Бербок настоява за приемане на резолюция срещу Путин на Общото събрание на ООН

Pan.bg 19 сеп 2023 | 10:26 views (407) commentaries(0)
img
пан.бг
Бербок настоява за приемане на резолюция срещу Путин на Общото събрание на ООН
Вторник, 19 септември 2023 г., 07:56
Дял:

Германският външен министър Аналена Бербок настоява за силен сигнал срещу руския президент Владимир Путин заради неговата агресивна война срещу Украйна.

Както пише "Европейска истина", тя заяви това преди среща с колегите си от ЕС в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, съобщава Tagesschau.

Според нея, особено в тези времена, когато руският президент атакува не само европейския мирен ред, но и Устава на ООН, в ООН също не може да има "бизнес както обикновено".

"Въпреки всички кризи в този свят, ние трябва не само да популяризираме Хартата на ООН, особено в наши дни, но и да я защитаваме заедно. Хартата е нашият мир, (...) нашата застраховка живот по света", подчерта Бърбок.

В контекста на руската агресия тя открои темата за децата, отвлечени от Русия от Украйна, както и темата за отговорността на Путин.

По-рано, по време на посещение в Съединените щати, германският външен министър Аналена Бербок призова за "фундаментални реформи" на ООН, които да отразяват настоящата ситуация в света.

Както знаете, Съветът за сигурност на ООН се състои от пет постоянни членове - Великобритания, САЩ, Китай, Русия и Франция - и десет непостоянни членове, които се избират за двугодишен мандат.

Въпросът за реформирането на органа стана особено остър с оглед на пълномащабната инвазия на Русия, която има право на вето и може да блокира всякакви решения, които биха я подвели под отговорност за нарушаване на международното право.

Според медиите САЩ са започнали да разработват предложение за реформа на Съвета за сигурност на ООН, което включва разширяване на неговия състав за по-добро представителство на регионите в света, но без предоставяне на право на вето.


източник

Українська правда
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка