Днес Николай Цонев, бивш министър на отбраната, става на 67 години

Pan.bg 09 юни 2023 | 17:42 views (489) commentaries(0)
img ПАН.БГ
Pan.bg и списание "Клуб КРИЛЕ" честитят рождения ден на военния министър Николай Цонев.

Нека бъде жив и здрав, и да постигне целите си!

Николай Георгиев Цонев е офицер от Българската армия, предприемач, политик, лидер на политическа партия „Нова алтернатива“ и бивш министър на отбраната през периода 2008 – 2009 г.

В изпълнение на управленските си позиции, той отговаря за осъществяването на редица стратегически реформи в Българската армия и в сектор „Сигурност“.

По време на управлението си като министър, той изменя Закона за отбраната и въоръжените сили (ЗОВС) и предоставя на служителите от въоръжените сили множество социални стимули, продиктувани от промяна на статута на служителите от БА от наборна служба в професионална армия. Заедно с това, той предприема финансови оптимизации, които позволяват бюджетът на Министерство на отбраната да достигне размер от близо 2% от брутния вътрешен продукт на България.

Преди да бъде избран за министър на отбраната, Николай Цонев работи като управител на няколко компании, ангажирани в сферата на леката промишленост.

От 1999 до 2000 година той ръководи дирекция „Управление на доставките“ в Министерството на отбраната. През 2001 година става съветник на военния министър Николай Свинаров, а през 2002 оглавява Изпълнителна агенция „Социални дейности“ към МО.
Биография

Николай Цонев е роден на 9 юни 1956 година в Перник. Завършва Висшето народно военно артилерийско училище „Георги Димитров“, специалност „Зенитна артилерия“ и от 1978 година е офицер в Българската народна армия. През 1986 – 1989 година учи във ВА ПВО СВ „Василевски“ в Киев. През 1992 година се уволнява от армията.


През следващите години Цонев участва в управлението на няколко фирми, сред които производителя на хляб „Нилана“. През 1996 година завършва счетоводство в Университета за национално и световно стопанство, а през 2005 година – философия в Софийския университет „Свети Климент Охридски“. През 2006 година защитава докторантура по маркетинг. От 2002 година е преподавател в УНСС, от 2012 година е асистент, а от 2013 година е Главен асистент в катедра "Икономика на туризма". От 2015 година Николай Цонев е доцент по маркетинг, а от 2019 г. е избран за ръководител на катедра „Икономика на туризма“ в УНСС.

От 1999 до 2000 година Николай Цонев ръководи дирекция „Управление на доставките“ в Министерството на отбраната. През 2001 година става съветник на военния министър Николай Свинаров, а през 2002 оглавява агенцията за социални дейности към министерството. На 24 април 2008 година е избран за министър на отбраната в правителството на Сергей Станишев и остава на този пост до смяната на кабинета на 27 юли 2009 година.

На 24 юни 2012 година, на учредителното събрание на ПП „Нова Алтернатива“ е избран за председател на партията. Партията има центристка ориентация и изповядва патриотично-либерални идеи.източник

Уикипедия
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка