първи пристан за сътрудничество. Те винаги ще бъдат. Ето защо президентът Байдън свика две срещи на върха за демокрация, за да събере лидери от големи и малки демокрации, нововъзникващи и утвърдени, за да се справим със споделените предизвикателства, пред които сме изправени.

Но по отношение на определени приоритети, ако вървим сами или само с нашите демократични приятели, ще се провалим. Много въпроси изискват по-широк набор от потенциални партньори, с допълнителна полза от изграждането на по-здрави отношения с повече държави.

Така че ние сме решени да работим с всяка държава – включително тези, с които не сме съгласни по важни въпроси – стига те да искат да дават резултати за своите граждани, да допринасят за решаването на споделени предизвикателства и да поддържат международните норми, които изградихме заедно. Това включва повече от просто партньорство с националните правителства – но също така и с местните власти, гражданското общество, частния сектор, академичните среди и гражданите, особено младите лидери.

Това е сърцето на нашата стратегия да стигнем от мястото, където сме, до мястото, където трябва да бъдем. И ние го преследваме по четири основни начина.

Първо, ние подновяваме и задълбочаваме нашите съюзи и партньорства и изграждаме нови.
Върнете се само няколко години назад и някои открито поставиха под съмнение способностите и уместността на НАТО – и собствения ангажимент на Америка към него. Днес Алиансът е по-голям, по-силен, по-обединен от всякога. Добавихме невероятно способен нов член във Финландия, Швеция ще се присъедини скоро и вратите на НАТО остават отворени. Ние подобрихме нашето възпиране и отбрана, включително добавяне на четири нови многонационални батальона към източния фланг на НАТО и увеличаване на инвестициите в отбраната, за да отговорим на възникващите предизвикателства от кибератаките до изменението на климата.

Трансформираме G7 в управителен комитет за най-напредналите демокрации в света, съчетавайки нашите политически и икономически мускули, за да се справим не само с проблемите, засягащи нашите хора, но и да предложим на страните извън G7 по-добри начини за постигане на резултати за своите хора.

Повишихме нивото на амбиция в отношенията си с Европейския съюз. Заедно ние представляваме 40 процента от световната икономика. Ние използваме тази сила, за да оформим нашето технологично и икономическо бъдеще, което да отразява споделените ни демократични ценности.

Извеждаме критичните двустранни отношения на ново ниво.

Нашият десетилетен съюз с Япония е по-силен и по-последователен от всякога – достигайки нови граници, от космоса до квантовите изчисления.

Подписахме Вашингтонската декларация с Република Корея, като засилихме нашето сътрудничество за възпиране на заплахи от Северна Корея; и Йерусалимската декларация с Израел, потвърждаваща нашия ангажимент към сигурността на Израел – и към използването на всички елементи на силата на САЩ, за да гарантираме, че Иран никога няма да се сдобие с ядрено оръжие.

Съгласихме се за нови договорености за базиране и местоположение със съюзниците Австралия и Филипините.

Стратегическото партньорство между САЩ и Индия никога не е било по-динамично, тъй като ние се обединяваме във всичко - от модерни полупроводници до сътрудничество в областта на отбраната.

А само преди няколко дни в Ханой президентът Байдън циментира ново всеобхватно стратегическо партньорство с Виетнам.

Стимулирахме регионалната интеграция. В Близкия изток ние задълбочихме както скорошните, така и съществуващите от десетилетия отношения между Израел и арабските държави – и работим за насърчаване на нови, включително със Саудитска Арабия.

В нашето собствено полукълбо – което преживява най-голямата масова миграция и разселване в своята история – ние обединихме 20 държави и разчитаме на регионална стратегия за осигуряване на безопасна, организирана и хуманна миграция, като същевременно адресираме първопричините, които карат хората от домовете си на първо място.

И президентът Байдън беше домакин на срещи на върха с лидери от Америка, Югоизточна Азия, Африка, тихоокеанските островни страни, за да стимулира трансформационните партньорства.

Второ, ние сплитаме нашите съюзи и партньорства по иновативни и взаимно подсилващи се начини – по различни въпроси и по различни континенти.

Просто помислете за минута за всички начини, по които сме събрали различни комбинации от съюзници и партньори, за да подкрепим Украйна в лицето на пълномащабната агресия на Русия.


Под ръководството на министъра на отбраната Остин, повече от 50 държави си сътрудничат, за да подкрепят отбраната на Украйна и да изградят украинска армия, достатъчно силна, за да възпира и отбива бъдещи атаки.

Обединихме десетки държави в налагането на безпрецедентен набор от санкции, контрол върху износа и други икономически разходи на Русия.

Многократно сме събирали 140 нации в ООН – повече от две трети от всички държави-членки – да утвърдят суверенитета и териториалната цялост на Украйна и да осъдят агресията и жестокостите на Русия.

Събрахме донори, филантропи, хуманитарни групи, за да получим животоспасяваща помощ за милиони разселени украинци.

Координирахме Г-7, Европейския съюз и десетки други страни, за да подпомогнем икономиката на Украйна, да възстановим нейната енергийна мрежа – повече от половината от която Русия е унищожила.

Ето как изглежда променливата геометрия: за всеки проблем ние сглобяваме подходяща за целта коалиция.

Поради забележителната смелост и издръжливост на украинския народ и нашата подкрепа, войната на Путин продължава да бъде стратегически провал за Русия. Нашата цел е да гарантираме, че Украйна не само оцелява, но и процъфтява като жизнена, просперираща демокрация, така че украинците да могат да напишат своето собствено бъдеще – и да стоят сами.

Някога някои виждаха заплахите за международния ред като ограничени до един или друг регион. Вече не. Инвазията на Русия показа ясно, че атака срещу международния ред навсякъде ще нарани хората навсякъде. Ние се възползвахме от това признание, за да сближим нашите трансатлантически и индо-тихоокеански съюзници в защитата на споделената ни сигурност, просперитет и свобода.

Когато Русия спря доставките на петрол и газ за Европа през зимата, за да се опита да замрази страната от – да замрази страните от подкрепата на Украйна, Япония и Корея се присъединиха към водещите американски производители на втечнен природен газ, за да гарантират, че европейските страни разполагат с необходимата енергия, за да запазят своите домовете топли през цялата зима. Япония, Корея, Австралия и Нова Зеландия вече са редовни и активни участници в срещите на НАТО.

Междувременно европейските държави, Канада и други се присъединиха към нашите съюзници и партньори в Азия в изострянето на инструментите си, за да се противопоставят на икономическата принуда на КНР. А съюзниците и партньорите на САЩ във всеки регион работят спешно за изграждането на устойчиви вериги за доставки, особено що се отнася до ключови технологии и критичните материали, които са необходими за производството им.

Създадохме ново партньорство за сигурност – AUKUS – с Австралия и Обединеното кралство, за да изградим модерни ядрени подводници и да напреднем в нашата съвместна работа по AI, квантовите изчисления и други авангардни технологии.

Излизайки от първата по рода си тристранна среща на върха на лидерите в Кемп Дейвид миналия месец между Съединените щати, Япония и Корея, ние издигаме всеки аспект от нашите отношения на следващото ниво – от увеличаване на съвместните военни учения и споделяне на информация до съгласуване на нашите глобални инфраструктурни инвестиции.

Повишихме Quad партньорството с Индия, Япония и Австралия, за да доставим за нашите страни и света всичко – от производство на ваксини до укрепване на морската сигурност до справяне с климатичните предизвикателства.

Когато изложих стратегията на администрацията за „инвестиране, привеждане в съответствие и конкуренция“ спрямо Китай миналата година, ние обещахме да действаме с нашата мрежа от съюзници и партньори с обща цел. По всяка обективна мярка сега сме по-съгласувани и действаме по по-координирани начини от всякога.Това ни позволява да управляваме нашата конкуренция с Китай от позицията на силата, като същевременно се възползваме от отворените канали за комуникация, за да говорим ясно, достоверно и с хор от приятели относно нашите опасения; демонстриране на нашия ангажимент да си сътрудничим по въпроси, които са най-важни за нас в света; и минимизиране на риска от грешни изчисления, които биха могли да доведат до конфликт.

Трето, изграждаме нови коалиции, за да се справим с най-трудните споделени предизвикателства на нашето време.

Като затваряне на празнината в глобалната инфраструктура.

Сега, почти навсякъде, където отида, чувам от страни за проекти, които са разрушителни за околната среда и са лошо построени, които внасят или злоупотребяват с работници, които насърчават корупцията и ги обременяват с непоносим дълг.

Разбира се, държавите биха предпочели прозрачни, висококачествени, екологични инвестиции. Те не просто винаги имат избор. Работим с нашите партньори от G7, за да им дадем избор.

Заедно сме се ангажирали да предоставим нови инвестиции от 600 милиарда долара до 2027 г. чрез Партньорството за глобална инфраструктура и инвестиции или PGI. И ние фокусираме нашата държавна подкрепа върху области, където намаляването на рисковете ще отключи още стотици милиарди в инвестиции от частния сектор.

Така че нека просто ви дам няколко бързи примера за това как правим това. Правим поредица от трансформиращи инвестиции в коридора Лобито – това е ивица за развитие, свързваща Африка, от анголското пристанище Лобито, през ДРК, до Замбия – с ново пристанище, нови железопътни линии и пътища, нови проекти за зелена енергия , нов високоскоростен интернет.

Проектът ще достави 500 мегавата мощност – достатъчно, за да осигури електричество за повече от 2 милиона души, ще намали около 900 000 тона въглеродни емисии всяка година, ще създаде хиляди работни места за африканците, още хиляди за американците и ще донесе критични минерали като мед и кобалт към световните пазари.

Когато посетих Киншаса миналата година, президентът Чисекеди каза, че Лобито е изборът, който са чакали – шанс да се откъснат от експлоататорските, добивни сделки за развитие, които трябваше да приемат твърде дълго.

И точно през изминалата седмица на Г-20 президентът Байдън и индийският премиер Моди обявиха друг амбициозен транспортен, енергиен и технологичен коридор, който ще свърже пристанищата на Азия, Близкия изток и Европа. Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Франция, Германия, Италия и ЕС ще се обединят със САЩ и Индия, за да стимулират производството на чиста енергия с турбо заряд, цифровата свързаност и укрепването на критичните вериги за доставки в региона.

Тези и други усилия за изграждане на инфраструктура в развиващите се страни в крайна сметка са инвестиции в собственото ни бъдеще – създаване на по-стабилни, проспериращи партньори за Съединените щати; повече пазари за американски работници, фирми и инвеститори; и по-устойчива планета за нашите деца.

Да направим по-силна оферта за нашите партньори е добра сделка и за Америка.
Същото важи и за нашето ръководство за справяне с глобалната хранителна криза.

Повече от 700 милиона души по света са изправени пред продоволствена несигурност – подхранвана от COVID, климата и конфликта – изострена сега от това, че Русия блокира потока на зърно от Украйна, световната житница.

Сега имах възможността да слушам лидери в страни, които бяха най-силно засегнати от тази криза. И това, което ми изясняват е следното: Да, имат нужда от спешна помощ; но това, което те наистина искат, е инвестиция в селскостопанска устойчивост, в иновации, в самодостатъчност, така че да не се окажат отново в криза като тази. Ние си партнираме с тях, за да предоставим точно това, заедно с повече от 100 държави, които са подписали глобална пътна карта за действие.


СЛЕДВА : ВТОРА ЧАСТ

Пан.бг - превод


Източник

Департамент на САЩ
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка