МО на Полша обяви доставката на първата партида танкове Abrams през юни

Pan.bg 03 юни 2023 | 00:23 views (326) commentaries(0)
img
Министерството на отбраната на Полша обяви доставката на първата партида танкове Abrams през юни


Полският министър на отбраната Мариуш Блашчак заяви, че първата партида танкове Abrams, поръчани от САЩ, ще пристигне в страната този месец.

Това съобщава "Европейска истина" с позоваване на RMF24.


"Започва транспортирането на първата партида танкове Abrams. Скоро 14 танка M1A1 Abrams и три превозни средства за техническа защита M88A2 Hercules ще заминат за Полша. Те ще пристигнат у нас в края на този месец", написа ръководителят на полското министерство. на отбраната в Twitter.

В началото на януари беше подписан договор за 116 танка M1A1 Abrams, които Полша придоби заедно с най-новата версия на машините. Договорът за 1,4 милиарда долара (от които близо 200 милиона долара се покриват от американската страна като част от военна помощ, подкрепена от разпоредби за допълнителна подкрепа във връзка с войната в Украйна) предвижда също доставка на 12 превозни средства за техническа защита, осем съпътстващи моста, шест командни машини и 26 работилници на шасито Humvee, обучение и логистична поддръжка.

Доставките на танкове и друго военно оборудване са планирани за 2023-2024 г. Танковете за Полша, които преди това са били на въоръжение в Корпуса на морската пехота на САЩ, са подложени на подробен ремонт и ще бъдат доставени с нулев пробег.

Танковете M1A1 Abrams ще бъдат прехвърлени по-рано от машините M1A2 SEPv3 от последната версия, закупени преди това от Полша, така че превъоръжаването на Сухопътните войски с танкове Abrams се очаква да започне още тази година. Очаква се придобиването на стари машини да възстанови потенциала на бронираните и механизираните бригади след прехвърлянето на танковете в Украйна, както и да повиши потенциала на полските сухопътни сили.

Танковете M1A1 ще влязат в експлоатация с 18-та механизирана дивизия заедно с 250 танка M1A2 SEPv3, закупени по договор за 4,75 милиарда долара миналия април и свързаното с тях оборудване, включително 26 превозни средства за техническа защита M88A2 Hercules и 17 превозни средства за поддръжка на комбинирани щурмови мостове M1074, пакет за обучение и логистика и боеприпаси.

Миналата година, съгласно отделно споразумение, американската армия достави 28 танка M1A2 SEPv2 Abrams на Полша и инструктори за обучение на полски екипажи в Академията Abrams, която беше създадена в Центъра за обучение на сухопътните сили в Познан.

По-рано тази седмица Полша обяви подписването на договор със САЩ за доставка на управляеми противотанкови ракети Hellfire, който вече беше одобрен от Конгреса на САЩ.


източник

Українська правда
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка