Конгресът на САЩ внесе резолюция, изискваща предоставяне на ATACMS на Украйна

Pan.bg 09 юни 2023 | 23:37 views (749) commentaries(0)
img
пан.бг

Конгресът на САЩ внесе резолюция, изискваща предоставяне на ATACMS на Украйна
„Европейска истина“ — петък, 9 юни 2023 г., 21:26 ч.

atacms, снимка от Getty Images

Членовете на комисията по външни работи на Камарата на представителите на САЩ, представляващи Демократическата и Републиканската партии, обявиха в петък въвеждането на резолюция, призоваваща администрацията на президента Джо Байдън да прехвърли ракети ATACMS с голям обсег на Украйна.

Това съобщава "Европейска истина".

Както заяви съавторът на резолюцията, председателят на комисията по външни работи на Камарата на представителите, републиканецът Майкъл Маккол, ако САЩ не предоставят на Украйна всички необходими оръжия, това ще допринесе за удължаването на война.

„Успехът на украинската контранастъпление е пряко свързан с военната помощ, предоставена от Съединените щати и нашите съюзници. Ето защо е изключително жалко, че администрацията забавя милиарди долари във военно финансиране, което може незабавно да бъде прехвърлено на Украйна и, в да помогне на въоръжените си сили да променят значително ситуацията на място", смята той.

В документа се споменават решенията на правителствата на Великобритания и Франция да прехвърлят съответно ракети с голям обсег Storm Shadow и SCALP-EG с обсег от 250 километра.

„Съединените щати и съюзническите страни притежават съвместно хиляди ракети ATACMS, които могат да бъдат прехвърлени на Украйна“, се казва в проекторезолюцията, в която се посочва, че текущото превъзходство на Русия в далекобойните оръжия „принуждава украинските сили да се бият в много по-неизгодно положение“.

Ако бъде прието, Камарата ще призове САЩ „незабавно да прехвърлят достатъчно ATACMS на Украйна, за да ускорят победата на Украйна в непредизвиканата агресивна война на Русия, като същевременно поддържат готовността на американските военни“.


„Бързото предоставяне на това изключително важно оръжие ще осигури на украинската армия необходимата способност за нанасяне на удари дълбоко в тила на врага, каквато те в момента нямат, подкопавайки способността на Русия да води война“, се казва в резолюцията.

Тактическите ракетни системи ATACMS на армията са ракети земя-земя, които могат да летят около 300 километра, приблизително четири пъти повече от обхвата на ракетите, използвани от мобилните системи HIMARS, които САЩ започнаха да изпращат в Украйна миналата година.

По-рано медиите съобщиха, че администрацията на Байдън обяснява нежеланието на украинската страна да предаде ракети ATACMS с по-голям обсег с факта, че в този случай може да останат твърде малко от тях в резервите на американската армия.


източник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0